Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Seko līdzi! Hārtlijs turpinās pārbaudīt kandidātus pret spēcīgo Somiju

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Turpinot gatavoties pasaules čempionātam, Latvijas vīriešu hokeja izlase šodien aizvadīs trešo pārbaudes spēli, Rīgā uzņemot spēcīgo Somijas izlasi. Mača sākums plkst. 19:30, tiešraidi piedāvās LTV7.

Valstsvienības pirmais treniņš tika aizvadīts gandrīz mēnesi atpakaļ - 17 martā, savukārt par pirmajiem pretiniekiem pārbaudes spēlē kļuva Norvēģijas izlasei, kurai Latvija piekāpās divas reizes - 2:3 un 2:6. Ar vārtu guvumu katrā no mačiem atzīmējās „Liepājas/Optibet” uzbrucējs Egīls Kalns, savukārt otrajā mačā Rodrigo Ābols guva vārtus un vienu reizi piespēlēja. Pēc šīm spēlēm kandidātu saraksts strauji mainījās - no nometnes tika atskaitīti uzreiz 14 hokejisti, kamēr pievienojušies četri - ziemeļamerikāņi Kristiāns Rubīns un Renārs Krastenbergs, vārtsargs no Francijas čempionāta Māris Jučers, ka arī Deniss Smirnovs.

Vakar tika nosaukts izlases sastāvs pirmajām mačam pret Somiju, un dažiem par pārsteigumu, arī šajā spēlē vārtos stāsies Uldis Čalpa, kurš pārstāv Latvijas čempionvienību „Kurbads”. Komentējot šo lēmumu izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs sarunā ar Sportacentrs.com atzinīgi vērtēja 26 gadus vecā hokejista sniegumu debijas mačā pret Norvēģiju (2:3, atvairīja 23 no 26 metieniem): „Čalpa Norvēģijā sevi parādīja no labākās puses, tikai viņam nepieciešams laiks.” Tāpat treneris norādīja, ka ar vārtsargu līniju viss ir un būs kārtībā - Elvis Merzļikins pagaidām netiek aiztikts, jo viņam turpinās „play-off”, savukārt tuvākajā laikā izlasi varētu papildināt Kristers Gudļevskis, Gustavs Grigals un Mareks Mitens.

Latvijas izlases sastāvs spēlei pret Somiju

Uldis Čalpa (Māris Jučers); Guntis Galninš - Kristaps Zīle; Uvis Balinskis - Ralfs Freibergs; Artūrs Salija - Ēriks Ševčenko; Kristiāns Rubīns; Renārs Krastenbergs - Deniss Smirnovs, Eduards Tralmaks; Rodrigo Ābols - Ņikita Jevpalovs - Frenks Razgals; Gunars Skvorcovs - Vitālijs Pavlovs - Gints Meija; Mārtiņš Cipulis - Artūrs Ozoliņš - Māris Bičevskis; Oskars Batņa

Komentējot citu spēlētāju piesaistīšanu kanādietis atzina, ka Čehijas leģionāriem Oskaram Cibuļskim un Andrim Džeriņam ir iedota neliela atpūta pēc sezonas klubā un abi varētu pievienoties treniņiem nākamnedēļ, bet ar diviem uzbrucējiem no AHL viss nav tik vienkārši - Amerikas hokeja līgas „play-off” spēlēs Teodors Bļugers, taču pēc sezonas beigām viņu varētu paturēt NHL vienība Pitsburgas „Penguins”. Rūdolfs Balcera „Barracuda” AHL izslēgšanas mačos netika, taču diez vai Sanhosē „Sharks” palaidis farmkluba rezultatīvāko spēlētāju pirms „play-off”.

Ja pirmajos mačos pret Norvēģiju laukumā bija devušies vairāki jaunie hokejisti un debitanti, tad spēlēs pret Somiju pamazam tiks piesaistīti vairāki pieredzējušie hokejisti. Hārtlijs atzina, ka daudziem atskaitītajiem hokejistiem daudz jāstrādā svaru zālē, jo daži no viņiem izskatījās kā bērni vīriešu ķermeņos. „Viņiem ir jāstrādā trenažieru zālē, lai pēc gada, diviem vai trim viņi atkal varētu cīnīties par vietu izlasē", - teica kanādietis.

Jau tagad zināms, ka savainojumu dēļ izlasei šopavasar nepalīdzēs Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš, Zemgus Girgensons, Lauris Dārziņš un Kaspars Daugaviņš. Laba ziņa tiem, kuri spēlēs izlasē - vakar Latvijas hokeja federācija paziņoja, ka visi hokejistu līgumi tiks apdrošināti.

Tikmēr Somijas izlase uz Rīgu atbraukusi ar 24 spēlētājiem - diviem vārtsargiem, septiņiem aizsargiem un 15 uzbrucējiem. Komandas galvenais treneris Lauri Marjamaki nolēmis iekļaut pieteikumā septiņus hokejistus no KHL, piecus no Zviedrijas čempionāta, vienu no NCAA, bet pārējie 11 pārstāv Somijas čempionātu.

Somijas izlases sastāvs spēlēm pret Latviju

Vārtsargi: Emils Larmi (HPK), Ēro Kilpeleinens (Örebro, Zviedrija)
Aizsargi: Tomi Kiviste (Jokerit, KHL), Juso Vainio (JYP), Junass Lehtivori (HPK), Urho Vākanainens (Saipa), Juso Rīkola (KalPa), Kristians Nekive (Linköping, Zviedrija), Kasimirs Jirgenss (Pelicans)
Uzbrucēji: Ēmeli Suomi (Ilves), Marko Antila (Jokerit, KHL), Matiass Mitinens Vityaz (KHL), Ville Meskanens (Ilves), Veli Mati Savinainens (Yugra, KHL), Mika Niemi (Jokerit, KHL), Kaspers Bjorkvists (Providence College, NCAA), Peka Jormaka (Jokerit, KHL), Olli Palola (Jokerit, KHL), Sami Sandels (Ilves), Juso Ikonens (Brynäs IF, Zviedrija), Sakari Manninens (Örebro, Zviedrija), Juso Pustinens (JYP), Anti Suomela (JYP), Jere Salinens, (Örebro , Zviedrija)

Somi savas pirmās divas pārbaudes spēles aizvadījuši pret Baltkrieviju. Pirmajā mačā tika piedzīvots zaudējums papildlaikā ar 2:3, nākamajā diena izdevās revanšēties un uzvarēt ar 4:3 - arī papildlaika. Pretinieku forma vēl ir tālu no optimālas un Latvijai ir labas iespējas uzvarēt, taču šajos mačos galvenais ir pārbaudīt potenciālos kandidātus dažādās spēles situācijās un pēc diviem mačiem pret Somiju izlases sastāvs noteikti mainīsies.

Mačs pret Somiju notiks Arēnā Rīga, spēles sakums plkst. 19:30, tiešraidi piedāvās LTV7.

Latvijas izlases pārbaudes spēles pirms pasaules čempionāta

Spēle Datums Vieta Rez.
Norvēģija - Latvija 6. aprīlis Holdena 3:2
Norvēģija - Latvija 7. aprīlis Holdena 6:2
Latvija - Somija 11. aprīlis Rīga
Latvija - Somija 12. aprīlis Rīga
Slovākija - Latvija 20. aprīlis Mihalovce
Slovākija - Latvija 21. aprīlis Poprada
Latvija - Šveice 26. aprīlis Rīga
Latvija - Šveice 27. aprīlis Rīga
Latvija - Kanāda 1. maijs Rīga