Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ No otras puses

Zatlers akceptē laulības sānsoļus

© F64

Iestudējuma «Anna Kareņina» pirmizrādē Valsts prezidentam Valdim Zatleram izdevās pamatīgi samulsināt klātesošos, savā runā būtībā akceptējot sānsoļus laulībā.

Ar greznām svinībām Latvijas Nacionālajā teātrī aizvadītajā nedēļā tika atzīmēta romāna «Anna Kareņina» iestudējuma pirmizrāde. Tā režisors ir Mihails Gruzdovs, bet galvenās lomas atveidotāja – viņa sieva, aktrise Indra Roga.

Skatītāju vidū bija arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Savā svinīgajā uzrunā Nacionālā teātra Baltajā zālē viņš publiski paziņoja: «Es vienreiz dzirdēju Bilu Klintonu, kurš iznāca tādas pašas solīdas sabiedrības priekšā, kāda šodien ir pulcējusies šeit, un teica gluži vienkāršus vārdus: «Ziniet, un man tagad ir jāpavada visa nakts ar valsts sekretāri...» Tieši tas ir tas, kas šodien parādās te. Paldies, Gruzdova kungs, ka jūs spējat dzīvot kopā ar galvenās lomas tēlotāju!» Kā zināms, bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sieva Hilerija pašlaik ieņem valsts sekretāres amatu, taču ne visi spēja izprast šā joka jēgu.

Pēc skaļu ovāciju šalts un pārsteiguma pilna Rogas skatiena Zatlers turpināja ar vēl trakākiem kalambūriem: «Man ļoti patīk latviešu nacionālisms – tur, kur piemin Klintonu, jūs klusējat. Tur, kur Gruzdovu – jūs aplaudējat. Protams, kā jau vienmēr, arī šoreiz man radās kāds jautājums. Kāpēc mēs mīlam klasiku? Kāpēc es mīlu klasiku, kāpēc Saeimas priekšsēdētāji mīl klasiku? Ziniet, klasikā ir tāda paliekoša vērtība. Šie mīlas trīsstūri ir un būs. Mēs katrs šajā izrādē varam ieraudzīt savu Annu Kareņinu, savu Alekseju Kareņinu un savu Alekseju Vronski.» Ko par šādi akceptētajiem «mīlas trīsstūriem» domā prezidenta kundze Lilita Zatlere, atliek vien minēt...

«Pirms divām dienām es savai meitai teicu: izdari to un šito, uz ko viņa man atbildēja – tu, lūdzu, te mani nekomandē! Te tu neesi galvenais, tu darbā esi galvenais! Mājās galvenā esmu es un mamma, jo mēs vadam saimniecību!» režisors Mihails Gruzdovs par savu piecus gadus veco meitu Martu Mariju sūrojās prezidentam Valdim Zatleram.

Par izrādes «Anna Kareņina» galvenās lomas atveidotājas, aktrises Indras Rogas veikumu uz skatuves īpaši atzinīgus vārdus izteica Latvijas Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis: «Es domāju, ka tas bija milzīgs pārbaudījums – laba režisore pārtapa par labu aktrisi. Diezgan ilgi lauzu Mihailu Gruzdovu, jo man likās, kurš gan vēl, ja ne viņš, varētu norežisēt savas sievas Indras Rogas tapšanu par Alekseja Kareņina sievu.»