Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Daktere Plūme mēģina krāpties vai arī kļuvusi par e-pasta uzlaušanas upuri

© F64 Photo Agency

Saņemot e-pastā literārā angļu valodā rakstītu vēstuli, kurā kādreiz pusaudžu auditorijā tik populārā daktere Anita Plūme smalkjūtīgi lūdz 1500 eiro, ne viens vien sarosījās – palīdzēt vai ne?

Zinot psihoterapeites, nu jau likvidētās SIA «Latvijas Ģimenes centrs» vadītājas, tagad – SIA «Ģimenes centra poliklīnika» praktizējošās ārstes Plūmes ķibeles ar naudas lietām, protams, bija arī aizdomīgie: vai tas nav mēģinājums pievilt uzticību un izkrāpt naudu lētticīgajiem?

It kā ticams stāsts

»VZ« saņemtajā vēstulē Anitas Plūmes vārdā stāstīts, ka viņa atrodas Spānijā, kur piedalījusies konferencē. Pa ceļam uz viesnīcu piedzīvojusi uzbrukumu, viņai nolaupīta nauda, kredītkartes un mobilais telefons, tāpēc sieviete vēršas pēc palīdzības. Par notikušo cietusī ziņojusi policijai, nobloķējusi kredītkartes, bet, lai varētu segt tēriņus, steidzami vajadzētu 1500 eiro jeb apmēram 1900 dolāru. Pēc atgriešanās Anita sola naudu atdot, turklāt ar procentiem. Tiesa, vēstulē trūkst norādes, kādā veidā prasīto summu varētu nogādāt. Cenšoties sazināties pa norādīto e-pastu, vairākas reizes e-vēstule tika «atmesta» atpakaļ ar skaidrojumu, ka minētā adrese vairs nepastāv. Taču, sūtot piedāvājumu palīdzēt no citas e-pasta adreses, netika saņemta ziņa, ka šāda elektroniskā pasta adrese jau būtu slēgta.

IT speciālists, ar kuru sazinājās »VZ«, pieļāva, ka vēstule pat nav sūtīta no Plūmes e-pasta – iespējams, ka tobrīd konkrētā e-pasta adrese tiešām vairs neeksistēja un tās var būt uzlaušanas sekas. Sazinoties ar «Ģimenes centra poliklīniku», dakteres Plūmes asistente sacīja, ka ārstes e-pasts esot uzlauzts, viņa sveika un vesela atrodoties Latvijā un telefonsarunas brīdī pieņemot pacientu.

Notiesā par nodokļu nemaksāšanu

Daktere Anita Plūme pirms pārdesmit gadiem popularitāti ieguva, televīzijas raidījumā «Skabarga» progresīvi stāstot pusaudžiem par seksu un mīlestību. Vēlāk viņa nokļuva zem Temīdas zobena, jo atklājās, ka SIA «Latvijas Ģimenes centrs» tiek maksātas aplokšņu algas un valsts budžets tādējādi nav ieguvis krietnu summu. VID nodokļu aprēķinu pārbaudēs tika konstatēts, ka Plūmes vadītais uzņēmums no 2001. līdz 2004. gadam valsts budžetā nav nomaksājis nodokļus 410 600 latu apmērā. Viņa tolaik norādīja, ka šī summa nav adekvāta, jo uzņēmumam bijis pārāk mazs apgrozījums, lai izveidotos tik liels parāds. Pirms vēl bija zināms tiesas spriedums, uzņēmumu 2008. gadā likvidēja. Neilgi pēc tam tiesa par izvairīšanos no nodokļu nomaksas apsūdzētajai bijušajai SIA «Latvijas Ģimenes centrs» vadītājai piesprieda divu gadu nosacītu brīvības atņemšanu ar pārbaudes laiku uz gadu bez mantas konfiskācijas, neatņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību. Daktere Plūme savu vainu atzina, acīmredzot tāpēc sods bija tik maigs.

Plūmei slikta slava

Vairākus gadus internetā klejo sašutuma pilni stāsti par Anitas Plūmes izdevējdarbību. Divos žurnālos – «Šūpulītis» un «40 plus» – nemaksājot atalgojumu un darbiniekiem nākoties rauties arī par baltu velti. «Man palūdza uzrakstīt rakstu žurnālam «40 plus». Pazinu toreizējo žurnāla redaktori, kādreiz bijām kolēģi. Uzrakstīju, bet honorāru gaidīju vairākus mēnešus. Pa to laiku redaktore no darba aizgāja, jo arī viņai nemaksāja. Nolēmu par savu naudu necīnīties. Kāda jēga? Biju jau noskaidrojis, ka pirms tam šitā iekrituši vairāki citi mani kolēģi,» »VZ« savulaik stāstīja kāds vienā no Latvijas mediju izdevniecībām strādājošs žurnālists.

Jāpiebilst, ka abu žurnālu un divu SIA – «Ģimenes centra poliklīnika» un «Ģimenes centra klīnika» (tās nodibinātas neilgi pēc tam, kad tika ierosināta krimināllieta par SIA «Latvijas Ģimenes centrs» grāmatvedības dokumentu sagrozīšanu un slēpšanu) – juridiskā adrese reģistrēta Rīgā, Kaņiera ielā 10a, turpat, kur savulaik likvidētajam «Latvijas Ģimenes centram».

Skandāls skandāla galā

Ķibeles ar elektroniskā pasta uzlaušanu vai datu zagšanu pēdējā laikā piedzīvojusi arī Valsts prezidenta padomniece Elīna Egle un Zatlera Reformu partija. Elīnas Egles kailfoto parādījās viltus profilā, bet «zatleriešu» preses sekretāre Daiga Holma apgalvo, ka sarakste, kurā izklāstītas problēmas partijas iekšienē un izskanējusi prasība meklēt jaunus līderus, esot kāda nezināma autora un viltvārža sūtīta mēstule. Partijas biedri par viņu e-pastu izmantošanu esot sašutuši un partijas biroju pārplūdinājuši ar neskaitāmām vēstulēm, – savukārt apgalvo Zatlera Reformu partijas izpilddirektors Ivo Valdovskis. Interesanti, ka Ivo Valdovska parakstītais vēstījums sūtīts nevis no viņa, bet Daigas Holmas e-pasta adreses.