Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Teniss

Istomins sakauj seškārtējo "Australian Open" čempionu Džokoviču

© AP/Scanpix

Vienu no tenisa vēsturē lielākajām sensācijām ceturtdien Melburnā sarūpēja ranga 117. vietā esošais Uzbekistānas tenisists Deniss Istomins, kurš piecu setu mačā ar 7:6(8), 5:7, 2:6, 7:6(5), 6:4 pieveica seškārtējo čempionu Novaku Džokoviču.

Kamēr Džokovičs bija izvēlējies sev tik ļoti tīkamo aizsardzības tenisa taktiku, Istomins spēlēja ļoti agresīvi un pirmajam breikam pieteicās jau pirmajā geimā, kurā gan tas nebija lemts, jo čempions atspēlēja uzreiz sešas breikbumbas. Uzbekistānas tenisists kāroto breiku beidzot nopelnīja septītajā geimā, bet uzreiz zaudēja, jo viņam trūka precizitātes.

Pirmā seta izspēlēšanai bija nepieciešamas 85 minūtes, kuru kulminācija bija aizraujošs taibreiks. Džokovičs savas iespējas neizmantoja. Viņš vispirms nenosargāja trīs punktu pārsvaru (4:1), bet vēlāk arī neprata izmantot divas setbumbas. Tiesa, pirmā bija uzņemšanā pie rezultāta 7:6, un Istomins trāpīja lielisku pirmo servi.

Savukārt otrā setbumba serbam gan bija ar savu servi, bet palika neizmantoja. Džokovičs pat retu reizi spēlēja uzbrukuma tenisu, bet Istomins lieliski aizsargājās, izpildot skvoša sitienu, pēc kura Džokovičam neprecīzs "slaiss", bumbiņu trāpot tīklā. Rezultāts tobrīd kļuva 8:8. Istomins nākamā punkta izspēlē jaudīgi uzbruka Džokoviča servei un ieguva savu otro setbumbu, kuru realizēja ar savu servi.

Džokovičs 2. seta desmitajā geimā bija ļoti tuvu tam, lai mačā nokļūtu iedzinējos ar 0-2. Servējot pie rezultāta 4:5, Džokovičs ar trim kļūdām - diviem neprecīziem "backhand" un dubultkļūdu - deva Istominam divas setbumbas. Noli izglāba serve. Vispirms viņam izdevās pirmās serves un "forehand" uzbrukums, bet pēc tam eiss.

Istomins neizbēgami nākamajā geimā zaudēja savu servi. Pēc trim kļūdām viņam 0:40 deficīts. Ar divām pirmajām servēm izdevās novērst pirmās divas breikbumbas, bet trešā breikbumba bija jāspēlē ar otro servi, un gara izspēle beidzās ar Džokoviča diagonālo "backhand". Izvirzījies vadībā ar 6:5, ranga vicelīderis viegli izservēja setu.

3. setā pirmais breiks notika jau trešajā geimā, kad izcēlās Džokovičs. Viņam pēc tam ļoti paviršs serves geims, breiku uzreiz uzdāvinot atpakaļ. Tiesa, Serbijas tenisists uzreiz saņēmās un ar pietiekami kvalitatīvu tenisu uzvarēja četros geimos pēc kārtas, pa setiem izvirzoties vadībā ar 2-1. Visā mačā uzvarēt viņam nebija lemts.

Pateicoties lieliskai aizsardzībai, Džokovičs 4. setā atspēlējās no 1:4. Istominam pie 5:4 uzņemšanā bija setbumba, turklāt šoreiz arī iespēja, taču viņš bumbiņu ietrieca tīklā ar "forehand". Istomins dominēja vēlāk spēlētajā taibreikā, kur viņam bija pat četru punktu pārsvars (5:1). Džokovičs vēlāk no 3:6 ar savu servi atpēlēja divas setbumbas, bet trešo jeb kopumā setā ceturto setbumbu Istomins realizēja, izceļoties ar eisu!

Pēdējā setā vienīgais breiks notika piektajā geimā, kas sākās ar fantastisku Istomina diagonālo "backhand" apvedošo sitienu, bet beidzās ar spēcīgu "backhand" sitienu pa līniju. Tas notika otrās breikbumbas izspēlē. Istomins pirmo breikbumbu izniekoja ar "forehand" kļūdu.

Iespēju atspēlēties Džokovičam nebija. Viņš sestajā geimā, divreiz Istominu piespiežot iesist tīklā, tika pie cerību stariņa 15:30 izskatā, bet breikbumbas nesagaidīja, jo Deniss labi saservēja un spēcīgi, kā arī precīzi uzbruka no gala līnijas. Istomins tā ieguva 4:2 vadību un turpinājumā vēl divreiz noturēja servi, pēdējos divos serves geimos kopumā zaudējot tikai vienu punktu.

Kamēr Istomins spēlēja žilbinošu uzbrukuma tenisu, Džokoviču regulāri "apšaudot" no abām pusēm, titulētajam serbam vāja uzstāšanās ar daudz sev neraksturīgām kļūdām. Tāds teniss skaidrojams ar spēles laiku - Džokovičam šodien bija jāspēlē pēcpusdienā. Spēlēšana Melburnas svelmē viņam tradicionāli sagādājusi diskomfortu. Arī pērn viņam šeit dienas laikā bija viens ļoti neglīts mačs, piecos setos spējot uzveikt Žilu Simonu, kurš nav tik agresīvs spēlētājs kā Istomins. Džokovičam tajā mačā bija 100 nepiespiestās kļūdas, šodien 72. Spēles ilgums: 4:48 stundas.

30 gadus vecajam Istominam 2016. gads bija ļoti neveiksmīgs, ATP līmenī uzvarot tikai deviņos mačos un izkrītot no Top 100. Tā rezultātā gada otrajā pusē nācās spēlēt "Challenger" turnīros. Lai varētu piedalīties "Australian Open", viņam vajadzēja decembrī uzvarēt Āzijas zonas kvalifikācijas turnīrā, kuru nopelnīta "Australian Open" wild card.

Uzvara pār Džokoviču Istominam ir karjeras spožākais panākums. Viņš līdz šim tikai vienreiz (1-32) bija pieveicis Top 10 spēlētāju, to paveicot 2012. gadā Indianvelsā pret piekto numuru Davidu Fereru.

Džokovičs bija uzvarējis pēdējos septiņos piecu setu mačos. Tajos viņam pēc šodienas lielā fiasko arvien ir ļoti laba bilance: 27-9. Istominam ir 13-7 bilance, tiesa, lielākā daļa no šīm uzvarām gūta Deivisa kausā pret Indijas, Ķīnas un Korejas tenisistiem.

Džokovičs "Grand Slam" turnīros tik agri kā 2. kārtā nebija izstājies kopš 2008. gada, kad Vimbldonā šajā posmā piekāpās Maratam Safinam. Džokovičs šodien pirmoreiz (33-1) savā "Grand Slam" karjerā zaudēja ārpus Top 100 esošam tenisistam.