Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Ostapenko uzvar trīs setu mačā un sasniedz Uhaņas "Premier 5" turnīra 3. kārtu

© EPA/Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 10.) otrdien Uhaņas "Premier 5" turnīra 2. kārtas mačā ar 2:6, 7:5, 6:3 pieveica ranga 25. vietā esošo Čehijas tenisisti Barboru Stricovu, šajā mačā esot iedzinējos ar setu un 1:3, kā arī nokļūstot tikai divu punktu attālumā no zaudējuma.

Ostapenko aizvakar Seulā otro reizi uzvarēja WTA līmeņa turnīrā, bet jau šodien viņai jādodas cīņā Uhaņā, kur spēlēšana 30 grādu svelmē bija nopietns pārbaudījums, turklāt bija jāsacenšas ar pretinieci, kura ar mierīgu aizsardzības spēli pārbaudīja Aļonas pacietību un precizitāti, kas mača pirmajā pusē nebija labā līmenī.

Ostapenko pirmajā geimā neizmantoja divas breikbumbas, vienreiz kļūdoties garā izspēlē un vienreiz neprecīzi nospēlēt neilgā sitienu apmaiņā. Pēc tam ar kļūdām zaudēts savas serves geimā, drīz nokļūstot iedzinējos ar 0:3. Stricova trešajā geimā ar eisu atspēlēja breikbumbu.

Latvijas tenisiste izmantoja savu sesto breikbumbu mačā, kad piektajā geimā pēc divām kļūdām breikbumbu izspēlē viņai talkā nāca pretiniece, bumbiņu raidot pāri gala līnijai. Ostapenko tā izdevās pietuvoties līdz 2:3, tūlīt atkal visu sabojājot.

Ostapenko sestajā geimā sevi nobreikoja "sausā", pieļaujot četras nepiespiestās kļūdas, no kurām trīs bija ar "backhand". Vēl četras kļūdas viņai aiznākamajā geimā, atkal zaudējot servi un līdz ar to arī ciešot sakāvi visā setā ar 2:6. Aļona setu pabeidza ar "smešu" tīklā no dažiem metriem.

Aļonai 2. seta pirmajās divās uzņemšanas reizēs neizdevās izmantot pa vienai breikbumbai, pēc tam pašai atkal ar kļūdām uzdāvinot čehietei breiku - 1:3. Ostapenko sadusmojās un uzreiz atspēlējās, piektajā geimā divreiz spēcīgi uzbrūkot un arī divus punktus saņemot ar Stricovas dubultkļūdām. Atspēlēšanās no 0:30 sestajā geimā ļāva izlīdzināt rezultātu - 3:3.

Servējot pie rezultāta 4:5 un 15:30, Ostapenko bija divu punktu attālumā no zaudējuma. Aļona pēc tam izcēlās ar "backhand" sitienu pa līniju, bet Stricova nākamā punkta izspēlē bumbiņu atsita tīklā pēc Ostapenko otrās serves. Ostapenko nosargāja servi un pēc tam pati izcēlās ar breiku, kas viņai deva 6:5 pārsvaru un servēšanu par nokļūšanu uz 3. setu.

Neatvairāms "forehand" sitiens pa labo līniju viņai 11. geimā deva divas breikbumbas. Abas bija iespēja spēlēt pēc pretinieces otrās serves. Pirmajā gadījumā Aļona bumbiņu ietrieca tīklā, bet otrajā reizē ar spēcīgu sitienu trāpīja uz gala līnijas. Tā uzskatīja tiesneši, kamēr Stricova protestēja. Ostapenko pēc tam setu izservēja, pēdējā geimā uzvarot no 15:40. Abas breikbumbas atspēlētas ar tādiem uzbrukumiem, kas piespieda Stricovu kļūdīties ar sitieniem autā.

Ostapenko pirms pēdējā seta izmantoja 10 minūšu pauzi, kas pienākas gadījumos pirms 3. seta, kad mači notiek ļoti lielā karstumā. Aļona pameta kortu, bet Stricova palika, sēžot krēslā un arvien esot neapmierināta ar, viņasprāt, nepareizo tiesnešu lēmumu 2. seta 11. geima izskaņā.

AFP/ SCANPIX

Ostapenko kortā atgriezās ar pacietīgu tenisu, neforsējot spēli - tādu tenisu, kāda viņai trūka mača pirmajā pusē. Aļona 3. setā dominēja ar spēcīgiem "forehand" uzbrukumiem un par to tika atalgota. Viņa jau pirmajā geimā ieguva divas breikbumbas, bet iespēju kādu izmantot nebija - Stricovai divas labas pirmās serves palīdzēja atspēlēties. Vēl divas breikbumbas viņai bija piektajā geimā, šoreiz iegūstot breiku. Ostapenko otrās breikbumbas izspēlē pacietīgi izveidoja uzbrukumu, kas pabeigts ar vieglu noslēgumu izgājienā pie tīkla - 3:2.

Breiks pēc tam nostiprināts pārliecinošā serves geimā, kur Ostapenko zaudēja tikai vienā izspēlē, kas notika dubultkļūdas dēļ. Aļona pēdējā setā pretiniecei breikbumbas nedeva, bet pati izcēlās ar vēl vienu breiku, pēdējā geimā čehietei atdodot tikai vienu punktu un cīņu pabeidzot ar "forehand" uzbrukumu Stricovas pirmajai servei. Mačs ilga precīzi divarpus stundas.

Statistika

Rādītājs Ostapenko Stricova
Eisi 1 8
Dubultkļūdas 6 5
1. serves precizitāte 46% 66%
Iegūtie punkti ar 1. servi 26/37 49/73
Iegūtie punkti ar 2. servi 21/43 13/38
Breikpunktu realizācija 5/18 4/8
Visi iegūtie punkti 96 95

Ostapenko trešo reizi pēdējo četru dienu laikā uzvarēja trīs setu mačā, turklāt visas trīs uzvaras gūtas, atspēlējoties pēc zaudējuma 1. setā. Tā viņa Seulā pusfinālā pieveica Laksiku Kamkamu un pēc tam finālā pārspēja Beatrizu Hadadu Maju. Ostapenko šogad trīs setu mačos ir 17-7 bilance, kas ir dalīts labākais rādītājs ar Karolīnu Vozņacki. Statistika attiecas tikai uz pamatturnīriem. Ostapenko kvalifikāciju mačos ir trīs uzvaras trīs setu cīņās.

2017. gadā visvairāk nospēlēto trīs setu maču

V Tenisistes M U
1. Aļona Ostapenko 24 17
Karolīna Vozņacki 24 17
Anastasija Pavļučenkova 24 14
4. Darja Gavrilova 23 11
5. Eļina Svitoļina 21 14
Lucija Šafāržova 21 13
Dominika Cibulkova 21 9
8. Garbinje Mugurusa 20 15
Simona Halepa 20 12
Kateržina Sinjakova 20 11

M - mači, U - uzvaras.

Ostapenko otro reizi spēlē Uhaņas turnīrā, kur debitēja pērn, kad 1. kārtā ar 3:6, 1:6 zaudēja Petrai Kvitovai. Pateicoties Top 8 izsētās spēlētājas statusam, Aļona šoreiz sāka no 2. kārtas un ar vienas uzvaras gūšanu nopelnījusi 105 punktus un 27 790 dolāru prēmiju.

Sezonas ranga 7. vietā esošā Ostapenko pēc šīs uzvaras nokļuvusi vēl tuvāk prestižajam "WTA Finals" turnīram, sezonas ranga 9. vietā esošo Kristinu Mladenoviču, kura Uhaņā zaudēja 1. kārtā, apsteidzot jau par tieši 1000 punktiem!

Nākamajā mačā pretī stāsies divreiz pieveiktā Puertoriko tenisiste Monika Puiga vai mājiniece Šuaja Punga.