Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Uzņēmējas Drāke un Skulme cīnīsies par jaunu svētku dienu vecvecākiem

© F64

Ar aizlūgumu Lielvārdes baznīcā un viesošanos Koknesē esošajā Likteņdārzā sevi prezentējušas pirmā «Mis Vecmāmiņa 2012» konkursa dalībnieces. Turklāt ne jau vienkārši prezentējušas, bet kopā ar konkursa organizatorēm Elitu Drāki un Lieni Skulmi iesaistījušās aktīvā parakstu vākšanā, lai Latvijā ieviestu jaunu svētku dienu par godu... vecvecākiem

Ja mātēm ir, tētiem ir, kāpēc lai nebūtu omēm?!

 Piedalīties pierunā meitas

Šajā konkursā piedalās 22 dažādu vecumu un profesiju sievietes, kuras visas vieno tas, ka viņas ir vecmāmiņas. Vecākā dalībniece ir 72 gadus vecā Anna Kumsāre no Salaspils. Viņai ir jau pieci mazbērni un viens mazmazbērniņš. Annas kundze sarunā ar »VZ« atklāj, ka nav no mājās sēdētājām – viņa nodarbojas ar līnijdejām, kā arī priecājas par to, ka, neskatoties uz krīzi valstī, visi viņas bērni ir ieguvuši labu izglītību un atraduši darbu. «Visi mani mazbērni aug Latvijā, un es viņus varu satikt. Man prieks, ka bērniem nav bijis jābrauc prom no dzimtenes!» norāda Kumsāre. Šajā konkursā sievieti pierunāja piedalīties meita, un, nedaudz paskubināta, kundze nolēma izmēģināt sevi glītāko vecmāmiņu konkursā. «Tas ir burvīgs piedzīvojums mums visām. Katra sestdiena, ko satiekamies un pavadām kopā, ir kā svētku diena!»

 Mazdēlu satiek tikai vasarā

Tipisks latviešu vecmāmiņas stāsts ir limbažniecei Lilitai Siliņai, kura savu mazdēliņu satiek tikai vasarā un Ziemassvētkos – puisēns ar ģimeni dzīvo Īrijā, kur vecāki devušies strādāt. «Vasarā ir mans un mazdēla laiks. Viņš jau ir ļoti nopietns un čakls puika, grib vienmēr palīdzēt un ar prieku dodas laistīt siltumnīcu,» sarunā ar »VZ« stāsta lepnā vecmāmiņa. Puikam lielākais gardums ir pica, bet vecmāmiņa to veikalos nepērk. «Protams, mazdēlam ir grūti atteikt, bet es viņu pierunāju, ka picu cepsim paši. Tad nu abi kopā no sirds ņemamies pa virtuvi un cepam picu. Tas ir mazdēla lielākais našķis!» atklāj Siliņa.

 Vīrs gandrīz dēla vecumā

Spilgta ir dalībniece no Ķekavas Iveta Kaufmane, kuru pie vecmāmiņām grūti pieskaitīt: viņai šobrīd ir 45, dēlam 25, bet mazdēlam pieci gadi. «Mums visiem dzīvē šogad ir skaitlis 5,» smaidot »VZ« stāsta Kaufmane. Šajā skaitļu virtenē ar piecnieku palepoties nevar vienīgi sievietes 29 gadus vecais vīrs Jevgēņijs Kaufmanis. «Man piedalīšanās šajā konkursā ir kā dāvana sev. Tas ir kā vasaras piedzīvojums, lai atpūstos no visiem ikdienas darbiem un pamēģinātu ko jaunu un nebijušu,» stāsta Kaufmane.