Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

2009. gada Skandāli

© F64

Šķiet, Latvijā valdošās krīzes un pieaugošā pesimisma apstākļos pārsteigt vairs nevar nekas un nevienu, tomēr arī 2009. gadā bija daudz notikumu, kas lika šausmināties un ieskaitīt tos skaļajā skandālu kategorijā.

Basketbolisti sadzeras, futbolisti krīt azartā

Par vienu no skaļākajiem skandāliem šogad parūpējās Latvijas izlases basketbolisti, kuriem jau izsenis pielipusi "tusētāju" paaudzes neslava. Nu reiz atbildīgo amatpersonu pacietības vadzis lūza, un vispirms no izlases tika patriekts Kaspars Bērziņš, bet pēc Eiropas čempionāta praktiski tas pats tika izdarīts arī ar Kristapu Valteru, Armandu Šķēli, Andri Biedriņu un Kasparu Kambalu.

"Vairāki mūsu spēlētāji pēdējā naktī Ankarā sadzērās un izdemolēja viesnīcas numuru. "Lieliskajā" kompānijā bija Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš, Kaspars Kambala, Armands Šķēle un Kristaps Valters," savā ziņojumā vēstīja toreizējais Latvijas nacionālo basketbola valstsvienību menedžeris Edgars Buļs.

Valteram (no izlases diskvalificēts uz trim gadiem) ziņojumā veltīti šādi vārdi: "Regulāri ballējās, vairākas reizes uz treniņiem ieradās paģirains." Par Šķēli (divi gadi): "Uz viņu nevar paļauties: jebkurā brīdī var neierasties uz treniņu, jo nakti pavadījis ballējoties. Kopumā intelekts diezgan zemā līmenī, skatījums uz dzīvi nenopietns." Par Biedriņu (gads nosacīti): "Nedrīkst regulāri lietot alkoholu pirms treniņu dienām un uz paģirām ierasties rīta treniņā" un "šķiet, pēdējo gadu nerimstošās ballītes un šķiršanās no draudzenes degradējušas Biedriņa dzīves uztveri." Bērziņš (gads nosacīti) vispār nolikts līdz ar zemi: "Ļoti zems intelekta līmenis. Nesaprot savu vietu ne komandā, ne basketbolā, ne dzīvē vispār."

Basketbolistu ārpus laukuma sastrādātās "ziepes" paspilgtināja Kambalas (arī gads nosacīti) laukumā paveiktais, proti, pēc zaudētās spēles pret Vāciju viņš nesavaldījās un ar elkoni izsita zobu pretiniekam, kā rezultātā viņam tika piespriests 6000 eiro liels sods. "Kārtējais pliķis Latvijas izlases reputācijā," rezumēja Buļs, un viņam var tikai piekrist.

Knapi rima šis skandāls, kā latvju sporta pasaulīti satricināja jauns skandāls – par manipulēšanu ar spēļu rezultātiem nolūkā gūt peļņu ar totalizatoru palīdzību no virslīgas tika izslēgts futbola klubs "Dinaburg", savukārt tā vadība diskvalificēta uz mūžu. Arī šī lieta nonāca līdz Eiropas atbildīgo sporta institūciju varas gaiteņiem un, protams, Latvijas prestižam par labu nenāca.

Dimiters atzīstas virtuālā sānsolī

Dziesminieks Kaspars Dimiters savu viedokli nekad nav turējis kā sveci zem pūra un par to tiek gan cienīts, gan nīsts.

Taču šādu gājienu no viņa negaidīja neviens – Dimiters atzinās sievas krāpšanā, tiesa, virtuālā.

Dimitera sānsoļa veicinātāja gan tā arī netika atklāta, taču "VZ" rīcībā esošā informācija liecina, ka tā bijusi brāļa Jura Dimitera jaunās sievas māsīca. Dziesminieka sieva Līga Dimitere esot izskaitļojusi jaunās mīlas adresi un reiz ieradusies "ciemos". Dimitera draudzene noslēpusies vannas istabā, taču Līga ielauzusi durvis un sava neuzticīgā vīra jauno otro pusīti nedaudz iekaustījusi — pavazājusi aiz matiem un iedunkājusi. "VZ" taujāts par šo sānsoli, Dimiters neslēpās aiz neko neizsakošām frāzēm, bet ar e—pasta starpniecību godīgi izstāstīja, ka tiešām bija sācis dzert un ar "Facebook" starpniecību iepazinies ar kādu 30 gadus vecu būtni, ar kuru bijis "virtuālais sekss". Dziesminieks tomēr laikus attapies un atgriezies ģimenes klēpī.

Mēģina pārdalīt «mersedesu impēriju

Divpadsmit gadu pēc autotirgotāja Ādolfa Sadauska bojāejas autokatastrofā viņa dēls Viārs nolēmis mēģināt caur tiesu atgūt arī to mantojuma daļu, kas ar tiesas spriedumu nodota Benitai Sadauskai – bojāgājušā uzņēmēja dzīvesbiedrei, pašreizējai uzņēmuma "Domenikss" īpašniecei un Latvijas trešajai bagātākajai sievietei.

Pagaidām nav zināms, ar ko beigsies strīds par Sadauska atstāto "mersedesu impēriju", bet visticamāk, ka ar autotirgotāja atraitnei Benitai Sadauskai labvēlīgu spriedumu. Viārs Sadauskis mēģina pierādīt, ka viņa tēva un Sadauskas laulības noslēgšanas fakts "nav reģistrēts nevienā no iestādēm, kurām bija tiesības reģistrēt laulību, tas ir, ne baznīcā, ne Dzimtsarakstu nodaļā", tomēr diez vai tas kaut ko dos. Jebkurā gadījumā – jau mantojuma pirmās dalīšanas laikā Sadauska bija nodibinājusi jaunu automašīnu "Mercedes—Benz" tirdzniecības kompāniju, tagad pazīstamo un aptuveni 10 miljonus latu vērto "Domenikss", bet no mantiniekiem sadalāmās Ādolfa Sadauska īpašumā bijušās kompānijas "Domeniks" palikusi tikai tukša čaula.

Plēpis uzkāpj «uz korķa

Gada sākumā teātri mīlošie cilvēki varēja aiz žēluma nopūsties – tautā iecienītais aktieris Rūdolfs Plēpis atkal bija kritis alkohola gūstā.

Viņš reiz jau bija veiksmīgi izrāpies no alkoholisma bedres, taču izrādījās, ka ne uz ilgu laiku – Plēpja apskaidrība bija mānīga, un ik pa laikam viņš atkal krita zaļā pūķa skavās. Rezultātā teju nedēļu Plēpis nebija bijis spējīgs nospēlēt savas lomas uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves, un viņu nācies aizvietot citiem aktieriem, bet, lai "plostu" pārtrauktu, vajadzējis gulties detoksikācijai jeb, kā tautā pieņemts teikt, doties uz "atkačku". Plēpja dzeršanas tūre lika teātra vadībai noņemt viņu no visām izrādēm. Šobrīd gan aktieris atkal ir uz skaidrības takas, un cerams, ka uz ilgāku laiku.

Busulis pārsteidz Eiropu ar «trīsstāvīgajiem

Trīs dienas pirms dziedātāja Intara Busuļa kāpšanas uz Eirovīzijas skatuves populārākajā interneta vietnē "YouTube" pēkšņi parādījās dziesmas "Probka" šokējoši rupja versija.

Tajā labi zināmā teksta krievu valodā vietā bija dzirdama Busuļa melodiska lamāšanās, kas bija apbrīnojami atbilstoša dziesmas ritmam, tikai tās laikā vairākkārt atkārtojas: "Ja bļj** nah**, ti bļj** piz**, ja jeb** tebja tri raza v deņ." Lai gan Eirovīzijas dienās Busulis tēloja, ka neko par šādu "Probkas" rupjo versiju nezina, pēc kāda mēneša no dziedātāja nometnes tomēr sekoja atzīšanās, ka sākotnēji, kamēr dziesmai vēl nebija teksta, vārdu vietā tiešām izmantoti "trīsstāvīgie". Jāatgādina, ka Busuļa "sastrēgumi" Eirovīzijā izgāzās, taču šīs dziesmas "trīsstāvīgā versija" gan izraisīja plašu rezonansi – to kā centrālo ziņu savās lapās publiskoja ne tikai krievu laikraksts "Novonews", bet pat populārais Lielbritānijas tabloīds "The Daily Mail".

Barševska kritiens beidzas cietumā

Vēl ne tik sen miljonāra Oskara Barševska vecākais dēls Oskars kopā ar ballīšu karalieni Aneti Sončiku bija manāms spīdam teju katrā pasākumā, taču sekoja ātra lejupslīde, kas beidzās ar iesēšanos cietumā.

Pēc šķiršanās no savas draudzenes Sončikas viņas uzticamais pavadonis Barševskis juniors pamāja Latvijai ardievas un devās Taizemes virzienā. Šādu soli spert lika biznesa problēmas, jo Barševskis būtībā bija bankrotējis, turklāt iedzīvojies neskaitāmos parādos. Arī Taizemē jaunais vīrietis vēlējās dzīvot tāpat kā Latvijā, proti, kādam uz kakla. "Baltajai apkaklītei" cienīga darba meklējumi nav bijuši sekmīgi, savukārt locīt muguru vienkāršos palīgdarbos Barševskis juniors nav vēlējies. Diemžēl vēders prasījis savu, un tā nu miljonāra dēlēns sācis nodarboties ar prastām produktu zādzībām lielveikalos. Rezultātā viņš vairāk nekā mēnesi Taizemē sabija restotā vidē. Pēc tēva nostāstiem, šī vide junioram esot nākusi par labu un viņš beidzot sācis nodarboties ar sev neraksturīgu lietu, proti – domāt. Nu ko, lai veicas!