Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Valsts pirmā lēdija pārsteidz ar gaumīgu stilu

© F64

Latvijā viesojoties Zviedrijas karalim Kārlim XVI Gustavam un karalienei Silvijai, ar savu tēlu patīkami pārsteidza Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa kundze Dace Seisuma.

»VZ« aptaujātie stila eksperti atzinīgi novērtēja gan tērpa atbilstību etiķetes prasībām, gan piemērotību pašai valkātājai. Rezumējot: lai nu kāds mums būtu Valsts prezidents, vismaz pirmā lēdija pilnīgi noteikti var konkurēt starp sev līdzīgajām visā plašajā pasaulē.

Atzinība prezidenta kundzei

Zviedrijas karaļa Kārļa XVI Gustava un karalienes Silvijas vizītes laikā vienīgā karaliskās ģimenes iegriba saistībā ar ģērbšanās stilu viņu sagaidīšanas brīdī bija tāda, lai dāmām galvās būtu cepures. Šo prasību ievēroja arī valsts pirmā lēdija Dace Seisuma, taču arī pārējais tērps viņai lika izskatīties gan moderni, gan eleganti. Ziedu nolikšanas brīdī pie Brīvības pieminekļa Seisuma bija tērpusies gaišas krāsas pončo tipa mētelī, krēmkrāsas kurpēs un pieskaņotā gaišas krāsas cepurītē. Savukārt iekštelpās prezidenta kundze bija tērpusies gaišā kostīmā ar svārkiem. Arī Zviedrijas karaļa rīkotajās oficiālajās vakariņās, kas norisinājās Rīgas biržas telpās, Seisuma patīkami pārsteidza ar savu tērpu: atbilstoši pasākuma protokolam sieviete bija tērpusies garā vakarkleitā, kas pārsteidza ar vienkāršību, taču tajā pašā laikā valkātājai ļāva izskatīties gana eleganti.

Veiksmīgs eksperiments

Runājot par karaļpāra rīkotajām vakariņām, »VZ« aptaujātie stila eksperti uzteic prezidenta kundzes matu sakārtojumu. «Ar šādu matu griezumu un veidojumu ir grūti «nošaut greizi». Turklāt tas padara koptēlu daudz elegantāku. Prezidenta kundze ļoti prasmīgi ir ievērojusi arī ģērbšanās etiķeti,» pauž salona «Rīga Top Hair» meistars Kaspars Brikovskis. Arī imidža psiholoģe Agrita Grosbarte ļoti atzinīgi izsakās par prezidenta sievas vizuālo izskatu Zviedrijas karaļa vizītes laikā. Tiesa, vakarkleitas augšdaļas fasons, pēc ekspertes domām, ir gaumes jautājums. «Kleita –atbilstoša individuālajai gaumei. Es teiktu – īpatnēja piegriezuma kleitas augšdaļa tagad ir modes tendence. Par kleitas augšdaļas fasonu katram pašam ļauts minēt, kādu «ziņu» mums sūta šī vakarkleita. Tēlu papildina plata rokassprādze un moderni grezna josta. Frizūra un grims vērtējams ar lielu plusu,» vērtē Grosbarte.

Savukārt vērtējot Seisumas tērpu karaliskās ģimenes sagaidīšanas brīdī, eksperti ir vienās domās – prezidenta kundzei izdevies radīt nevainojamu tēlu. «Lai vai ko ieteiktu tērpu dizaineri, modes speciālisti un stilisti, svarīgs ir «zelta likums» – ticība sev! Tas nozīmē arī iekšēji sajusties brīvai un pārliecinātai par sevi, un prezidenta kundze mums to lieliski demonstrē. Ir patīkami aizkavēt skatienu pie tik pārdomāta koptēla. Veiksmes pamatā ir zināms eksperiments, taču izskatās skaisti. Šis tērps viņai ļoti piestāv un ir atbilstošs notikumam,» priecājas Grosbarte. Arī Brikovskis norāda uz prezidentes kundzes veiksmīgo izskatu, izvēloties lietišķo kostīmu. «Viņai piestāv gaišais tonis, un cepure ir ļoti atbilstoša galvas formai,» saka Brikovskis.

Ko atzīst un nopeļ pasaulē

Pasaulē ir daudz dažādu modes un stila topu, taču viskritiskāk vienmēr tiek vērtētas valsts vadītāju sievas, sievietes no karaliskajām ģimenēm un dāmas, kas ieņem augstus amatus politikā. Nenoliedzamas preses un stila žurnālu mīlules ir ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un Kembridžas hercogiene Keita Midltone. Pie pozitīvi novērtētajām var pieskaitīt arī Vācijas kancleri Angelu Merkeli un bijušā Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī sievu Karlu Bruni. Savukārt visnīstākās šajā sarakstā ir Albas hercogiene Marija del Rosaria Sajetana Fitsa-Džeimsa, arī ASV kongresmene Roza de Lauro un ASV pirmā lēdija Mišela Obama. Tiesa, Obamas kundze vēl nav tik «norakstāma» kā abas pārējās un visai bieži viņas tērpu izvēle tiek vērtēta arī pozitīvi.