Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Demčenko un Ivanova diskvalificēti, Latvijas jauktā komanda varētu iegūt olimpisko sudrabu

© REUTERS/ SCANPIX

Starptautiskā olimpiskā komiteja turpina diskvalificēt Krievijas sportistus, kuri 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs neievēroja antidopinga noteikumus. Šodien pieņemts lēmums par 11 sportistiem, tostarp kamaniņu braucējiem Albertu Demčenko un Tatjanu Ivanovu. Tādējādi Latvija jauktajā stafetē varētu tikt pie sudraba.

Kamaniņu sportā Latvijas izlase Soču olimpiskajās spēlēs ieguva divas bronzas medaļas. Uz goda pjedestāla kāpa gan Andra un Jura Šicu divnieks, gan jauktās stafetes komanda - brāļi Šici, Mārtiņš Rubenis un Elīza Tīruma. Par čempioniem kļuva vācieši, savukārt otro vietu ieņēma mājinieki krievi. Tomēr divi no komandas četriem dalībniekiem šodien diskvalificēti.

Par antidopinga noteikumu neievērošanu sodīts gan Alberts Demčenko, kurš ieguva sudrabu arī individuālajās sacensībās, gan Tatjana Ivanova, kura sieviešu konkurencē bija septītā. Līdz ar to Krievijas komanda diskvalificēta no jauktās stafetes, un sportistiem tiek atņemtas piešķirtās medaļas. Starptautiskā olimpiskā komiteja paziņojumā arī pavēstījusi, ka Starptautiskajai kamaniņu federācijai ir pienākums mainīt rezultātus.

Tādējādi Latvijas komanda varētu tikt kronēta par olimpisko vicečempioni, bet pirms tam jāsagaida oficiāls lēmums. Tas tiek gaidīts vēl vairākos ziemas sporta veidos, piemēram, skeletonā un bobslejā, kur mūsējie kļūtu par Soču čempioniem. Skaidrs, ka tas nenotiks tuvākajā laikā, jo Krievijas sportisti vērsušies arbitrāžas tiesā un lēmumu pārsūdzējuši.

Tāpat šodien diskvalifikācijas saņēmuši vēl deviņi sportisti no Krievijas, kuriem uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs: ātrslidotāji Ivans Skobrevs un Artjoms Kuzņecovs, slēpotāji Ņikita Krjukovs, Aleksandrs Bezsmertņiks un Natālija Matvejeva, bobslejisti Ludmila Udobkina un Maksims Belugins, kā arī hokejistes Tatjana Burina un Anna Ščukina.