Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Gatavojoties čempionātam, Brazīlijas prostitūtas mācās angļu valodu

2. jūnijs – Brazīlijas lielākā futbola stadiona «Estádio do Maracanã» atklāšanas diena, pārbaudes spēle futbolā starp Brazīlijas un Anglijas izlasēm un starptautiskā prostitūtu diena. Kas kopīgs visiem šiem notikumiem? Tā ir mīlestība uz futbolu un sievietēm!

Gatavojas futbola čempionātam

Pasaules futbola čempionāts notiks tieši pēc gada Brazīlijā, un gatavošanās darbi vienam no populārākajiem sporta pasākumiem pasaulē rit pilnā sparā. Lai uzlabotu drošības pasākumus 2014. gada FIFA Pasaules kausa izcīņas laikā, Brazīlijas valdība iegādājusies 30 apsardzes robotus, samaksājot par tiem gandrīz 3,5 miljonus dolāru. Lielākā daļa robotu tiks piegādāti gada nogalē, tomēr daži aparāti darbosies jau šī gada 15.–30. jūnijā gaidāmajā Konfederācijas kausā.

Aktīvi tiek būvēti un atjaunoti dažādi ar sporta aktivitātēm saistīti vairākus miljardus vērti infrastruktūras projekti, tostarp unikālais un Brazīlijā lielākais futbola stadions «Estádio do Maracanã», kura atklāšana pēc rekonstrukcijas notika zīmīgā datumā – 2. jūnijā, kas tiek atzīmēta kā starptautiskā prostitūtu diena. Kuriozā sakritība slēpj sevī neapšaubāmu loģiku – brazīlieši vienlīdz stipri mīl futbolu un sievietes. Arī Brazīlijas prostitūtas sākušas nopietni gatavoties pasaules čempionātam un cītīgi apgūst angļu valodu... Interesanti, ka tieši 2. jūnijā rekonstruētajā stadionā tika aizvadīts pirmais mačs, kurā pārbaudes spēlē tikās Brazīlijas un Anglijas izlases.

Intīmpakalpojumi angļu valodā

Pasākuma organizatori uzskata, ka čempionāta laikā visam ir jābūt visaugstākajā līmenī, nodrošinot visas sportistu, līdzjutēju un viesu vēlēšanās, pat visintīmākās. Šī plāna ietvaros radusies arī ideja piedāvāt prostitūtām bezmaksas angļu valodas kursus, kurus apmaksā čempionāta organizatori. Valodu kursi jau šobrīd notiek vienā no paredzēto spēļu norises vietām Beluorizontē. «Viņām būs jāapkalpo ārzemju apmeklētāji viņu valodā. Mēs rēķinām, ka pilsētā ir aptuveni 80 000 prostitūtu un lielākā daļa no viņām nerunā angļu valodā. Mēs vēlamies šo situāciju mainīt,» skaidro Beluorizontes Prostitūtu asociācijas prezidente Cida Veira.

Kursi sākušies jau pirms trīs mēnešiem kādā vietējā iepirkšanās centrā, un «skolnieces» savas zināšanas angļu valodā pirmo reizi varēs pārbaudīt jau pavisam drīz, kad risināsies FIFA Konfederāciju kausa turnīrs. Sievietēm, kas piedāvā intīmos pakalpojumus, jāapgūst angļu valodā dažādas sasveicināšanās formas, kā arī viņu arodam specifisks vārdu krājums. Kursu vadītājs Igors Fušs ir brīvprātīgais skolotājs, kurš ar savām skolniecēm trīs reizes nedēļā sasveicinās ar līksmu «Good morning, girls!». 53 gadus vecais skolotājs, kurš divdesmit gadus ir dzīvojis Austrālijā, stāsta: «Mēs vēlamies viņām atvieglot kontaktu izveidošanu un iemācīt dažus noderīgus teicienus.»

Dienā 25 klienti

Tiek lēsts, ka kursus varētu apmeklēt vismaz 300 skolnieces. Divas no viņām – Reičela (25) un Laura (54) – labprāt atklāj savus plānus. «Es to daru sevis, ne jau klientu dēļ,» apgalvo Reičela, kura dienā sniedz intīmpakalpojumus kādiem divdesmit klientiem. Viņa ir pārliecināta, ka čempionāta laikā klientu skaits būs ievērojami lielāks. Vislabākie klienti esot tūristi, kuri netirgojas par samaksu.

Pēc aptuvenām aplēsēm Konfederācijas kausa laikā varētu ierasties 40 000 viesu, bet pēc gada FIFA Pasaules kausa izcīņas laikā šis skaitlis varētu sasniegt pat 140 000. Vissenākā aroda pārstāves tādējādi var rēķināties ar ienesīgu biznesu, par ko jau tagad priecājas Laura: «Ir ļoti svarīgi izpildīt klienta vēlēšanās, daudzi no viņiem ir ļoti runīgi. Esmu priecīga, ka varēšu viņiem atbildēt un arī viņus labāk saprast.» 54 gadus vecajai Laurai nauda ir ļoti nepieciešama, lai varētu atbalstīt savu meitu un viņas studijas Portugālē. Viņa uzskata, ka izglītība ir ļoti svarīga, bet diemžēl Brazīlijas skolās angļu valoda nav obligātais priekšmets. «Tas tiešām ir iespaidīgi – redzēt, ar kādu prieku sievietes apmeklē šos kursus un cik labprāt viņas mācās,» par savām skolniecēm saka skolotājs.

Neatbalsta «seksa tūrismu»

Kaut arī Brazīlijā prostitūcija ir legāla nodarbošanās, varas iestādes nekādā gadījumā un veidā nevēlas atbalstīt savā zemē «seksa tūrismu». Šādu izpriecu meklētājus valsts galvenajās lidostās sagaida plakāts ar nepārprotamu brīdinājumu. «Mums Jums ir jauks miteklis!» – šāds paraksts ir zem attēla, uz kura redzams vīrietis aiz restēm, kura ceļojuma mērķis bija bērnu prostitūcija.

Daudzām meitenēm prostitūcija ir vienīgais ceļš izkulties ārā no rūgtās nabadzības. Taču arī šis ceļš nav no tiem patīkamākajiem. To apstiprina arī fakts, ka 2. jūnijs ir starptautiskā prostitūtu diena, ko angļu valodā runājošās valstīs dēvē par «International Sex Workers' Day». Tās aizsākumi sniedzas 70. gados, kad 1975. gada 2. jūnijā vairāk nekā simt prostitūtu ieņēma kādu baznīcu Francijas pilsētā Lionā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību savam nožēlojamajam stāvoklim. 70. gadu vidū Francijas sabiedriskās kārtības nodrošināšanas iestādes izdarīja lielu spiedienu uz prostitūtām, kuras bailēs no policijas bija spiestas sniegt intīmpakalpojumus slepenās un pat bīstamās vietās, kā rezultātā pieauga vardarbība pret šīm sievietēm. Pēc tam, kad divas prostitūtas tika nogalinātas un valdība neizrādīja ne mazāko vēlēšanos un gatavību uzlabot prostitūtu situāciju, vairāk nekā simt šī aroda pārstāvju ieņēma vienu no Lionas baznīcām. Tikai pēc astoņām dienām policijai izdevās pierunāt sievietes pamest baznīcu. Šis notikums tiek uzskatīts par prostitūtu kustības aizsākumu, bet 2. jūnijs par starptautisko prostitūtu dienu.