Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

"Dinamo" dodas uz Helsinkiem: pirmais punkts septembrī vai atkārtots antirekords

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Rīgas "Dinamo" tuvojas zaudējumu rekordsērijai – piedzīvotas septiņas neveiksmes pēc kārtas. Šodien pulksten 16:00 mačs izbraukumā pret Helsinku "Jokerit", kurai pēdējās piecās savstarpējās cīņās izdevies atņemt tikai divus punktus. Tiešraide kanālā "Viasat Sport Baltic".

Kad izdevies iemest vairāk par vieniem vārtiem, Rīgas "Dinamo" bilance ir nevainojama - divas uzvaras divās spēlēs. Tomēr deviņos mačos nācies samierināties ar vienu vārtu guvumu vai palikšanu sausā, neizcīnot nevienu punktu, un šobrīd komanda ieņem stabilu pēdējo vietu Rietumu konferencē, kaut nav pagājis pat mēnesis kopš sezonas sākuma.

Pirms divām dienām rīdzinieki piedzīvoja septīto zaudējumu pēc kārtas, izbraukumā ar 1:5 piekāpjoties "Sochi", kaut gan otrajā minūtē Uvis Balinskis realizēja vairākumu un izvirzīja komandu vadībā. Turpinājums nebija tik spožs, rupji kļūdoties aizsardzībā un ļaujot laukuma saimniekiem iemest piecas ripas Jāņa Kalniņa sargātajos vārtos. Kronis visam bija brīdis, kad pieci pret trim vairākuma laikā Soču spēlētājs pamanījās izskriet vienatnē pret Kalniņu, tomēr vārtsargs glāba.

Pagājušajā sezonā Rīgas "Dinamo" garākā zaudējumu sērija sasniedza astoņas spēles, taču četri mači tika zaudēti tikai bullīšu sērijā. Arī 2013. gada ievadā zaudēti astoņi mači pēc kārtas, bet izdevās aizķert vienu punktu par zaudējumu bullīšos pret Jaroslavļas "Lokomotiv". "Dinamo" vēsturē melnākā sērija aizvadīta debijas sezonā - 2008. gada oktobra un novembra mijā rīdzinieki zaudēja astoņus mačus pamatlaikā pēc kārtas. Tādējādi šovakar ir iespēja atkārtot vēsturi, bet skaidrs, ka paši hokejisti to nevēlas.

Pretī stāsies Helsinku "Jokerit", un pēdējos piecos savstarpējos dueļos izdevies tikt pie diviem punktiem - viena uzvara pēcspēles metienos. Sezonas ievadā Somijas klubs iekārtojies Rietumu konferences augšgalā ar 17 punktiem, turklāt aizvadīts par diviem vai trim mačiem mazāk nekā priekšā esošās komandas. "Jokerit" pamatlaikā zaudējis tikai vienu reizi, ar 0:2 piekāpjoties čempionei Sanktpēterburgas SKA. Pēdējos četros mačos zaudējuma rūgtums nav izjusts.

Pirms trim dienām izdevās izbraukumā ar 1:0 pagarinājumā apspēlēt Vladivostokas "Admiral", un 29 sāncenšu metienus atvairīja amerikānis Raiens Zapolskis, kurš kopā aizvadītajos septiņos mačos ticis galā ar 94,1% pretinieku metienu, kaldinot sešas uzvaras. Izbraukums uz Vladivostoku, Habarovsku un Šanhaju varētu būt rīdzinieku lielākais pluss, jo diezin vai sāncenši būs līdz galam atkopušies pēc tālā ceļa.

Helsinku "Jokerit" rezultatīvākajam spēlētājam Eli Tolvanenam ir tikai 18 gadi. Viņš astoņos mačos savācis astoņus punktus, taču puse nāca atklāšanas spēlē. Uzvarā pret Minskas "Dinamo" uzbrucējs, kurš šovasar tika draftēts pirmajā kārtā, izcēlās ar trim rezultatīviem metieniem un piespēli. Tomēr jāizceļ, ka trijās no astoņām spēlēm Tolvanens izdarījis vismaz sešus metienus pa pretinieku vārtiem.

Viņa tuvākie sekotāji ir amerikāņi - aizsarga Meta Gilroja un uzbrucēja Braiena O'Nīla kontā ir septiņi punkti. Gilrojs pagājušajā sezonā bija Maskavas "Spartak" līderis, kamēr O'Nīls Helsinkos spēlēja arī pērn. Taču visvairāk ārzemnieku "Jokerit" rindās ir no Dānijas - aizsargi Jespers Jensens un Olivers Lauridsens, kā arī uzbrucēji Lukass Andersens, Niklass Jensens un komandas kapteinis Peters Regīns.

Pirms izbraukuma sērijas tika prognozēts, ka pret Helsinku "Jokerit" laukumā varētu atgriezties uzbrucējs Miķelis Rēdlihs, kurš atklāšanas mačā bloķēja metienu, bet iedzīvojās nopietnā sejas savainojumā. Skaidrs, ka Somijas klubs nav viegli pārkožams rieksts, taču Rīgas "Dinamo" jāizdara viss, lai uzvarētu, citādi pašu izraktā bedre kļūst arvien dziļāka un dziļāka. Spēles sākums pulksten 16:00, tiešraide kanālā "Viasat Sport Baltic".