Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Kalvītis: Šāda līmeņa treneri vēlas atstāt "atvērtas durvis"

© Romāns Kokšarovs / F64 Photo Agency

“Man ir dziļa pārliecība, ka Ziemeļamerikas hokejs šobrīd ir vismaz soli priekšā Eiropai, tāpēc jau no paša sākuma uzsākām sarunas Ziemeļamerikā. Turienes treneri hokejam pieiet ar pilnīgi savādāku filozofiju,” pēc līguma parakstīšanas ar Bobu Hārtliju saka Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Aigars Kalvītis.

Kuluāros izskanējuši arī vairāku citu galvenā trenera kandidātu uzvārdi, taču prezidents konkrētus uzvārdus nosaukt nevēlas. Pēc Sportacentrs.com rīcībā esošās informācijas potenciālo izlases galvenā trenera amata kandidātu vidū bija tādi hokeja speciālisti kā Rons Rolstons un Patriks Ruā.

Bobs Hārtlijs jau tuvākajās dienās pievienosies Latvijas U-20 izlasei pasaules čempionātā Kanādā, bet viņa pirmā ierašanās Latvijā plānota februāra otrajā pusē, kad viņš klātienē plānojis vērot divas pēdējās Rīgas “Dinamo” komandas spēles Kontinentālās Hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā. “Viņam ir arī Eiropas hokeja pieredze. Savulaik līdz Šveices čempionu titulam viņš aizvedis Ronalda Ķēniņa pārstāvēto Cīrihes “Lions” komandu. Vasarā Hārtlijs strādās ar Latvijas treneriem, organizējot vairākus pieredzes apmaiņas pasākumus, kā arī treneru apmācību,” saka Kalvītis. Viņš nevēlas atklāt līguma finansiālos nosacījumus, paužot, ka bez otras puses piekrišanas šādu informāciju izpaust nebūtu korekti. Pēc portāla Sportacentrs.com rīcībā esošās neoficiālās informācijas Hārtlija mēnešalga būs nedaudz mazāka, nekā tā savulaik bija Tedam Nolanam.

Kalvītis neslēpj, ka tikuši uzrunāti arī daži vietējie hokeja speciālisti, kuri šobrīd strādā ar KHL klubiem, taču tā vairāk bijusi “gaisa apostīšana”. “Jāsaprot, ka mūsu vietējie treneri šobrīd ir aizņemti darbā klubos, un ir ļoti atkarīgi no to veiksmes. KHL sezona ilgst līdz 30. aprīlim, bet mums ir nepieciešams treneris, kurš ar izlasi darbu var uzsākt laicīgi. Latvijas izlase šobrīd nav tādā kondīcijā, lai uz pasaules čempionātu dotos pēc nedēļu ilgas gatavošanās,” pauž Kalvītis.

Stājoties amatā Kalvītis pauda apņēmību ar jauno izlases treneri slēgt ilgtermiņa sadarbību, taču šobrīd parakstīts līgums uz vienu gadu ar iespēju to pagarināt vēl uz gadu (1+1). LHF prezidents neslēpj, ka vēlme par ilgtermiņa līgumu bijusi līdz pēdējam brīdim, taču vienlaikus jāapzinās, ka “šāda līmeņa treneri vēlas atstāt atvērtas durvis”. LHF vadība nav vēlējusies ieslīgt garās pārrunās, par prioritāti virzot trenera apstiprināšanu līdz gadu mijai.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka uz izlases treneru soliņa paliks Kārlis Zirnis, bet par citiem Hārtlija palīgiem tiks lemts nedaudz vēlāk. Vai par vienu no Hārtlija palīgiem varētu kļūt Sandis Ozoliņš, Kalvītis pagaidām nesteidz atbildēt nedz apstiprinoši, nedz noliedzoši. “Tas atkarīgs no sarunām, kuras uzsāksim februārī pēc Hārtlija ierašanās Rīgā,” īss ir Kalvītis. Vienlaikus gan prezidents atklāj, ka Hārtlijam nav vēlme iesaistīt izlases darbā palīgus no Ziemeļamerikas.

Jau vēstīts, ka par Latvijas hokeja valstsvienības galveno treneri apstiprināts Kanādas speciālists Bobs Hārtlijs. 56 gadus vecajam Bobam Hārtlijam ir liela pieredze trenera amatā. Viņš ir strādājis ar tādām NHL komandām kā Kolorado ''Avalanche'', Atlantas ''Trashers'' un Kalgari ''Flames''. 2001. gadā kopā ar Kolorado ''Avalanche” izcīnījis Stenlija kausu. 2014./2015. gada sezonā, būdams Kalgari ''Flames'' galvenais treneris, Hārtlijs ir saņēmis Džeka Adamsa balvu (Jack Adams Awards) kā NHL sezonas labākais treneris.Divas sezonas Boba Hārtlija vadībā spēlēja Sandis Ozoliņš (Kolorado ''Avalanche''), vienu sezonu Ronalds Ķēniņš, aizvedot Šveices klubu Cīrihes ''Lions'' līdz Šveices čempiona titulam.