Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Uzvirmo cīņa par Sadauska mantojumu

12 gadu pēc autotirgotāja Ādolfa Sadauska bojāejas autokatastrofā viņa dēls Viārs nolēmis mēģināt atgūt arī to mantojuma daļu, kas ar tiesas spriedumu nodota Benitai Sadauskai – bojāgājušā uzņēmēja dzīvesbiedrei, pašreizējai uzņēmuma "Domenikss" īpašniecei un Latvijas trešajai bagātākajai sievietei.

Vai Sadauskis bija precējies?

Pēc ilgām mantinieku domstarpībām un strīdiem par apšaubāmo testamentu 2003. gadā Jūrmalas pilsētas tiesa nolēma, ka Sadauska atstātais mantojums sadalāms četrās daļās: viņa bērniem no iepriekšējās laulības Viāram un Kristiānai, sievai Benitai, kā arī viņas un Sadauska meitai Elizabetei Mersedesai. Šāds spriedums pamatots ar lietā esošajām laulības un dzimšanas apliecību kopijām.

Tagad Viārs Sadauskis Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasību atcelt šo spriedumu un nodot lietu jaunai izskatīšanai, jo uzradušies jauni apstākļi – no prasības pieteikumam pievienotajiem oficiālajiem dokumentiem izriet, ka viņa tēva un Sadauskas laulības noslēgšanas fakts "nav reģistrēts nevienā no iestādēm, kurām bija tiesības reģistrēt laulību, tas ir, ne baznīcā, ne Dzimtsarakstu nodaļā", liecina "Baltic Screen" rīcībā esošie un laikrakstā "Dienas Bizness" publicētie materiāli.

Pat zaudējot neko nezaudēs

Tiesu materiālos atrodamā laulības apliecības kopija liek domāt, ka laulība reģistrēta 1993. gada 18. decembrī, taču no baznīcas dokumentiem izriet, ka ieraksts par šīm personām izdarīts tikai gandrīz divus gadus vēlāk, turklāt tajā minēts tikai nodoms slēgt laulību. Arī Tieslietu ministrijas sniegtās izziņas nav apliecinājušas laulības noslēgšanu. No tā saskaņā ar prasītāja pārliecību secināms, ka Benita Sadauska nav pierādījusi, ka tiešām savulaik ir noslēgusi laulību ar Ādolfu Sadauski, bet, ja reiz tā, arī par pirmās šķiras mantinieci nav uzskatāma un uz saņemto ceturto daļu mantojuma nav varējusi pretendēt.

Ja tiesa pieteikumu pieņems un izlems par labu Viāram Sadauskim, tas gan nenozīmē, ka Sadauskai vajadzēs šķirties no būtiskas daļas savu īpašumu, no kuriem "Domenikss" koncerna vērtība vien lēsta 10 miljonu latu apmērā. Jau mantojuma pirmās dalīšanas laikā Sadauska bija nodibinājusi jaunu automašīnu "Mercedes Benz" tirdzniecības kompāniju, tagad pazīstamo "Domenikss" (tā mantojumā, protams, neietilpa), bet no mantiniekiem sadalāmās Ādolfa Sadauska īpašumā bijušās kompānijas "Domeniks" palikusi tikai tukša čaula.

Mīklainā autoavārija

Jāatgādina, ka Ādolfs Sadauskis gāja bojā visai mīklainā negadījumā uz Jūrmalas šosejas 1997. gada pavasarī – traucoties milzu ātrumā ar paša tirgotās markas mašīnu, tai it kā pēkšņi plīsusi riepa. Izskanēja pat versija, ka riepas plīšana stimulēta ar kāda tālvadības spridzekļa palīdzību. Atstātais testaments dažādas baumas tikai stiprināja: tas bija ar vienu parakstu, uzskricelēts uz prastas "blankas" un vēstīja, ka visu mantu biznesmenis novēlējis gados krietni jaunākajai sievai Benitai un nesen dzimušajai meitai, savukārt dēlu un meitu no pirmās laulības atstājis pilnīgi tukšā. Abi testamentā piemirstie vērsās tiesā, apgalvojot, ka šaubīgais dokuments ir viltojums. Lai gan tiesā atraitne jau bija apspēlējusi potenciālos mantiniekus vienos vārtos, ne mazāk mīklainā veidā tika panākts mierizlīgums, pēc kura Sadauska atteicās no mantošanas pēc testamenta, savukārt nelaiķa miljonāra bērni atzina, ka viņu gados jaunajai pamātei ir tiesības uz abu bijušo laulāto mantu. "Domeniks" iznīka, toties "Domenikss" turpina darboties vēl šobaltdien un naski tirgo mersedesus.