Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Sākas vīriešu izlases spēles hokejā; slovēņi atspēlējas un pagarinājumā šokē ASV; zaudē arī krievi

© Sipa USA/Scanpix

Jau olimpiskā hokeja turnīra pirmajā B grupas spēlē par pārsteigumu parūpējušies Slovēnijas hokejisti. Viņi trešajā periodā atspēlēja divu vārtu deficītu un pagarinājumā ar 3:2 pieveica ASV.

B grupas spēlē starp ASV un Slovēnijas izlasēm pat bez NHL spēlētājiem favorīts bija skaidrs. Lai arī kā uz olimpiskajām spēlēm kā kvalifikācijā, tā pašā olimpiskajā turnīrā sagatavojās slovēņi un parāda labu sniegumu, ASV vajadzēja pirmajā spēlē apliecināt savu pārākumu. Viss gan izvērtās savādāk.

ASV izlase maču sāka apņēmīgi un fiziski, slovēņiem vairāķ spēlējot no aizsardzības. Metienu pa vārtiem nebija daudz, tāpat kā vārtu gūšanas iespējas. Devītajā minūtē ASV tika pie pirmā vairākuma, bet pēc 22 sekundēm pārkāpums arī ASV izlasē, komandām turpinot spēlēt vienādos sastāvos. Slovēņi vēlreiz nonāca mazākumā 15. minūtē, izturēja to, bet pus minūti vēlāk tomēr zaudēja vārtus. Ar precīzu metienu atzīmējās Braiens O'Nīls, kurš bija pirmais pie atlēkušās ripas. Abām izlasēm bija labas iespējas, bet pēc 20 spēlētām minūtēm rezultāts 1:0.

Otrā perioda ievadā slovēņiem turpinājās problēmas ar pretinieku apturēšanu, kas beidzās ar vēl vienu mazākumu. Slovēnijas hokejisti arī mazākumā nebaidījās iet uz priekšu, bet tas varēja slikti beigties. Metam Gilrojam pretī bija jau tukši vārti, bet viņš pamanījās raidīt ripu pāri. Perioda vidū jau labāk spēlēja Slovēnija, nopelnot arī vairākumu. Tajā divi bīstami metieni slovēņiem, bet Raiens Zapolskis vārtos bija līmenī. Pēc mazākuma izturēšanas ASV izlase atkal devās uz priekšu, septiņas minūtes līdz perioda beigām panākot 2:0. Vārtu priekšā labi nocīnījās kāds no uzbrucējiem, ļaujot pie ripas tikt un raidīt teju tukšos vārtos Džordanam Grīnvejam.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Trešo periodu apņēmīgi sāka slovēņi, bet pietrūka noslēdzošā momenta, lai sadeldētu deficītu. Pēc nepilnām sešām nospēlētām minūtēm Slovēnijas izlases pūles atmaksājās. Komandas biedri aizsedza vārtsarga skatu, bet brīvais Blazs Gregoričs meta pa vārtiem. Ripu skāra Jans Urbas, dodot iespēju slovēņiem turpināt cīnīties par uzvaru. Perioda otrajā pusē izdevās tikt pie vairākuma, ASV no vārtu zaudējuma glābjot vārtu stabam. Tuvojoties pamatlaika beigām, ASV izlasei bija ļoti laba iespēja, bet Gašpers Kroseljs saglabāja savas komandas cerības. Pusotru minūti līdz pamatlaika beigām Slovēnijai izdevās izglābties no zaudējuma pamatlaikā. ASV hokejisti pie saviem vārtiem brīvus atstāja pat divus pretiniekus, neizšķirtu panākot Janam Muršakam - 2:2.

Komandām vajadzēja spēlēt pagarinājumu, kurš gan ilga tikai nepilnas 40 sekundes. ASV izlase pārāk pasīvi atgriezās aizsardzībā, kas beidzās ar labi izspēlētu uzbrukumu un uzvaras vārtiem Jana Muršaka izpildījumā. Pirmā sensācija hokeja turnīrā bija sarūpēta - 3:2.

ASV - Slovēnija 2:3 P(1:0, 1:0, 0:2, )
Vārti: 17:44 O'Nīls (Rē, Donato) 1:0, 32:57 Grīnvejs (O'Nīls, Sanguneti) 2:0, 45:49 Urbas (Gregoričs, Vidmars) 2:1, 58:23 Muršaks (Gregoričs, Verličs) 2:2, 60:38 Muršaks (Tičars, Urbas) 2:3.
Metieni: 36-25
Soda minūtes: 6-6
Vārtsargi: Raiens Zapolskis - Gašpers Kroseljs

Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrs vīriešiem, B grupas kalendārs

Datums Laiks Grupa Spēle Rezultāts
14/02 14:10 B Slovākija - OAR 3:2
14/02 14:10 B ASV - Slovēnija 2:3 P
16/02 5:10 B ASV - Slovākija
16/02 9:40 B OAR - Slovēnija
17/02 14:10 B OAR - ASV
17/02 14:10 B Slovēnija - Slovākija

Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu hokeja turnīrs vīriešiem, B grupa

V Komanda Spēles U UP ZP Z Vārti P
1. Slovākija 1 1 0 0 0 3:2 3
2. Slovēnija 1 0 1 0 0 2:3 2
3. ASV 1 1 0 1 0 3:2 1
4. OAR 1 0 0 0 1 2:3 0
Slovākijas izlase mačā pret Krievijas olimpisko sportistu izlasi nonāca iedzinējos ar 0:2, taču mača gaitā spēja atspēlēties un izcīnīt uzvaru ar 3:2.

Krievijas olimpisko sportistu hokeja izlase ir veidota no trīs Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandām, taču 23 no viņiem pārstāv divus klubus - Gagarina kausa ieguvēju Sanktpēterburgas SKA un Maskavas CSKA, bet divi pārējie - Magņitogorskas „Metallurg”. Slovākijas izlases galvenais treneris, pieredzējušais kanādietis Kreigs Rēmzijs, kurš pirms darba ar izlasi vairāk nekā 20 gadus nostrādājis dažādos amatos Nacionālajā hokeja līgā (NHL), uz Phjončhanu aizvedis komandu, kurā ir 14 Čehijas čempionāta hokejisti, viens no KHL, bet vēl desmit pārstāv vietējo čempionātu.

Maču aktīvāk uzsāka Krievijas hokejisti, ātri izvirzoties vadībā. Trešās minūtes izskaņā Vladislavs Gavrikovs uzmeta ripu vārtu virzienā no zilās līnijas, un pēc rikošeta no slovāku aizsarga tā ielidoja vārtos, taču protokolā kā vārtu guvējs tika norādīts Nikolajs Prohorkins - 0:1. Pēc minūtes krievi uzvarēja iemetienu uzbrukuma zonā, ripa nonāca pie Ņikitas Guseva, kurš meta pa vārtiem no tālās distances, vārtu priekšā Kirils Kaprizovs pielaboja viņa metienu un rezultāts kļuva 0:2.

Perioda vidū slovāku aizsargs Peters Čerešnjaks atstāja savu komandu četratā, taču viņa komandas biedri veiksmīgi aizsargājās, gandrīz neļaujot pretiniekiem izveidot bīstamus momentus. Tuvojoties trešdaļas beigām, slovāki kļuva arvien aktīvāki, un četras minūtes pirms pārtraukuma Petrs Olivecki saņēma piespēli pie uzbrukuma zonas zilās līnijas, turpināja kustību un pārspēja vārtsargu ar metienu starp kājsargiem - 1:2. Vēl pēc divām minūtēm Martins Bakošs labi nospēlēja aizsardzībā, bloķējot krievu spēlētāja metienu, aizskrēja pretuzbrukumā un ar metienu virs Vasilija Košečkina pleca panāca 2:2.

Pirmā perioda beigās slovāki palika četratā, un mazākums turpinājās pēc pārtraukuma. Vislabākā iespēja šajā vairākumā bija Pāvelam Dacjukam, kurš trāpīja pa vārtu pārliktni. Komandas apmainījās ar bīstamiem momentiem, bet tuvojoties perioda beigām, slovāki atkal kļuva arvien aktīvāki, un vienā no epizodēm lielisko tehniku demonstrēja Prāgas „Sparta” aizsargs Mareks Daloga, kurš ātri aizslidoja no savas zonas uz uzbrukuma zonu, pa ceļam apspēlējot vairākus krievu hokejistus, taču metiens neizdevās, un rezultāts nemainījās.

Noslēdzošajā trešdaļā Slovākija sodīja krievus par problēmām ar disciplīnu - Oļega Znaroka padotie hokejisti saņēma divus pēc kārtas noraidījumiem par ripas izmešanu ārpus laukuma, viens no kuriem tika realizēts - Peters Čerešnjaks saņēma ripu un bez pretestības meta no pustālās distances - 3:2. Pēc vārtu guvuma slovāki divas reizes pēc kārtas palika mazākumā, kas prasīja daudz spēka, taču Slovākija bija tuvu, lai gūtu ceturtos vārtus - otrajā mazākumā Patriks Lampers aizskrēja pretuzbrukumā pret Košečkinu, bet pārspēt vārtsargu neizdevās.

Mača pēdējās minūtes slovāki aizvadīja perfekti, ne tikai neļaujot krieviem veidot momentus pie saviem vārtiem, bet arī izprovocējot noteikumu pārtraukumu, kas būtiski atviegloja viņu uzdevumu nosargāt uzvaru. Mačs noslēdzās ar 3:2 Slovākijas labā, līdz ar ko pēc pirmās spēļu kārtas B grupā slovāki ieņem pirmo vietu.

Ziemas olimpiskās spēles, vīriešu hokeja turnīrs, 14. februāris

Slovākija - OAK 3:2 (2:2; 0:0; 1:0)
Vārti: 2:54 Prohorkins (Gavrikovs, Voinovs) 0:1, 4:08 Kaprizovs (Gusevs) 0:2, 16:05 Olivecki (Granjaks) 1:2, 17:55 Bakošs 2:2, 48:30 Čerešnjaks (Haščaks, Bakošs) 3:2
Metieni: 19:22
Soda minūtes: 12:10
Vārtsargi: Konrads - Košečkins

Ziemas olimpiskās spēles, vīriešu hokeja turnīrs, 14. februāris

Spēle Rezultāts
Slovākija - OAK 3:2
ASV - Slovēnija 2:3 PL

B grupas tabula

Vieta Komanda Sp. U UPL UPM ZPM ZP Z Vārti Punkti
1. Slovākija 1 1 0 0 0 0 0 3:2 3
2. Slovēnija 1 0 1 0 0 0 0 3:2 2
3. ASV 1 0 0 0 0 1 0 2:3 1
4. Krievija 1 0 0 0 0 0 1 2:3 0