Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Lieliska momentu realizācija un vārtsarga sniegums ieved Šveici finālā

© AFP/ SCANPIX

Skaistā cīņā pasaules čempionāta finālā iekļuva Šveices izlase, kas ar 3:2 apspēlēja Kanādas valstsvienību. Tādējādi Patrika Fišera trenētā Šveices izlase pēc piecu gadu pārtraukuma cīnīsies par zeltu, un gluži kā 2013. gadā, arī šoreiz pretī stāsies Zviedrija.

Abas komandas demonstrēja skatāmu un atklātu hokeju, spēli sākot visai augstā tempā, tomēr ripas kontrolē neliels pārsvars bija kanādiešiem. Pirmo vārtu gūšanas iespēju gan izveidoja Šveice, kad pēc rupjas aizsarga kļūdas savu komandu nācās glābt vārtsargam Dārsijam Kemperam. Šveicieši tika arī pie vairākuma, kas gan palika nerealizēts. Kanādai pamanāmākā bija ceturtā maiņa ar Barzalu, Boviljē un Beiliju uzbrukumā, kas radīja arī pirmo apdraudējumu pie Leonardo Dženoni vārtiem.

Kanādas aizsargi pieļāva vairākas kļūdas pēc pārdrošiem lēmumiem, uzsākot uzbrukumus, taču šveiciešiem pretiniekus sodīt neizdevās, Kemperam glābjot komandu pēc Meiera un Šervē metieniem. Otrā laukuma galā ar ļoti bīstamu metienu pēc pauzes izturēšanas atbildēja Makdeivids. Perioda izskaņā vētraini uzbruka šveicieši, kuriem momentu veidotāja funkcijas teicami pildīja Romāns Josi, taču veiksme stāvēja Kanādai klāt. Vārti brieda, un nepilnu pusotru minūti pirms beigām Tristans Šervē ar lielisku plaukstas metienu izvirzīja vadībā Šveici (0:1)

REUTERS/ SCANPIX

Otrā perioda sākumā vēl vienu karuseli uzbrukumā sagrieza Šveice, tomēr vietā bija Kempers.

Ļoti bīstami uzbruka arī kanādieši, teicamas iespējas no vārtu priekšas neizmantojot ne Pažo, ne Dubuā. Dženoni nācās glābt savu komandu pēc Šena metiena tieši pretī vārtiem. Kanādas spiediens pieauga, un spēles 28. minūtē ļoti līdzīgā situācijā kā Šervē vārtu guvumā, izlīdzinājumu ar plaukstas metienu no kreisā iemetiena apļa panāca Bo Horvats (1:1).

Iespēju atgūt pārsvaru Šveicei sniedza Kempers, kurš pieļāva rupju kļūdu piespēlē, un aizsargam nācās pārkāpt noteikumus. Vairākumā šveiciešiem izdevās vadību atgūt, kad Fialas piespēli no vārtu priekšas vārtos pārvirzīja Gregorijs Hofmans (1:2). Teicamu sniegumu Šveices vārtos demonstrēja Dženoni, kurš, palicis bez nūjas, paspēja pārvietoties no vienas puses uz otru un atvairīja Boviljē metienu tukšā stūrī. Kanādieši turpināja uzbrukt, bet ne O`Railijs, ne Ekblads neizmantoja savas iespējas lieliskā Dženoni snieguma dēļ.

Bila Pītersa vadītie kanādieši nebija pietiekami disciplinēti, un trešās trešdaļas sākumā, spēlējot vairākumā, Šveice panāca jau divu vārtu pārsvaru, kad Andrigeto metienu meistarīgi pielaboja Geitans Hāss (1:3). Uzreiz iespēja deficītu sadeldēt bija Boviljē, kurš no tuvas distances meta virsū vārtsargam. Kanādieši pa vārtiem bija metuši divreiz vairāk, tomēr ripa spītīgi negribēja šķērsot vārtu līniju.

Sešas minūtes pirms trešās trešdaļas beigām pirmoreiz pie vairākuma tika arī Kanāda, kad nedaudz teatrāli krita Pareiko. Divreiz vārtu priekšā pie ripas tika O`Railijs, kurš izniekoja lielisku iespēju vienus vārtus atgūt. Kanādieši mainīja Kemperu pret sesto laukuma spēlētāju, un divas minūtes līdz trešdaļas beigām Koltons Pareiko ar spēcīgu metienu no zilās līnijas panāca 2:3. Pēdējās pamatlaika minūtēs Kanāda darīja visu, lai rezultātu izlīdzinātu, taču ar to izrādījās par maz. Trīs sekundes pirms spēles beigās izcila iespēja izraut savai komandai uzvaru bija O`Railijam, bet Šveici glāba Dženoni. Šveice pelnīti iekļūst pasaules čempionāta finālā, kur pēdējoreiz bija 2013. gadā, un, tāpat kā toreiz, tiksies ar Zviedriju.