Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Tev tas ir jāzina!

Tuvojoties gada nogales svētkiem, internetā aktivizējas krāpnieki

© F64

Ik gadu, tuvojoties gada nogales svētkiem, informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" saņem vairāk ziņojumu par krāpniecību internetā, aģentūrai LETA atzina institūcijas pārstāvji.

"Cert.lv" pārstāvji skaidroja, ka krāpnieki izmanto cilvēku vēlmi svētkiem iegādāties lietas, kuru iegāde citādi ir tikusi atlikta, proti, internetā parādās reklāmas un mājaslapas, kas sola pārdot zīmolu apģērbus, telefonus, sadzīves tehniku un populāras rotaļlietas par kārdinošām cenām.

Runājot par aizsardzību pret šādiem krāpniekiem, "Cert.lv" pārstāvji ieteica ievērot dažus piesardzības pasākumus, piemēram, pirms iepirkšanās interneta vietnē ir vērts par izvēlēto vietni aptaujāt draugus, kā arī pārbaudīt šīs vietnes uzticamību, izmantojot interneta meklētāju, piemēram, "Google". Ja interneta meklētājā par vietni nav nekādas informācijas un atsauksmju, ļoti iespējams, ka vietne ir tikai nesen izveidota ar mērķi pievilināt neuzmanīgus dāvanu meklētājus.

Vēl viena krāpniecības pazīme ir mājaslapas nosaukums, kas ir līdzīgs pazīstamiem zīmoliem vai interneta vietnēm, bet tomēr līdz galam nesakrīt, un pirkuma līgumā smalkā drukā norādītas virkne papildu izmaksu - par pasūtījuma apstrādi, sūtīšanu un tā tālāk, kas padara pirkuma summu krietni lielāku, nekā sākotnēji norādīts.

Tāpat "Cert.lv" eksperti uzsvēra, ka daudzi lietotāji kļūdaini uzskata, ka visas reklāmas, kas tiek rādītas "Facebook", ir pārbaudītas un reklamē tikai uzticamas interneta vietnes, taču sociālais tīkls nosaka ierobežojumus, kas attiecas uz noteikta tipa reklāmas saturu, bet nepārbauda reklamētāju uzticamību. Pārdevēja uzticamības pārbaude jāveic pircējam pašam.

Eksperti arī norādīja, ka drošāk ir iepirkties pazīstamās interneta vietnēs, piemēram, "Amazon" vai "ebay", kurās darbojas pircēju aizsardzība, kas ļauj atgūt naudu, ja otra puse nav izpildījusi savas saistības. Arī maksājumu servisa "PayPal" izmantošana dos papildu drošību, jo, norēķinoties par pirkumu, nenāksies norādīt savus bankas datus.

Pēc "Cert.lv" pārstāvju minētā, noteikti ir vērts sazināties arī ar savu banku un noskaidrot iespējas izveidot īpaši interneta pirkumiem paredzētu bankas karti, kurā pirms pirkuma tiek ieskaitīta tikai attiecīgajam pirkumam paredzētā summa. Tas liegs krāpniekiem iespēju izmantot karti neautorizētiem pirkumiem, pat ja tie būs ieguvuši kartes datus.

Ja maksājums ir veikts, bet no pārdevēja nav informācijas un ar viņu neizdodas sazināties, jāinformē banka par krāpniecisko darījumu un jāseko bankas sniegtajām norādēm, skaidroja "Cert.lv" pārstāvji, piebilstot, ka šādos gadījumos naudas atgūšana ir garš un sarežģīts process, tāpēc drošāk un lētāk ir kritiski izvērtēt saņemtos piedāvājumus.

Iepriekš bankas "Citadele" pārstāvji informēja, ka pēdējo nedēļu laikā aktivizējušies ārzemju krāpnieciskie interneta tirgotāji, jo bankā būtiski vairāk, nekā ierasts, tiek saņemtas pretenzijas no klientiem par krāpnieciskiem gadījumiem.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.