Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Kanādas kērlingisti triumfē pirmajās jaukto pāru sacensībās

© PA Images/Scanpix

Par pirmajiem olimpiskajiem čempioniem jaukto pāru sacensībās kērlingā kļuvuši Kanādas sportisti. Kanādieši finālā pārliecinoši ar 10:3 pārspēja Šveici. Bronzas mačā olimpiskie sportisti no Krievijas apspēlēja Norvēģijas kērlingistus.

Spēle par 3. vietu, OAR - Norvēģija

Norvēģijas kērlingisti vakar diezgan paredzami piekāpās Kanādai, bet olimpiskie sportisti no Krievijas spraigā cīņā pēc pašu kļūdas atzina Šveices izlases pārākumu. Līdz ar to abas komandas cīnījās par bronzas godalgām. Norvēģi pirmajā endā gana labi nenospēlēja pēdējo akmeni, ļaujot krieviem paņemt divus punktus. Otrajā endā krieviem bija laba iespēja nozagt punktu, savu akmeni mājā aizsargājot principā ar trīs sargiem pie mājas. Norvēģi ar pēdējo akmeni centās apiet sargus, bet atdūrās pret tiem, kas Krievijas olimpiešiem deva trīs punktu pārsvaru.

Trešajā endā krievi cerēja, ka Norvēģijai paliks tikai viens punkts, tāpēc ar sargiem centās saglabāt situāciju mājā. Norvēģi ar pēdējo akmeni tomēr paņēma divus punktus, atgriežoties spēlē. Ceturto endu ļoti labi nospēlēja olimpiskie sportisti no Krievijas. Viņi gāja uz trīs punktiem, bet pēdējais akmens tikai nedaudz nepalika mājas centrā, kas lika samierināties ar diviem punktiem un 5:2 vadību. Piektajā endā mājā nebija daudz akmeņu, kas galu galā deva iespēju norvēģiem atkal paņemt divus punktus un viņi to izdarīja.

Sestajā endā norvēģiem neradās iespēja nozagt punktu, bet nevajadzēja pieļaut arī daudzu punktu iegūšanu. Pirms pēdējā akmens abām komandām mājā bija divi akmeņi. Krievi varēja riskēt un mēģināt tikt pie trīs punktiem, vai samierināties ar diviem. Krievi riskēja un beigās tika tikai pie viena punkta. Tā bija norvēģu iespēja, bet tā arī palika neizmantota. Krievi pat pamanījās nozagt punktu, kas Norvēģijas kērlingistiem uzstādīja neiespējamo misiju - ņemt vismaz trīs punktus astotajā endā. Olimpiskie sportisti no Krievijas astoto endu nospēlēja ļoti labā līmenī, salika mājas centrā vairākus akmeņus, nosargājot pārsvaru. Galā tika nozagts arī punkts, svinot uzvaru bronzas mačā ar 8:4.

Fināls, Kanāda - Šveice

Iepriekšējais abu komandu duelis beidzās jau pēc sešiem endiem ar pārliecinošu Kanādas uzvaru (7:2). Lai arī kā šveicieši gribēja revanšēties, Kanāda bija mača favorīte, un pirmās zelta medaļas neiegūšana šajā kērlinga veidā kanādiešiem nebūt nebija pa prātam.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Finālu dueti sāka līdzīgi, bet nedaudz neprecīzi nospēlēti akmeņi deva Kanādai iespēju jau pirmajā endā paņemt trīs punktus. Akmeņi mājā bija tik daudz, ka kanādiešu trešajam akmenim vairs īsti nebija vietas, bet divi punkti bija iegūti. Otrajā endā kanādieši spēlēja uz to, lai šveicieši negūtu vairāk par vienu punktu. Akmeņi kārtojās pārmaiņus, bet šveicieši tomēr atrada spraugu, lai ieliktu vēl vienu akmeni tuvāk centram. Kanādieši ar pirmspēdējo akmeni izsita tikai vienu no trīs pretinieku akmeņiem no mājas. Šveice pie laba pēdējā metiena varēja tikt arī pie trīs punktiem, bet galā neizšķirts - 2:2.

Trešo endu kanādieši izspēlēja tik labi, ka pirms pēdējo akmeņu izspēles pretendēja uz pieciem gūtiem punktiem. Tiesa ar vienu akmeni šveicieši varēja mainīt situāciju mājā, bet vēl vajadzēja apiet savus sargus. Sekoja labs metiens, izsitot trīs akmeņus no mājas centra, bet Kanāda ar pēdējo akmeni izsita vienīgo Šveices akmeni no mājas un tāpat paņēma četrus punktus, jau spēles sākumā sperot platu soli pretī uzvarai (6:2). Šveicieši ceturtajā endā centās glābt spēli un atspēlēties, bet kanādieši labi izvietoja akmeņus, neļaujot pretiniekiem pretendēt uz vairākiem punktiem. Šveiciešiem nekas cits neatlika kā ņemt vienu punktu, vai arī spēli varētu beigt. Līdz ar to pēc ceturtā enda Kanāda bija vadībā ar 6:3.

Piektajā endā pirms pēdējā akmens izspēles Kanāda jau garantēja divus punktus, bet kanādieši gāja uz maksimumu. Pēdējais akmens tikai nedaudz skāra pašu akmeni mājā, neiestumjot to centrā. Tādējādi Kanāda atradās vadībā ar 8:3. Šveicei vajadzēja ļoti labu endu, lai spēle nebeigtos priekšlaicīgi. Sestajā endā komandas spēlēja ar daudziem akmeņiem mājā, kas beidzās ar Kanādas triumfu. Divi nozagti punkti un uzvara ar rezultātu 10:3, Kanādas jaukto pāru izlasei izcīnot pirmo olimpisko zelta medaļu kopš iekļaušanas spēļu programmā.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga jaukto pāru komandu turnīrs

Vieta Komanda
1. Kanāda
2. Šveice
3. Krievijas olimpieši
4. Norvēģija
5. Ķīna
6. Dienvidkoreja
7. ASV
8. Somija

Medaļu kopvērtējums kērlingā

V Valsts Z S B Kopā
1. Kanāda 1 0 0 1
2. Šveice 0 1 0 1
3. OAR 0 0 1 1