Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Tev tas ir jāzina!

Krāpnieki uzbrūk "Apple" ierīču lietotājiem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Krāpnieciskās SMS īsziņas nav nekāds jaunums, taču ļaundari savus uzbrukumus arvien pilnveido un lietotājiem sūta tādas īsziņas, kas izskatās arvien ticamākas. Antivīrusu programmu "eScan" izstrādātāji atklāj, kā izskatās jaunie krāpnieku uzbrukumi.

"Apple" produktu, īpaši "iPhone" un "iPad", popularitāte ir piesaistījusi kiberkrāpnieku uzmanību, kas tagad ir fokusēta uz "Apple ID" izmantošanu, cenšoties savos tīklos ievilināt naivākus lietotājus. Vairumā krāpniecisko kampaņu viedtālruņu lietotājiem tiek sūtītas īsziņas ar saitēm, kas ved uz neīstām interneta vietnēm.

"Visbiežāk krāpnieki īsziņās brīdina par it kā apturētu "Apple ID" kontu vai tā derīguma termiņa beigām, lietotāji tiek aicināti pārbaudīt savas pieslēgšanās "Apple" vietnē. Taču īsziņā ievietotā saite ved uz neīstu interneta vietni, kurā krāpnieki piesavinās lietotāju ievadāmo "Apple ID" un pieslēgšanās paroli," stāsta "eScan" antivīrusu programmu izplatītāja, uzņēmuma "Baltimax" tirdzniecības vadītājs Deivids Pelenis.

Pieslēdzoties lietotāju kontiem, krāpnieki iegūst pieeju viņu fotogrāfijām un īsziņām, bet tas savukārt paver ceļu tālākai krāpšanai un pat šantāžai. Nereti krāpnieki izmanto lietotāju lētticību un lūdz norādīt ne tikai viņu "Apple" konta pieslēgšanās datus, bet arī kredītkaršu vai personas datus.

Drošības eksperti ir fiksējuši gadījumus, kad hakeri uzbrūk ne tikai angliski, bet arī citās valodās runājošiem lietotājiem, veidojot atsevišķas krāpnieciskas vietnes viņu dzimtajā valodā. Tiek pilnveidots arī pašu krāpniecisko īsziņu saturs. Piemēram, īsziņas beigās tiek sniegta instrukcija, kā var atteikties no šādu paziņojumu saņemšanas - tieši tā, kā to dara legāli darbojošies uzņēmumi.

"Krāpnieki cenšas iegūt lietotāju uzticēšanos pāris sekunžu laikā, tāpēc izmanto ne tikai zināmas preču zīmes, bet arī ražotāju lietotās klientu apkalpošanas frāzes, bet krāpnieciskās vietnes izveido maksimāli līdzīgas oriģinālajām - tas viss tiek darīts tāpēc, lai lietotājs darītu to, ko no viņa prasa," atzīst D.Pelenis.

Viens no jaunākajiem krāpšanas veidiem, kas vērsts pret "Apple" lietotājiem, ir īsziņas, kas informē par pazaudētas ierīces atrašanu un aicina pārbaudīt tās atrašanās vietu pievienotajā saitē. Kā norāda "eScan" drošības eksperti, tā krāpnieki izmanto lietotāju pašaizsardzības instinktu un ziņkārību - lietotājam patiešām ir interesanti uzzināt, kādu viņa tālruņa vai planšetdatora atrašanās vietu rāda sistēma, pat ja ierīce nav pazaudēta un atrodas kabatā.

"Apple" faniem ieteicams nekādā gadījumā nespiest uz krāpnieciskajās īsziņās ievietotajām saitēm, īpaši ja tajās norādīta neierasta interneta vietnes adrese vai arī tā sākas nevis ar "https", bet ar "http". Ieteicams šādas saites iesniegt "Google Safe Browsing" komandai - ja tiks konstatēts, ka vietne ir krāpnieciska, nākamreiz lietotāji par to tiks brīdināti "Chrome" un citos interneta pārlūkos. Par krāpnieku uzbrukumiem un tos īstenojošiem tālruņu numuriem var paziņot savam mobilo sakaru operatoram.