Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Klāt "Dinamo" pirmais mačs 10. KHL sezonā - kāda izvērtīsies Ozoliņa debija?

© F64

Šodien 16:00 ar četru spēļu izbraukuma sēriju jauno KHL sezonu uzsāks Rīgas ‘’Dinamo’’ vienība, pie komandas stūres līgā debitējot galvenajam trenerim Sandim Ozoliņam. Pretiniekos viena no Austrumu konferences ikgadējām līderēm – Omskas "Avangard"

‘’Dinamo’’ gatavošanos jaunajai sezonai uzsāka jau jūlija sākumā, veicot medicīniskās pārbaudes, kā arī trenējoties Jūrmalā un Piņķos. Sekoja tradicionālā treniņnometne Valmierā, pēc kuras komanda sāka lēnām ieiet spēļu ritmā, aizvadot trīs pārbaudes turnīrus. Jūlija beigās rīdzinieki aizvadīja turnīru Minskā, kam sekoja arī starptautisks turnīrs Vācijas pilsētā Kaselē. Gatavošanos sezonai, kā ierasts, Rīgas vienība noslēdza savu līdzjutēju priekšā ‘’Arēnā Rīga’’, piedaloties Dzelzceļa kausa izcīņā.

Klubs starpsezonā piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas gan spēlētāju, gan treneru sastāvā. Vispirms noteikti jāmin bijušā komandas kapteiņa, leģendārā hokejista Sanda Ozoliņa apstiprināšana galvenā trenera amatā. Par palīgiem Ozo sev izvēlējās bijušos komandas biedrus gan ‘’Dinamo’’, gan Latvijas izlasē - Aleksandru Ņiživiju un Rodrigo Laviņu. Nemainīgs palicis vārtsargu trenera postenis, ko ieņem Juris Klodāns. Tāpat pirmo KHL sezonu jaunā ampluā aizvadīs Ģirts Ankipāns, kurš no trenera pārkvalificējies par ģenerālmenedžeri.

Jaunais treneru sastāvs, kā arī ģenerālmenedžeris spējuši ienest jaunas vēsmas arī komandas spēlētāju rindās. 10. KHL sezonu ‘’Dinamo’’ kreklā uzsāks veseli deviņi viesspēlētāji, no kuriem astoņi dzimuši otrpus okeānam. Vārtsargs Džastins Pīterss, aizsargs Karls Stolerijs, uzbrucēji Brendons Makmilans, Lukass Lesio un Tīdžejs Galjardi (uzbrucējam ir dubultpilsonība - gan ASV, gan Kanādas, tomēr dzimis Kalgarī - aut.piez.), kā arī Koltons Gilīss, kuram Rīgā jau viena sezona aiz muguras, par savu dzimteni sauc Kanādu, savukārt Denijs Kristo un Viljams Rens nāk no ASV. Taču viens no deviņiem leģionāriem dzimis tepat, pie Baltijas jūras - par pirmo Lietuvas izlases spēlētāju KHL kļūs Nerijus Ališausks.

Ne tik raibas pārmaiņas skārušas latviešu hokejistu rindas, tomēr lietderīgu papildinājumu komandai treneri sameklējuši arī vietējo spēlētāju lokā - savu skatītāju priekšā iespēja atkal spēlēt būs Ņikitam Jevpalovam, Oskaram Batņam un Juliānam Misjum, kuri pierādīja sevi sagatavošanās ciklā un pēc Dzelzceļa kausa noslēdza pilnvērtīgus līgumus ar komandu. Tiesa, Misjus, visticamāk, sezonas lielāko daļu aizvadīs HK ‘’Rīga’’ sastāvā. Tikmēr prom devušies tādi hokejisti kā Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Kaspars Saulietis un Vitālijs Pavlovs. Savainojumu turpina ārstēt Lauris Dārziņš, kuram nav līguma ar komandu.

Gluži kā rīdzinieki, arī Omskas ‘’Avangard’’ šosezon tikusi pie jauna galvenā trenera - krievu treneri Fjodoru Kanareikinu pie komandas stūres nomainījis baltkrievu speciālists Andrejs Skabelka, kurš iepriekšējā sezonā vadīja Novosibirskas ‘’Sibir’’. Omsku pēc pagājušās sezonas, kad vienībai nācās apstāties Gagarina kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, jeb konferences pusfinālā, pameta tādi hokejisti kā Dereks Rojs un Vladimirs Sobotka, tāpat arī pazīstamie krievu spēlētāji - Maksims Pestuško, Antons Burdasovs un Deniss Paršins.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Viens no galvenajiem Omskas ‘’Avangard’’ komandas balstiem nemainīgi ir Čehijas izlases vārtsargs Dominiks Furhs, aizsardzībā klubu joprojām pārstāvēs arī zviedri Eriks Gustafsons un Jūnass Anelēvs. Uzbrukumā aizsargiem pievienojušies tautieši - Andrē Petešons, Deniss Everberjs un Jūnass Sundstrēms. Tāpat komandu papildinājis arī bijušais Mārtiņa Karsuma komandas biedrs Maskavas ‘’Dynamo’’ Ansels Gaļimovs un baltkrievs Andrejs Stass.

Izbraukuma tūrē Rīgas ‘’Dinamo’’ vienība dosies 26 hokejistu sastāvā (2 vārtsargi, 9 aizsargi, 15 uzbrucēji). Komandai līdz nedosies uzbrucēji Edgars Kulda un Frenks Razgals, kuri pārstāvēs Latvijas izlasi Baltijas kausa turnīrā Igaunijā, bet smaga pleca savainojuma trenēties joprojām nevar uzbrucējs Georgs Golovkovs. Savukārt jaunie hokejisti - vārtsargs Antons Naumovs, aizsargs Renārs Kārkls un uzbrucējs Juliāns Misjus kopā ar HK ''Rīga'' komandu piedalās Pasaules kausa turnīrā Jekaterinburgā.

Rīgas ‘’Dinamo’’ sastāvs izbraukumā

Vārtsargi: Džastins Pīterss, Jānis Kalniņš.
Aizsargi: Nerijus Ališausks, Uvis Balinskis, Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs, Georgijs Pujacs, Krišjānis Rēdlihs, Karls Stolerijs, Kristaps Zīle un Viljams Rens.
Uzbrucēji: Oskars Batņa, Māris Bičevskis, Tīdžejs Galjardi, Koltons Gilīss, Emīls Ģēģeris, Miks Indrašis, Nikolajs Jeļisejevs, Ņikita Jevpalovs, Denijs Kristo, Lukass Lesio, Roberts Lipsbergs, Brendons Makmilans, Gints Meija, Miķelis Rēdlihs un Gunārs Skvorcovs.