Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Pārbaudes turnīrā Latvijas hokeja izlasi vadīs Miļuns

© Romāns Kokšarovs, F64 Pgoto Agency

Latvijas Hokeja federācijas jaunais prezidents Aigars Kalvītis sarunā raidījumā "Sporta studija" atklāja, ka šogad gaidāmajā pārbaudes turnīrā Slovēnijas pilsētā Bledā Latvijas izlasi vadīs Ēriks Miļuns.

"Šobrīd nekādu karstu putru nevaram strēbt, jo U18 un U20 treneri jau ir nozīmēti un mēs nelauzīsim nekādas tradīcijas vai vecos pieņemtos lēmumus," Aigars Kalvītis atbildēja uz jautājumu par izlašu treneru nozīmēšanu. "Haraldam Vasiļjevam bija līgums uz olimpisko kvalifikāciju. Cik šobrīd redzu, pārņemot dokumentus, līgums ar Leonīdu Beresņevu vēl nav līdz galam lauzts."

"Ja runājam par stratēģiju, skaidrs, ka treneris ir nepieciešams uz ilgāku laika periodu. Mums ir vesela plejāde Latvijas treneru, kuriem varētu uzticēties - sākot ar Pēteri Skudru, Hariju Vītoliņu, Oļegu Znaroku, Viktoru Ignatjevu, Ģirtu Ankipānu, Arti Ābolu, kuri šobrīd strādā ar profesionālām komandām un jau ir ieguvuši pietiekami lielu pieredzi," sacīja Kalvītis.

"Bet viņi strādā profesionālos klubos un ir ierobežoti [iespējamajā] darbā ar izlasi," Kalvītis turpināja. "Tajā pašā laikā pasaulē ir ļoti daudz speciālistu, ar kuriem varētu vienoties un kuri varētu strādāt ar Latvijas izlasi. Domāju, ka jaunajai valdei nepieciešami trīs četri mēneši laika, lai sameklētu treneri, jo lielai daļai latviešu hokejistu KHL sezona varētu beigties agrā pavasarī un tad būs gandrīz divu mēnešu ilgs sagatavošanās periods, kad jaunajam trenerim jau jābūt amatā."

Federācijas prezidents atklāja, ka šogad gaidāmajā pārbaudes turnīrā Bledā sastāvu veidos Eiropas līgās spēlējošie hokejisti, kā arī tiks pārbaudīti 10-12 Latvijas U20 izlases kandidāti, kuri gatavosies decembra beigās paredzētajam pasaules U20 čempionātam. Tādēļ pieaugušo izlases vadība Slovēnijā tiks uzticēta U20 izlases galvenajam trenerim Ērikam Miļūnam.

Kalvītim tika vaicāts par izlases spējām un mērķiem tuvākā un tālākā nākotnē: "Man nav ne mazāko šaubu, ka, piesaistot labākos spēlētājus, atgriešanās labāko astotniekā ir ļoti reāla, bet medaļas jau ir loterijas jautājums. Pēdējos gados - un tajā milzīgs nopelns ir Rīgas "Dinamo", jo vienubrīd Krievijā spēlēja pat divas junioru komandas - mums ir ļoti daudz jauno hokejistu. Šobrīd mums tiešām ir reāli daudz hokejistu - izlases kandidātu loks vairs neaprobežojas ar piecām sešām maiņām, bet šis skaits jau ir tāds, ka varētu mēģināt izveidot divas konkurētspējīgas izlases."

"Tāpēc [ilgtermiņa] mērķim, protams, jābūt ambiciozam - nedrīkstam par mērķi izvirzīt palikšanu augstākajā divīzijā," atzina Kalvītis. "Taču gribu atgādināt, ka tad, ja nav organizācijas, pie mūsdienu konkurences nav par ko pat sapņot. Mazām valstīm ir tikai viens ceļš - mums ir jābūt divreiz labākiem organizācijas ziņā un jāspēj darbu darīt divreiz labāk, lai mēs spētu konkurēt pasaules elitē. Šis bija pēdējais brīdis, kad jānotiek kaut kādām pārmaiņām, jo mūsdienu sportā - īpaši profesionālajā sportā - menedžmentam ir milzīga nozīme. Mūsu menedžments nav bijis moderns. (…) Galvenā motivācija spēlētājiem nav nauda - izlase ir goda lieta. Kā federācijas vadītājs uzskatu - ja tava galvenā motivācija ir nauda, tad paldies, bet tavi pakalpojumi mums nav vajadzīgi."

Jaunajam prezidentam arī tika vaicāts, vai pēc Lipmana aiziešanas "Latvijas Gāze" sponsoru sarakstā nomainīs "Grindex": "Mēs, "Latvijas Gāze", esam laikam lielākais privātais sponsors Latvijas sportam, un mēs negrasāmies mainīt savas prioritātes un pārtraukt atbalstīt sporta veidus, kurus jau atbalstām. Tas, ka esmu kļuvis par Latvijas Hokeja federācijas prezidentu, nenozīmē, ka tādēļ atņemsim naudu tenisam, bobslejam, basketbolam. Kur ņemt papildu līdzekļus? Acīmredzot vairāk jāpelna (smejas). Runājām ar Lipmanu. Man bija priekšlikums, ka viņš varētu izveidot Virslīgas hokeja komandu, ko varētu uzturēt "Grindex" - tas būtu ļoti cēli. Viņš teica, ka to apdomās un ka tas viņu interesē. Ja viņš tiešām to izdarīs, tad cepuri nost viņa priekšā."

Tāpat Kalvītis atklāja, ka LHF birojs turpmāk varētu atrasties Volvo ledus halles jaunajā kompleksā un nevis Skanstes ielā pie "Dinamo", kā viens otrs bija iedomājies. Tāpat zināms, ka iepriekšējais LHF prezidents nav turējis vārdu un nav samaksājis par "Volvo" halles viesnīcas (izlašu bāzes vieta) otro kārtu vairāk par 100 000 eiro, kā pirms kongresa bija solījis. .