Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Smalkās aprindas: Melbārde izcilā skatā, Āboltiņa totāli izgāžas

© vz

Nesen Rīgas biržā norisinājās Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas rīkotās vakariņas par godu vizītei Latvijā. Starp 130 lūgtajiem viesiem bija arī virkne pašmāju politiskās elites pārstāvju. »VZ« lūdza etiķetes un modes speciālistu Gintu Budi novērtēt sabiedrības elites pārstāvju spēju saposties atbilstoši protokolam, lai apmeklētu karaļa rīkotās svinības. Izrādās, nebūt ne visi viesi ir tikuši galā ar šo uzdevumu.

Konsultēja etiķetes speciālists un modes mākslinieks Gints Bude.

Nav redzamas manšetes

Valsts prezidents Andris Bērziņš ar kundzi Daci Seisumu ir ģērbušies atbilstoši etiķetei. Kundzei labi saskaņots tēls, tērps atbilst vakarkleitas prasībām – ir gan akcentēta sievišķība, gan veiksmīgi maskētas tādas vietas kā padušu zona. Tērps tiešām priecē. Prezidenta kungam ir nevainojams smokings, taču vienmēr ir prasība, lai būtu redzamas krekla manšetes. Tā ir nepilnība šī tērpa valkāšanas manierē.

Kultūras ministre Dace

Melbārde ir krietni piestrādājusi pie sava vizuālā tēla, lai tas būtu atbilstošs pasākumam. No šāda viedokļa politiķe ir ļoti pareizi saģērbusies. Un viņai šis tērps ļoti labi piestāv. Mēs ikdienā ministri redzam ar ļoti nesakoptiem matiem, bet šoreiz ir ļoti pareizs matu sakārtojams, pat nevainojams. Pirmo reizi publiskā pasākumā kultūras ministre redzama tik ļoti izcilā tēlā.

Aktrisei izcils tērps

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz pasākumu ieradās savam statusam neatbilstošā tērpā. Ak, tu mistika! Ko viņa tur ir sev saveidojusi ar to balto puķi, es tā arī nesaprotu?! Melns tērps it kā tiek atdzīvināts, taču vajadzēja arī pārējos aksesuāros izcelt balto krāsu, lai attaisnotu balto māksliniecisko veidojumu. Etiķete uzliek par pienākumu neveidot šādus puķu elementus vai izcelt savu sievišķību. Varētu teikt, šis tērps piedien kādai citai ballītei vai pasākumam. Ja Solvita Āboltiņa būtu laba aktrise, māksliniece vai dziedātāja, nevis politiķe, viņa varētu atļauties ierasties šādā tērpā.

Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ģērbusies atbilstoši pasākumam. Tērps ir piemērots šāda pasākuma apmeklēšanai. No stila viedokļa vienīgi prasītos rokassomiņa citā sudraba krāsā. Pašreizējā rokassomiņa nesaskan ar pārējiem aksesuāriem.

Latvijas institūta direktore Kārina Pētersone ar šādu tērpu iederētos kādā vasaras dārza ballītē. Šeit kārtējo reizi redzams, ka it kā pat smagnēji melnā žaketīte nespēj glābt koptēlu un šo puķaini krāsaino tērpu. Tieši šīs puķes nesaskan ne ar ko. Arī etiķete prasa ierasties bez šādiem puķu akcentiem. Drīzāk šī kleita vai svārki ir radīti pilnīgi citiem pasākumiem, tie iederētos kāzās vai vasarīgās svinībās, nevis šādā ceremoniālā pasākumā.

Pārāk raibi

Ministru prezidente Laimdota Straujuma uz pasākumu ieradās pārāk spilgtā tērpā. Ko viņa te ir veidojusi? Šeit ir redzami tādi skaisti sievišķīgi puķaini zīmējumi uz tērpa. Taču šis nav pareizais brīdis, kad izcelt savu sievišķo dabu, šī nav īstā vieta, kur demonstrēt šādu spīdīgi puķainu tērpu. Daudz labāk un veiksmīgāk kundze izskatītos vienkrāsainā un elegantā tērpā.

Necieņa pret karali

Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags uz pasākumu ieradās neatbilstoši etiķetes prasībām. Abiem minētajiem kungiem, ierodoties uz tādu pasākumu, ir pārāk ikdienišķi apavi. Uz svinīgu pasākumu nevar nākt ielas apavos. Pat ticības pārstāvji nevar ierasties pie karaļa ar ikdienas apaviem. No kapa malas pa taisno pie karaļa, tas pauž necieņu.