Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Vai NHL hokejistiem ļaus piedalīties olimpiskajās spēlēs?

© SCANPIX

Nacionālās hokeja līgas (NHL) komisārs Garijs Betmens sarunā ar žurnālistiem atzina, ka sarunas par NHL spēlētāju dalību olimpiskajās spēlēs ir iestrēgušas, un cilvēkiem vajadzētu pieņemt, ka līga nedeleģēs savus spēlētājus 2018. gada Pjenčanas olimpiskajās spēlēs. Pēdējā NHL tikšanās ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Starptautisko hokeja federāciju (IIHF) notika februāra sākumā, bet, ņemot vērā, ka tuvākajā laikā nav ieplānotas nākamās pārrunas, Betmens kļūst arvien pesimistiskās šajā jautājumā.

"Nenotiek nekādas sarunas," Betmens pauda "Reuters" žurnālistiem Sporta Biznesa Sammitā Ņujorkā. "Mēs esam atvērti dialogam par dažādiem jautājumiem, kas mazinātu zaudējumus NHL sezonai, bet pagaidām bez rezultātiem," uzsvēra Betmens. "Ņemot vērā pašreizējo situāciju, cilvēkiem vajadzētu pieņemt, ka mēs nedosimies."

NHL galvenā problēmsituācija attiecība par olimpiskajām spēlēm ir nepieciešamība apturēt sezonu uz divarpus nedēļām, kā arī bažas par spēlētāju iedzīvošanos traumās. Nododot vairāk nekā 3,5 miljardus dolāru spēlētāju kontraktos, NHL lūko ko līdzīgu SOK galvenā sponsora statusam, kas ļautu līgai pārdot ziemas olimpiskās spēles savās platformās, tādējādi kompensējot līgas dīkstāvi.

NHL vadība arīdzan pauda, ka SOK būs nepieciešams mainīt savu nostāju, apmaksājot spēlētāju apdrošināšanu un loģistikas izmaksas, pēc tam, kad līga paziņoja, ka vairs neuzņemsies šo pozīciju apmaksu, ko NHL veica piecās iepriekšējās ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Mēs nevēlamies publiski risināt šo jautājumu," uzsvēra Betmens. "Vienīgi vēlējos uzsvērt faktu, ka tas [apturēt NHL regulāro sezonu] ir visai graujoši mūsu biznesam, un šķietami nav nekādu veidu, kas rastu risinājumu šai problēmai. Tas, ko es ieteicu - izturieties pret mums kā pret galveno sponsoru."

"Kad SOK atnāks pie mums un teiks - starp citu, mēs zinām, ka spēlētāju nosūtīšana izmaksā aptuveni 15-20 miljonus dolāru, neskaitot apdrošināšanu, transporta izmaksas un spēlētāju izmitināšanu... redziet, mēs par to nemaksāsim. Ja viņi nenovērtē mūsu dalību, tad mēs nedosimies," pauda Betmens.

NHL nedeva zaļo gaismu tās dalībai 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs līdz pat 2013. gada jūlijam. Nākamais gājiens, ja tāds būs, nāks no SOK vai IIHF. “Raugoties no mūsu pozīcijām, nākamo soļu var arī nemaz nebūt,” teica Betmens.

Kamēr NHL komandu īpašnieki ieņēmuši savu pozīciju, SOK un IIHF papildus jārēķinās ar spēlētāju vēlmi piedalīties olimpiskajās spēles un sponsoru spiedienu.

Daļa hokejistu izteikušies, ka piedalīsies olimpiskajās spēlēs, neskatoties uz NHL lēmumu, kamēr Japānas riepu ražotājs ''Bridgestone'' (viens no galvenajiem SOK sponsoriem un NHL reklāmdevējs) mēģina iesaistīties, lai panāktu pozitīvu rezultātu sarunās par spēlētāju dalību Pjenčanā. ''Varu atzīt, ka daudzi cilvēki ir ieinteresēti šajā jautājumā, un vēlas palīdzēt,'' "Reuters" žurnālistiem pauda Fils Pašī, ''Bridgestone'' viceprezidents sporta mārketingā.

Pēc dalības piecās olimpiskajās spēlēs Betmens pauda, ka NHL neguva nekādu kvantitatīvu labumu. Konkrētais apgalvojums, ko pauda NHL komisārs, kļūst arvien aktuālāks, jo īpaši Pjenčanas sakarā, kas nav hokeja valsts, līdz ar to apgrūtinot gūt finansiālo labumu, reklamējot NHL saturu Dienvidkorejā, kurā dzīvo aptuveni 50 miljoni iedzīvotāju.

Turklāt Ziemeļamerikā spēles tiktu pārraidītas agri no rīta, kas ir viens no iemesliem, kāpēc līga nevēlas apturēt NHL regulāro sezonu svarīgā brīdī. ''Atcerieties - mēs runājam par februāri, kad nav nedz beisbola, nedz futbola (amerikāņu futbola). Esam tikai mēs un basketbols, un mēs šajā brīdī pazūdam..." uzsvēra Betmens. ''Mēs neiegūstam saturu NHL vajadzībām, un mums nav tiesību izmantot olimpisko spēļu saturu savās mediju platformās un NHL.com. Kāpēc mēs to darījām piecas reizes? Toreiz tā šķita laba ideja, bet visu šo laiku mēs neesam guvuši nekādu labumu no tā,'' pauda Betmens.