Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Hārtlijs: Spēlētāji ir iemesls, kāpēc uzvarēsim

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Līdz Latvijas izlases pirmajai spēlei 2017. gada pasaules čempionātā hokejā atlikušas deviņas dienas. Šodien preses konferencē galvenais treneris Bobs Hārtlijs pastāstīja par sagatavošanos, par Jāni Spruktu, par vārtu gūšanu un to, ka visas spēles būs vienlīdz svarīgas.

Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Viesturs Koziols: "Kad sākām gatavoties, kad stāstīju, ka treniņnometne ilgs divus mēnešus un mums būs desmit pārbaudes spēles, ne visi saprata, ka tas ir forši. Daži uzskatīja, ka tas būs par daudz, ka hokejisti būs noguruši. Gribu teikt, ka tas bija pareizs lēmums, jo Boba Hārtlija vadībā mainām stilu, domāšanu un filozofiju, un to nevar izdarīt vienā dienā. Man gribētos, lai puiši pastrādātu vēl kādu mēnesi kopā ar Hārtliju. Tikko bija valdes sēde, kurā tika izvirzīts uzdevums - iekļūšana nākamajā kārtā. Priekšā ir divas pārbaudes spēles pret Vāciju, un pēc tām nosauksim galīgo sastāvu. Taču tas attiecas uz Hārtliju, jo uz mūsu kuģa ir tikai viens kapteinis - viņš."

Latvijas izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs: "Sagatavošanās posma beigas tuvojas straujiem soļiem. No pirmās dienas cauri mūsu nometnei ir izgājuši 62 spēlētāji. Tagad uz Vāciju brauks 16 uzbrucēji, no kuriem divi pirms pasaules čempionāta būs lieki, deviņi aizsargi, no kuriem jāatskaita viens, un trīs vārtsargi. Atļauts pieteikt tikai 25 spēlētājus, tāpēc neriskēsim ar diviem vārtsargiem, jo gadās slimības, savainojumi. Tas pats ar aizsargiem, jo septiņas spēles ir daudz. Nekad nevari zināt. Tāpat ir nepieciešama iekšēja konkurence.

Esmu apmierināts ar to, kur šobrīd atrodamies kā komanda. Mūsu spēlē ir vērojams progress, īpaši uzbrukumā. Gūt vārtus pārbaudes spēlēs - tas dara priecīgu, vienmēr. Pēdējos pasaules čempionātos ir bijušas problēmas ar vārtu gūšanu, tāpēc treniņos uzbrukuma noslēgumam esam veltījuši vairākas stundas. Vienlaikus aizsardzībā jāspēlē atbildīgi. Nebūsim komanda, kas sēdēs aizsardzībā, bet nebūsim arī "skrien un met" stila piekritēji.

Nevaru sagaidīt pēdējās divas pārbaudes spēles, pēc kurām būs jāpieņem lēmumi. Laukumā dosies arī komandas līderi, lai vēl vairāk progresētu, taču arī jāizlemj, kurus sūtīt mājās. Komandā ir septiņi hokejisti, kuriem vēl nav 22 gadi, un par to priecājos. Viņi šeit ir nevis vecuma dēļ, bet tāpēc, ka to ir nopelnījuši. Mēs gatavojam Latvijas hokeja nākamos līderus. Merzļikins - viens no jaunākajiem pirmajiem numuriem turnīrā. Jaks, Balinskis un Bindulis uz zilās līnijas. Razgals, Rihards Bukarts un Ābols uzbrukumā. Pēc šodienas treniņa atvadījāmies no Kristapa Zīles, bet zinu, ka viņš drīz atkal spēlēs Latvijas izlasē. Viņam nepieciešama pieredze."

Jānis Sprukts kopā ar komandu pavadījis tikai dažas dienas, bet izskatās, ka viņš jums iepaticies.
Hārtlijs: "Ideāli, ja sagatavošanās posms ilgst piecas sešas nedēļas, taču ASV un Kanāda sagatavojas tikai vienas nedēļas laikā. Ar Spruktu runāju februārī, kad bija izlašu pārtraukums. Kad mums bija pirmā nometne, aprunājos ar spēlētājiem. Vēlējos uzzināt, vai ir vēl kāds, kurš mums varētu palīdzēt. Centos uzzināt visu par visiem. Zināju, ka ir Ķēniņš, Girgensons, atcerējos Daugaviņu no NHL.

Daudzi pieminēja Jāni. Teica, ka viņš ir lielisks līderis un viens no labākajiem centriem izlases vēsturē. Paprasīju telefona numuru un piezvanīju. Teicu, ka saprotu, ka iepriekšējā pieredze viņam nav bijusi pati labākā, taču es nedzīvoju pagātnē - rītdiena ir svarīgāka. Pateicu: ja gribi spēlēt, piezvani pēc sezonas beigām. Sestdien viņš pateica, ka grib braukt, un pirmdien bija klāt.

Slidošanas vingrojumos viņš nodemonstrēja neticamus rezultātus. Lielisks spēlētājs, kurš zina hokeju. Kad aprunājos ar jaunajiem, viņi stāsta, ka Jānis iesaka labākos risinājumus, iedrošina, ir pozitīvs. Tas ir lieliski. Negribu tikai piedalīties, gribu braukt un uzvarēt, tāpēc ir nepieciešama labākā komanda."

Taču Mārtiņam Cipulim nometne beidzās daudz ātrāk.
Hārtlijs: "Latvijas izlasei ir liela problēma - nevaram uzvarēt iemetienos. Pirms Andra Džeriņa ierašanās zaudējumā katrā spēlē. Bija apmēram 15 uzvarēti un 35 zaudēti iemetieni. Tas nozīmē, ka mēs maz spēlējam ar ripu. Andris ir ļoti palīdzējis. Kad aprunājos ar spēlētājiem, viņi teica, ka Jānis ir labs iemetienos, prot spēlēt mazākumā un vairākumā, ir īsts līderis. Un jāatceras, ka pasaules čempionātā pretī stāsies NHL spēlētāji, ne jaunieši.

Cipulis kā malējais uzbrucējs izskatījās labi, taču 36 gados, ja starpība starp tevi un jaunajiem nav liela… Man nepatika tas, ka bija jāatvadās, bet diemžēl tas bija jāizdara. Tik daudzi gadi ziedoti izlasei, taču trenera darba aprakstā ir minēts, ka jāpieņem arī sāpīgi lēmumi. Malējie uzbrucēji mums ir labi. Savukārt centrā pēdējo divu nedēļu laikā esam kļuvuši daudz labāki - Džeriņš, Sprukts un Girgensons. Ir gan gabarīti, gan pieredze. Sprukts šobrīd izskatās kā otrās maiņas centra uzbrucējs."

Gints Meija netrenējas kopš pirmdienas. Cik nopietns ir viņa savainojums?
Hārtlijs: "Nedomāju, ka viņš tuvākajās dienās būs gatavs spēlēt. Viņš nav slidojis pāris dienas. Pirms čempionāta mums būs jāpieņem vairāk svarīgi lēmumi, un šādās situācijās pats sliktākais, kas var gadīties, ir savainojumi."

Frenks Razgals slidoja kopā ar Girgensonu un Ķēniņu.
Hārtlijs: "Razgals ir atstājis ļoti labu iespaidu. Gudrs spēlētājs, grib ripu, ir ātrs, lasa spēli uzbrukumā. Kopā ar viņu esam daudz strādājuši. Viņš ir progresējis. Frenks ir inteliģents spēlētājs, kurš prot iemest. Tagad strādājam arī pie spēka, bet skaidrs, ka viena mēneša laikā no viņa nevaram uztaisīt Herkulesu. Viņš zina, ka uzreiz pēc pasaules čempionāta beigām viņam jāatgriežas trenažieru zālē. Frenkam ir liels potenciāls."

Pēdējās pārbaudes spēlēs agresīvā hokeja rezultātā bieži nācies iekrist pretuzbrukumos. Vai ir izdarīti secinājumi?
Hārtlijs: "Komandā bija daudz jauno hokejistu, kuri pieņēma daudzus sliktus lēmumus. Viņiem trūkst pieredzes. Vienlaikus ir jāspēlē agresīvi, jo nav iespējams uzvarēt ar nulli pret mīnus viens. Pret Franciju bija Zīle, Bindulis, Jaks un Balinskis - četri aizsargi, kuri jaunāki par 23 gadiem. Kāpēc? Gribam readzēt, kā viņi reaģē un ko parāda. Ja nekad nedod spēlēt, viņi nekad nemācīsies.

Varējām no paša sākuma savākt 25 labākos un iespēlēties pirms pasaules čempionāta. Bet tas nepalīdzētu Latvijas hokejam progresēt. Zīle pie mums pavadīja labākās piecas sešas nedēļas dzīvē. Ir milzīga starpība - tu aizsargājies starp bērniem vai starp pieaugušiem vīriem. Junioros ir 18 gadus veci vārtsargi, bet pasaules čempionātā pretī būs NHL vārtsargi. Metienam ir jābūt kā lodei, nevis kā mafinam. Varējām uzvarēt vairāk pārbaudes spēlēs nekā zaudēt, taču ne vienmēr laukumā gāja labākais sastāvs."

Varat komentēt informāciju, ka Rīgas "Dinamo" piedāvājis jums līgumu?
Hārtlijs: "Pašlaik mana prioritāte ir Latvijas izlase. Bija laba tikšanās ar Juri Savicki un Aigaru Kalvīti. Taču negribu, lai tas traucē. Šobrīd koncentrējos Latvijas izlasei. Respektēju "Dinamo", bet šobrīd man galvā ir mērķi, kurus vēlos sasniegt Vācijā. Gribam iekļūt ceturtdaļfinālā, un sastāvā ir hokejisti, kuri tam tic."

Tomēr Savickis teica, ka skaidrība būs līdz pasaules čempionātam.
Hārtlijs: "Man nepietiks laika. Nezinu, varbūt Juris zina kaut ko, ko es nezinu. Turpmāk par "Dinamo" nevēlos runāt, jo cienu spēlētājus un izlasi. Spēlētāji ir zvaigznes. Viņi ir selīnas dionas, bet es sēdēšu augšā ar lielu prožektoru un spīdināšu viņiem virsū. Spēlētāji ir iemesls, kāpēc mēs uzvarēsim."

Pēdējās pārbaudes spēlēs redzēsim spēcīgāko sastāvu?
Hārtlijs: "Visi vadošie hokejisti piedalīsies vismaz vienā no abām spēlēm. Pirmais mačs būs 20:15, tad trīs stundas ceļā, un nākamajā dienā spēle sāksies 18:00. Tas ir smags uzdevums, izaicinājums. Negribam cirkšņa savainojumus. Galvenais mērķis ir sagatavot komandu pasaules čempionātam. Jāpārbauda spēlētāji, kuri atrodas uz robežas, lai pieņemtu lēmumus. Taču pats svarīgākais - bez savainojumiem. Ja izdosies izvairīties no savainojumiem, būšu ļoti laimīgs treneris."

Vai dažas spēles pasaules čempionātā būs svarīgākas, nekā citas?
Hārtlijs: "Visas spēles būs svarīgas. Nevienam negribam dāvināt punktus. Kā Ziemassvētkos, kad zem eglītes ir dāvas - sev gribi pilnīgi visas. Nevienam nedāvināsim, un neviens nedāvinās mums. Viss būs jānopelna pašiem. Ja spēlēsim pret Kongo, tad arī no Kongo gribam dabūt punktus."