Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Kas īsti kaiš Armandam Šķēlem?

Pašās pagājušās nedēļas beigās tika saņemta šokējoša informācija, ka pazīstamais Latvijas basketbola izlases spēlētājs Armands Šķēle nogādāts reanimācijā – atkal meningīts. Jau trešo reizi, bet jau pēc otrās tika teikts, ka nākamā var kļūt liktenīga.

Par laimi, ar Šķēli viss kārtībā (cik nu tas vispār iespējams šādā gadījumā...), tomēr rodas jautājums, kas īsti notiek ar sportistu.

 Atkal gadījās

Viens no spilgtākajiem «baigās vasaras» basketbolistiem Armands Šķēle, kurš bija diskvalificēts no dalības Latvijas valstsvienībā, bet tagad centās atgriezties tās kandidātu vidū, sestdien ievietots Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā, jo atkal saslimis ar meningītu. Vasaras laikā, turklāt jau trešo reizi pēdējo pāris gadu laikā – dīvaini... Vēl sestdienas rītā Šķēle piedalījās izlases rīta treniņā, taču dienas vidū «parādījušās veselības problēmas», vēsta oficiālā informācija. Savukārt neoficiālas ziņas no visuresošo un visu zinošo līdzjutēju frontes, kā jau tas pēdējos gados Šķēles sānsoļu gadījumos ierasts, vēstīja kaut ko par «baltu degunu», «daudzdiennieku» un «dīvainu gaitu», kas redzēta basketbolista izpildījumā naktī uz liktenīgo sestdienu kādā daudzdzīvokļu mājā, pārvietojoties pa kāpnēm lejup. Ja vēl tam piepluso baumas, ka Šķēlem esot slimība (neiedziļinoties medicīniskos terminos – jebkuras iesnas viņam ir bīstamākas nekā parastam cilvēkam staigāšana bez cepures visaukstākajā ziemā), kura liek īpaši domāt par veselību, atturoties no dažādu vielu lietošanas, savukārt «esīša» karalis Šķēle par to nu domāja vismazāk.

 Atgriežas mierīgāks

Iepriekšējo reizi Šķēle ar meningītu bija saslimis 2010. gada sākumā, un toreiz sportists divas dienas bija pat bezsamaņā. «Man galvā ir kāda anomālija, kas šo slimību izraisa. Tā ir veiksme, ka pēc otrā meningīta nav nekādu komplikāciju,» pirms diviem gadiem Šķēle stāstīja intervijā žurnālam «Ieva». «Pastāv iespēja, ka meningīts var atkārtoties, tāpēc man tiks veikta operācija. Ārsti strikti pateica, ka operāciju ilgāk nedrīkst atlikt. Ja trešo reizi saslimšu, tas var beigties ļoti slikti. [..] Ja nebūs veselības, nekā nebūs. Dzīve sportā beigsies. Pēc operācijas redzēs, kā būs tālāk. Šo vasaru vajadzēs dzīvot mierīgi un klusi, un tad jau laiks rādīs, kāda būs nākamā sezona.» Viņam tika veikta operācija, lai novērstu turpmākus saslimšanas draudus, pēc tam Šķēle atsāka diezgan sekmīgu karjeru, spēlējot Tallinas «Kalev» rindās, turklāt izskatījās, ka arī pielicis punktu savai uzdzīvotāja reputācijai, tomēr vismaz «MadHouse» tāpat tika manīts, turklāt uzpeldēja arī «smagāka» informācija par kriminālām lietām, bet tai »VZ« apstiprinājumu gan neizdevās gūt.

 Problēmas ar galvu

Pēc »VZ« rīcībā esošās informācijas, Šķēlem esot problēmas ar galvas smadzeņu apvalku – atkal jau negribot smagi apmaldīties medicīniskos terminos, problēma esot tāda, ka viņam tajā ir caurums. Pēc informācijas no vieniem avotiem, operācijas laikā tas aizsegts ar implantu. Pēc citas informācijas – operācijas laikā ievietots nevis implants, bet pastiepts kāds muskulis, lai tas nosegtu šo caurumu, tomēr šāda medicīniskā iejaukšanās acīmredzami bijusi nesekmīga, jo galva atkal atstāta tiešam trāpījumam visām infekcijām. Protams, šie informācijas avoti ir ar medicīnu nesaistīti cilvēki, savukārt mediķiem stāstīt par šo tēmu liedz Hipokrata zvērests, bet rezumējums varētu būt vienkāršs abām frontēm – cilvēkam ar šādu kaiti pat ciānkālijs varētu būt veselīgāks nekā kaut skatiens uz «pulveri» vai ko citu... Savukārt Šķēle tikai šķietami esot bijis kļuvis mierīgāks – tas, ka viņš vairs katru piektdienas vakaru neplosījās klubos, ne par ko neliecina, »VZ« stāstīja viņa gaitu pārzinātāji.

 Iespējas ir

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs, neirologs Valdis Keris »VZ« laipni piekrita teoretizēt par šādas slimības tik biežas atkārtošanās iespējamām sekām un iespējamo izcelsmi. «Ja tas patiešām ir meningīts un nav neprecīzas [medicīniskās] formulēšanas gadījums, ja šāda slimība atkārtojusies tik bieži un tik īsā laikā, jādomā, ka ir kāds iekšējs infekcijas avots, organisma pazemināta pretošanās spēja vai smadzeņu ārējā apvalka hermētiski bojājumi,» »VZ« skaidroja Keris. Meningīts trīs reizes – tas ir signāls par to, ka cilvēkam ir nopietnas veselības problēmas, taču kāds ir to iemesls un kādas varētu būt tālākās atveseļošanās prognozes – «kamēr nav zināma precīza diagnoze, to varam tikai kā bakstīt ar pirkstu debesīs», teica Keris. Lai gan viņš netika informēts par konkrēto »VZ« intereses objektu, pēc Kera sacītā varēja noprast, ka arī neirologu vidū ir pārrunāts Šķēles neparastais gadījums. Pēc ārsta teiktā, šā brīža modernās neiroķirurģijas iespējas ļauj veikt dažādu implantu ievietošanu galvā vai citas manipulācijas, pēc kā iespējams atveseļoties, tāpēc bažām nevajadzētu būt, tomēr galvenais – noteikt precīzu diagnozi.

 Būs labi!

»VZ« sazinājās arī ar basketbolista aģentu Artūru Kalnīti, kurš regulāri viesojās pie Šķēles slimnīcā. «Uz labo pusi iet, neko vairāk es komentēt nevarēšu,» »VZ« teica Kalnītis, taču, nedaudz vairāk patincināts, spēja gan. Basketbolists «[no reanimācijas] jau ievietots palātā, atveseļojas ļoti ātri, labi ēd, nekādu komplikāciju arī nav». Kalnītis pieļāva, ka sportistam vajadzēs vēl vienu operāciju, par to jau runāts arī ar viņa vecākiem, turklāt otrā operācija būšot daudz vieglāka (tātad – dzīvībai mazāk bīstama) nekā pirmā. «Operācija būs daudz drošāka, problēmām vairs nevajadzētu būt. Pats Armands ir optimistiski noskaņots, viņš grib atgriezties laukumā un spēlēt. Viņam taču ir tikai 28 gadi!» teica aģents.