Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports \ Motoru sports

Jaunās F1 sezonas ievadā Fetels sakauj Hamiltonu

© EPA/Scanpix

Ar "Ferrari" pilota Sebastiana Fetela uzvaru Austrālijā startējusi Formula 1 pasaules čempionāta jaunā sezona. Lai gan pēc starta vadībā atradās Lūiss Hamiltons, "Mercedes" pārstāvis pirmo vietu zaudēja uz boksu apmeklējumu rēķina, kad vairākus apļus bija iestrēdzis aiz Maksa Verstapena.

Jau iesildīšanās aplī problēmas sākās Danielam Rikjardo, kurš kvalifikācijā piedzīvoja avāriju, bija spiests tikt pie jaunas ātrumkārbas, kā rezultātā saņēma starta vietu sodu. Austrālietim vajadzēja startēt no 15. pozīcijas, bet tā vietā nācās atgriezties boksos. Tikai brīdī, kad pārējie piloti jau kādu laiku piedalījās sacensībās, "Red Bull" formulu izdevās savest braukšanas kārtībā un Rikjardo izbrauca trasē.

Pa to laiku startā pārliecinošu sniegumu nodemonstrēja pole position ieguvējs Lūiss Hamiltons, noturot pozīciju pirmajā līkumā. Sebastianam Fetelam izdevās nosargāt otro, "Mercedes" jaunajam pilotam Valteri Botasam - trešo vietu, kamēr Kimi Raikonens ("Ferrari"), pēc cīņas ar Maksu Verstapenu ("Red Bull"), aizvien bija ceturtajā vietā. Verstapens pirmajā līkumā aizbrauca kā piektais, bet uz sesto pozīciju bija pacēlies Felipe Masa ("Williams").

Vienīgais nozīmīgais incidents pirmajā aplī notika trešajā līkumā, kad trasi nesadalīja Kevins Magnusens ("Haas") un Markuss Ēriksons ("Sauber"). Abi pēc sadursmes izslīdēja grants joslā, bet ceļu turpināja. Magnusens ar cauru riepu un sabojātu priekšējo antispārnu gan devās boksos, kamēr Ēriksons varēja iztikt bez piespiedu pitstopa, vēlāk gan apstājoties trases malā tehnisku problēmu dēļ.

Pirmo desmit apļu laikā Hamiltonam neizdevās būtiski atrauties no sekotāja Fetela, kas solīja intrigu atlikušajā sacīkšu daļā. Botass un Raikonens tikmēr nespēja turēt abu līderu tempu un sāka atpalikt.

11. aplī Hamiltons komandai ziņoja, ka sāk pārkarst riepas. Tobrīd viņš bija nepilnas divas sekundes priekšā Fetelam, bet nākamo apļu laikā konkurents Hamiltonam pietuvojās bīstamā attālumā. 17. apļa beigās Hamiltons iebrauca pitstopā, ultra soft riepas nomainot pret soft sastāvu. To steidza izmantot Fetels, kurš ar došanos pie mehāniķiem nolēma nogaidīt, cerot, ka tas atmaksāsies ar uzviju. Pa to laiku 15. aplī ar kūpošu mašīnu boksos iebrauca un izstājās Romēns Grožāns ("Haas"), kurš tobrīd ieņēma septīto vietu.

Hamiltons trasē bija noķēris Verstapenu, vairāku apļu garumā nespēja tikt garām, kamēr Fetels brīvā trasē varēja uzstādīt dažus ātrākus apļu laikus. Boksos viņš devās 23. apļa beigās un trasē atgriezās priekšā Verstapenam, aiz kura muguras joprojām brauca Hamiltons. Verstapens mēģināja izmantot brīdi, lai apdzītu Fetelu, tomēr vācietis noturēja pozīciju un uzreiz pēc tam sāka attālināties.

Pēc tam, kad boksos bija pabijuši Botass, Raikonens un Verstapens, Fetels pacēlās uz pirmo vietu, bet Hamiltons nonāca otrajā pozīcijā. Tobrīd brits no sacīkšu līdera atpalika jau sešas sekundes, turklāt turpinājumā "Mercedes" pilots nespēja tuvoties vadībā esošajai "Ferrari" formulai.

29. aplī no sacensībām izstājās šī posma neveiksminieks Rikjardo. Līdzīgi kā iesildīšanās aplī, viņš nobrauca trases malā un izkāpa no mašīnas. Tobrīd izstājies bija arī "Renault" pilots Džolions Palmers, kurš kādu laiku mocījās ar bremžu problēmām. Arī 18 gadus vecais debitants Strols ("Williams") vēlāk iebrauca boksos, kur izstājās, tāpat līdz finišam netika Magnusens.

Pēc pirmā pitstopa ātrs kļuva trešajā vietā esošais Botass, kurš sāka tuvoties komandas biedram Hamiltonam. Tāpat intriga palielinājās cīņā par ceturto vietu, kur Raikonenam sāka tuvoties Verstapens, kurš boksos bija ticis pie super soft sastāva riepām.

45. aplī Hamiltons pa radio ziņoja, ka mašīnai ik pa brīdim sāk trūkt jaudas. Kad līdz finišam bija atlicis mazāk par desmit apļiem, Fetels vēl pārliecinošāk bija nostabilizējies vadībā, kamēr Hamiltonu un Botasu, kā arī Raikonenu un Verstapenu šķīra aptuveni divas sekundes, un atklāta cīņu abu duetu starpā nesākās.

Sešus apļus pirms beigām notika fantastiska epizode, kurā ilgi ieņemto desmito pozīciju zaudēja "McLaren" pilots Fernando Alonso. Starta taisnē viņam garām tika Estebans Okons ("Force India"), kuram blakus savukārt tika Niko Hilkenbergs ("Renault"), arī apdzenot piedzējušo spāni. Līkumā no šīs trijotnes kā pirmais iebrauca Okons, kuram sekoja Hilkenbergs un Alonso. "McLaren" pilots gan ziņoja, ka kaut kas nav kārtībā ar mašīnu, drīz pēc tam devās boksos un izstājās. Jāpiemin gan, ka problēma nebija "Honda" dzinējam, bet gan šasijai.

Pēdējos apļos vadošo pozīciju izkārtojumā secība nemainījās - Fetels finišēja pārliecinošā pirmajā vietā, bet aiz viņa finiša līniju šķērsoja Hamiltons un Botass, kamēr aiz pirmā trijnieka palika Raikonens un Verstapens. Pārliecinošu sesto vietu, kurā atradās jau kopš starta, izcīnīja Masa, bet pirmajā desmitniekā iekļuva un punktus sezonas atklāšanas sacensībās Melburnā guva arī "Force India" un "Toro Rosso" komandu pārstāvji Serhio Peress, Karloss Sainss, Daņils Kvjats un Estebans Okons.

Sebastianam Fetelam šī ir 43. uzvara karjerā, savukārt "Ferrari" komandai - pirmā kopš 2015. gada.

F1 pasaules čempionāts turpināsies 9. aprīlī ar otro posmu Ķīnā, Šanhajas trasē.

Austrālijas Grand Prix rezultāti

Vieta Pilots Komanda Apļi Rezultāts
1. Sebastians Fetels Ferrari 57 1:24:11.670
2. Lūiss Hamiltons Mercedes 57 +9.975
3. Valteri Botass Mercedes 57 +11.250
4. Kimi Raikonens Ferrari 57 +33.393
5. Makss Verstapens Red Bull-TAG 57 +28.827
6. Felipe Masa Williams-Mercedes 57 +1:23.386
7. Serhio Peress Force India-Mercedes 56 +1 aplis
8. Karloss Sainss Toro Rosso-Renault 56 +1 aplis
9. Daņils Kvjats Toro Rosso-Renault 56 +1 aplis
10. Estebans Okons Force India-Mercedes 56 +1 aplis
11. Niko Hilkenbergs Renault 56 +1 aplis
12. Antonio Džiovinaci Sauber-Ferrari 55 +2 apļi
13. Stofels Vandūrns McLaren-Honda 55 +2 apļi
- Fernando Alonso McLaren-Honda 50 Izstājās
- Kevins Magnusens Haas-Ferrari 46 Izstājās
- Lenss Strols Williams-Mercedes 40 Izstājās
- Daniels Rikjardo Red Bull-TAG 25 Izstājās
- Markuss Ēriksons Sauber-Ferrari 21 Izstājās
- Džolions Palmers Renault 15 Izstājās
- Romēns Grožāns Haas-Ferrari 13 Izstājās

F1 kopvērtējums pēc 1. posma

Vieta Pilots Punkti
1. Sebastians Fetels 25
2. Lūiss Hamiltons 18
3. Valteri Botass 15
4. Kimi Raikonens 12
5. Makss Verstapens 10
6. Felipe Masa 8
7. Serhio Peress 6
8. Karloss Sainss 4
9. Daņils Kvjats 2
10. Estebans Okons 1
11. Niko Hilkenbergs 0
12. Antonio Džiovinaci 0
13. Stofels Vandūrns 0
Vieta Komanda Punkti
1. Ferrari 37
2. Mercedes 33
3. Red Bull-TAG 10
4. Williams-Mercedes 8
5. Force India-Mercedes 7
6. Toro Rosso-Renault 6
7. Renault 0
8. Sauber-Ferrari 0
9. McLaren-Honda 0