Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Uz viļņa esošā Nešvila lūkos uzvarēt viesos un izraut vadību sērijā

© USA Today Sports/Scanpix

Klāt Stenlija kausa finālsērijas piektā spēle, kas pēc divu maču pārtraukuma atkal atgriezīsies Pitsburgas ''Penguins'' mājvietā ''PPG Paints Arena''. Pagaidām rezultāts sērijā pēc četriem aizvadītiem mačiem ir bijis neizšķirts - 2:2, un, kas zīmīgi, abas vienības uzvaras izcīnījušas savas mājas sienās. Vai šoreiz šis lāsts tiks lauzts?

Stenlija kausa izcīņas finālsērija iesākās ar diviem mačiem Pitsburgā, kur vietējā ''Penguins'' divreiz apliecināja savu pārākumu, sērijā līdz četrām uzvarām iegūstot 2:0 pārsvaru. Tomēr Nešvilā viss izmainījās par 180 grādiem, un nākamajās divās spēlēs pārliecinošas uzvaras izcīnīja karstasinīgo līdzjutēju uz priekšu dzītie ''Predators'' hokejisti, atkal izlīdzinot rezultātu sērijā. Iepriekšējā mačā plēsoņas izcīnīja uzvaru ar rezultātu 4:1.

Nešvilas ''Predators'' pirmais numurs Peka Rinne sēriju iesāka ne tik pārliecinoši, cik komandas galvenajam trenerim Pīteram Lavioletam, iespējams, gribētos. Sērijas otrajā mačā Rinne pēc ārkārtīgi neveiksmīga trešā perioda sākuma, kad trīs minūtēs tika ielaisti trīs vārti, tika nomainīts pret tautieti Jūsi Sarosu. Tiesa, Laviolets pēc otrās spēles atzina, ka ''Rinne ir mūsu komandas mugurkauls, mēs viņam uzticamies''. 34 gadus vecais Rinne, kurš ''Predators'' vārtus sargā jau kopš 2005. gada, savu komandu nepievīla, sērijas otrajā un trešajā mačā demonstrējot izcilu sniegumu.

''Tas ir neticami. Šobrīd izdzīvoju savu sapni. NHL spēlēju jau ļoti ilgi, tomēr pie šādas iespējas izcīnīt Stenlija kausu vēl neesmu ticis. Labākais laiks manā dzīvē,'' savas izjūtas atklāja Rinne. Nedaudz noslēpumaināka situācija tikmēr ir Pitsburgas ''Penguins'' nometnē, kuras galvenais treneris Maiks Salivans vēl nav atklājis, kurš - Mets Marejs vai Marks Andrē Flerī - stāsies komandas vārtos šovakar. Finālsērijā līdz šim pie teikšanas ticis vien Marejs, kurš pavisam noteikti būs atvieglots, uz brīdi tiekot vaļā no nelaipnajiem ''Predators'' līdzjutējiem, kuri pēc katriem Pitsburgas ielaistajiem vārtiem vienotā korī Marejam atgādināja, ka viņš ir ne visai labs vārtsargs.

Uz žurnālista jautājumu par to, vai Salivans uzticējis 23 gadus vecajam vārtsargam sargāt ''Penguins'' vārtus nākamajā mačā, Mets Marejs atbildēja īsi un kodolīgi: ''Es nezinu. Un, pat ja zinātu, tad jums to neteiktu.'' Vienības kapteinis Sidnijs Krosbijs, kurš guva pingvīnu vienīgos vārtus iepriekšējā mačā, atzina, ka esot izmisīgi nepieciešams tikt pie uzvaras šajā mačā. Tomēr Maiks Salivans nedaudz palaboja kapteini: ''''Izmisums'' ir savā ziņā jocīgs vārds, jo tas tiek bieži piesaukts, runājot par mūsu spēli. Šis vārds ir viegli sasaistāms ar bezcerību, bet nedomāju, ka tas būtu īstais veids, kā raksturot mūsu komandu. Mums jāspēlē ar pārliecību, un nedrīkstam neko atlikt uz vēlāku laiku. Tad mūs ir ļoti grūti apturēt.''

Salivans veicis arī nelielas izmaiņas sastāvā, vienā virknējumā ar Krosbiju un iepriekšējā spēlē sausā palikušo play-off turnīra labāko snaiperi Džeiku Gincelu, atgriežot Konoru Šīriju. Šīrijs sēriju uzsāka pirmajā uzbrucēju trijniekā, pirmajā mačā guva vārtus, tomēr turpinājumā uzbrucēja sniegums nebija tik spožs, un Šīrijs iepriekšējo maču aizvadīja ceturtajā maiņā. Stenlija kausa rezultatīvākais hokejists gan joprojām ir Jevgeņijs Malkins, kurš 23 mačos iekrājis 9+17. ''Cilvēki runā, ka mēs izskatoties noguruši, bet, ticiet man, arī pretinieki tādi ir. Mums stājas pretī ļoti spēcīga un līdzvērtīga komanda. Nav laika un jēgas sūdzēties par nogurumu,'' atzina ''Penguins'' krievu uzbrucējs.

Malkinam piebalsoja arī Nešvilas komandas kapteinis Maiks Fišers: ''Tas ir bijis neticams skrējiens, kam esam izgājuši cauri. Ir grūti tik tālu tikt, tomēr brīdī, kad esam tik tālu tikuši, jāizliek visi spēki. Esam tam gatavi.'' Tomēr saspringtās sērijas laikā gadījušies arī šādi tādi starpgadījumi. Kā ziņots, ''Predators'' aizsargs P.K. Subens izteicās, ka Sidnijs Krosbijs kādas saķeršanās laikā teicis, ka Subenam smirdot elpa. Krosbijs šādu informāciju noliedza, turklāt Subens atklāja, ka pirms mača lietojis mutes skalojamo līdzekli ''Listerine''. Pirms sērijas piektā mača kanādiešu aizsargs nekautrējās nedaudz pavilkt pretinieku uz zoba, savā Twitter kontā publicējot sekojošu fotogrāfiju (skatīt zemāk).

Sērijas piektās spēles sākums 3:00 pēc Latvijas laika. To tiešraidē translēs kanāls ''Setanta Sports''.

Stenlija kausa fināla kalendārs

Komandas 1. spēle 2. spēle 3. spēle 4. spēle 5. spēle 6. spēle 7.spēle
Penguins - Predators 5:3 4:1 1:5. 1:4. 9. jūn. 12.jūn. 15. jūn. (ja nep.)