Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Kaupers atsaka dalību Krievijas filmā

© Vakara Ziņas

Šajā pavasarī Cēsu vecpilsētā notiek neparasta rosība – pazīstamais krievu aktieris, režisors un producents Georgijs Malkovs tur uzņem savu jauno filmu «Мami 3» («Mammas 3»). Līdzās slavenām krievu kino zvaigznēm tajā spēlē arī daudzi latviešu aktieri un mūziķi. Filmā piedalīties bija aicināts arī grupas «Prāta vētra» vokālists Renārs Kaupers, taču viņš no šī piedāvājuma ir atteicies.

 

«Aukle» un Martinsone

Filmu «Mammas 3» uzņem viena no lielākajām Krievijas filmu studijām, un pie tās strādā režisori Georgijs Malkovs, Sariks Andreasjans un producents Gevonds Andreasjans. Galvenās – mammu Jekaterinas, Nadeždas un Antonijas – lomas iedalītas slavenajai «auklei» Anastasijai Zavorotņukai, kuru TV skatītāji iepazinuši populārajā komēdijseriālā «Mana mīļā aukle», aktrisēm Olgai Volkovai un Marijai Sjomkinai. Viņām līdzās filmā darbojas Krievijā slavenie komiķi Andrejs Urgants, Gariks Harlamovs un Timurs Rodrigezs, kā arī daudzas mūsu slavenības: teātra un kino aktrise Mirdza Martinsone, kura Krievijas skatītājiem jau ir labi pazīstama, Dailes teātra aktieris Āris Rozentāls, Rīgas Krievu teātra aktieris Jakovs Rafalsons, Valmieras teātra aktieri Ilze Pukinska un Māris Bezmers, Liepājas teātra jaunā aktrise Lauma Balode, neatkarīgais aktieris Bruno Libauers, multimākslinieks Kaspars Bindemanis, grupa «Dzelzs vilks» un ap divsimt cēsnieku, kuri bija pieteikušies darboties filmas masu skatos.

Situācija Krimā

Atteicies piedalīties šajā Krievijas filmā ir vienīgi «Prāta vētra» līderis Renārs Kaupers. Kāpēc tā? Vai atteikums varētu būt saistīts ar situāciju, kādu radījusi Krievijas militārā agresija pret Ukrainu? «Jā, mans lēmums bija saistīts ar situāciju Krimā un iekšējo izjūtu, ka tajā brīdī likās neiespējami Cēsu centrā balta zirga mugurā filmēties bezbēdīgā Jaungada komēdijā,» sazinoties ar grupas «Prāta vētra» pārstāvi Gunu Zučiku, »VZ« izdevās uzzināt Renāra Kaupera atteikuma iemeslu.

Kā zināms, protestējot pret Krievijas agresiju Ukrainā, viesizrādes Krievijas teritorijā šogad atcēlis Jaunais Rīgas teātris (JRT). Arī JRT aktrise Guna Zariņa atteikusies spēlēt uzveduma «Mēdeja» izrādēs Maskavā un atsākšot uzstāties Krievijā tikai «pēc kara beigām». «Mūzas klusē. Uz tikšanos pēc kara!» aktrise pauda savu viedokli. Tāpat arī trīs Nacionālā teātra ārštata aktieri bija lūguši pārcelt viesizrādes Krievijā, savukārt Dailes teātra vadība publiski paudusi, ka sadarbību ar Krievijas režisoriem nepārtrauks.

Nerunā par politiku

«Nē, man nebija doma atteikties no dalības šai filmā – vai prāts!? Bet es negribu komentēt citu izvēli, un, lūdzu, nestādiet mani nevienam pretī! Es esmu aktrise, un es tikai daru savu darbu,» sarunā ar »VZ« lakoniska bija allaž šarmantā kino dīva Mirdza Martinsone. Viņasprāt, māksla ir māksla, un politika ir politika. «Es galīgi negribu runāt par politiku, varu tikai pateikt, ka filmā filmējas gan latvietis, gan krievs, gan armēnis. Un man ir interesanti! Man vienmēr ir interesanti iepazīties ar citu valstu aktieriem. Man bija interesanti satikt arī mūsu jauniešus, kuri piedalījās masu skatos – tik pozitīvi un gaiši jauni cilvēki!» aktrise priecīgi stāsta, atklājot, ka pāris filmēšanas dienas viņai vēl ir priekšā. Taujāta par tuvākās nākotnes plāniem, Mirdza Martinsone atteic, ka šobrīd pasaulē zvaigžņu stāvoklis ir tik nervozs, ka viņa vairs neko uz priekšu neplāno. «Tur, augšā, ir cits plānotājs, kurš visu noregulē tā, kā grib. Tā ir: cilvēks domā, dieviņš dara,» aktrise jau sen to sapratusi. Dailes teātrī Mirdzu Martinsoni šajā sezonā var sastapt trīs izrādēs: smeldzīgajā komēdijā «Plikie un pusplikie», mūziklā «Oņegins» un izrādē bērniem «Pasaka par vērdiņu».

Cēsis – mazpilsēta Polijā

Topošā filma «Mammas 3», kuru Latvijā uzņem kopš 10. marta, iecerēta kā komēdija par mammu un viņu pieaugušo bērnu attiecībām. Tās darbība notiek Jaungada naktī kādā Polijas mazpilsētā, kuras «loma» arī uzticēta Cēsu vecpilsētai. Filmas sižets vēsta, ka trīs mammas satiekas lidmašīnā, kas ir ceļā uz Prāgu, kur viņas nolēmušas jautri sagaidīt Jaungadu, taču slikto laika apstākļu dēļ lidmašīna ir spiesta nosēsties kādā klusā mazpilsētā Polijā... Viņām nav izvēles – lai jaunais gads nebūtu jāsagaida vientuļā lidostā, viņas dodas uz mazpilsētas centru... Par to, cik skaļa un krāšņa mammām izvērtās Jaungada sagaidīšana «Polijā», vai viņām izdevās pamodināt un iekustināt «aizmigušo» mazpilsētu, cēsnieki, iespējams, jau zina. To zina arī grupas «Dzelzs vilks» mūziķi, kuriem filmā uzticēta Jaungada nakts orķestra loma.

Par to, kas šajās dienās notiek Cēsīs, vietējos informē arī Cēsu un Vidzemes ziņu portāls «edruva.lv», skaidrojot, kāpēc vecpilsēta ieguvusi šim gadalaikam neparastus akcentus: gatavojoties filmas epizožu uzņemšanai, pie varenā augstskolas nama Latvijas karogs nomainīts ar Polijas karogu, kā arī piestiprināta plāksnīte poļu valodā ar mazpilsētas domes darba laiku; pēc filmas galvenās mākslinieces Evijas Džonsones ieceres vecpilsētā restaurētas gadu mijas gaidīšanas noskaņas – apkārtējie nami rotāti ar vītnēm, lampiņu virtenēm, vecpilsētas laukuma centrā atkal uzstādīta lielā egle un izrotāta. Savukārt sniegu Cēsīs «ražo», izmantojot tehnoloģijas plastmasas sasmalcināšanā, tādā veidā baltu noklājot bruģi, eglīti un lielo kastaņu.

Velna kalpone

Portāls «edruva.lv» atgādina, ka Krievijas filmu studija nav pirmā, kas Cēsis atzinusi par piemērotu kino uzņemšanai: 50. gadu beigās Cēsis un Āraišus iemūžināja studija «Uzbekistanfiļm» – filmā «Ģenerālis Rahimovs». Savukārt šogad Latvijas studija «Picturehouse», sadarbojoties ar Lielbritānijas producentu grupu «Devils Outlaw Limited/Cinatura», Cēsīs plāno uzņemt asa sižeta piedzīvojumu filmu «Velna kalpone», kuras darbība risināsies viduslaikos – 17 gadus veca meitene, kuru atstājuši vecāki un kura tiek vajāta kā ragana, atrod veidu, kā stāties pretī briesmām, tās pārvarēt un palikt kopā ar mīļoto. Filmas mūzikas autors būs Vestards Šimkus, mākslinieks – Jurģis Krāsons. Latvija kā filmēšanas vieta izvēlēta dabiski neskartās ainavas un viduslaiku arhitektūras dēļ, un filmas uzņemšana plānota ne tikai Cēsīs, bet arī Randu pļavās, Brīvdabas muzejā un Pokaiņos.