Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Somija neļauj amerikāņiem iemest un iekļūst pusfinālā

© Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Uzvaru pasaules hokeja čempionāta ceturtdaļfināla spēlē izcīnīja Somijas izlase, kas pieveica ASV ar 2:0. Vārtsargs Hari Sateri tika galā ar 24 pretinieku metieniem. Pusfinālā Somija tiksies ar Šveices un Zviedrijas dueļa uzvarētāju.

Pirmais nopietns vārtu gūšanas moments tika izveidots pirmā perioda vidū - Juso Hietanena metiens no zilās līnijas trāpīja pa vārtu stabu. Amerikāņi atbildēja ar Broka Nelsona roku veiklību, kurš apspēlēja divus pretspēlētājus un izkārtoja sev labu metiena pozīciju - Hari Sateri atvairīja. Vēl labāks moments bija Juhamati Āltonenam - uzbrucējs savā aizsardzības zonā pārķēra ripu un izskrēja pret vārtsargu, tomēr pārspēt Džimiju Hovardu neizdevās arī šoreiz un uz pārtraukumu komandas aizgāja ar bezvārtu neizšķirtu.

Īsi pēc spēles atsākšanas somi izmantoja vairākumu un izvirzījās vadībā. Šajā epizodē pavirši nospēlēja ASV mazākuma četrinieks, ļaujot Miko Rantanenam divas reizes tikt pie atlekušās ripas, otrais mēģinājums izradījās veiksmīgs - 0:1. Somija labi lasīja amerikāņu spēli - pirmais metiens otrajā trešdaļā pa Hari Sateri vārtiem tika izdarīts septītajā minūtē. Ik pa brīdim Džefa Blašila komanda veidoja momentus, bet somi bija tuvāk otrajām vārtu guvumam, nekā amerikāņi pirmajām. Perioda pēdējā minūtē divi Somijas spēlētāji mazākumā aizskrēja pretuzbrukumā, tomēr Valteri Filpula trāpīja vārtsargam, otrajai trešdaļai noslēdzoties ar minimālu Somijas izlases pārsvaru - 0:1.

Trešās trešdaļas sakumu amerikāņi pavadīja Somijas zonā, tomēr viss beidzās ar..somu pretuzbrukumu. Perioda trešajā minūtē ASV izlase nopelnīja ceturto mazākumu, tomēr arī tas netraucēja viņiem uzbrukt, jo divās minūtēs četratā amerikāņi divas reizes aizskrēja pretuzbrukumā. Kas neizdevās ASV, izdevās Somijai - atņemot ripu savā zonā divi somi devās pretuzbrukumā, bet Jonass Kempainens noslēdza trīs piespēļu kombināciju ar metienu tukšajā stūrī - 0:2. Arī šī situācija nesapurināja jaunos amerikāņus. Perioda beigās Džefs Blašils nomainīja Hovardu uz sesto laukuma spēlētāju, bet Džeiks Aikels saņēma noraidījumu par bīstamo spēli ar augsti pacelto nūju, atstājot komandu mazākumā divas minūtes līdz pamatlaika beigām. Lai gan minūti līdz finālsvilpes arī somi palika četratā, spēles rezultāts no tā nemainījās un Somija, kas B grupā ieņēma ceturto vietu, svinēja uzvaru par A grupas pirmo komandu - ASV ar 2:0.

Pasaules čempionāts hokejā, ceturtdaļfināls

ASV - Somija 0:2 (0:0; 0:1; 0:1)
Vārti: 21:01 Rantanens (Savinainens, Aho, vair.) 0:1, 46:49 Kempainens (Āltonens) 0:2
Soda minūtes: 12:4
Metieni: 26:20
Vārtsargi: Hovards (līdz 57:10, 58:08 - 58:23) - Sateri

Vakarā plkst. 21:15 notiks vēl divi ceturtdaļfināli - Parīzē Šveice sacentīsies ar Zviedriju, bet Ķelnē Vācijā cīnīsies ar Kanādu.

PČ ceturtdaļfināli

Pilsēta Laiks Spēle Rezultāts
Parīze 17:15 Krievija - Čehija 3:0
Ķelne 17:15 ASV - Somija 0:2
Parīze 21:15 Šveice - Zviedrija -
Ķelne 21:15 Kanāda - Vācija -

Izmantotie avoti:
Ice Hockey World Championship - 2017 WM -...