Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Girgensona ceturtā sezona Bufalo – vai beidzot izdosies tikt play-off?

© Scanpix

Zemgus Girgensons un Bufalo "Sabres" šonakt 2:00 uzsāks jauno NHL sezonu, aizvadot maču savā laukumā pret Monreālas „Canadiens”. Girgensonam šī būs jau ceturtā sezona pasaules spēcīgākajā līgā, kurā viņš mēģinās gan izpelnīties jaunu, labāku līgumu, gan pirmoreiz izbaudīt "play-off" atmosfēru.

„Sabres” ar Girgensonu sastāvā pēdējās trīs sezonās nav bijusi pat tuvumā izslēgšanas spēļu dalībnieces statusam. 2014. un 2015. gadā ar nožēlojamiem 52 un 54 punktiem nācās palikt pēdējā vietā visā līgā, bet pagājušajā gadā ar 81 punktu tika iegūta 23. vieta līgas kopvērtējumā. Taču tā bija komandas augšupeja, nevis Girgensona. Viņš pirmajās divās NHL sezonās bija savācis 52 punktus, bet trešajā, kad bija vajadzīgs īstais kāpums, lai pierādītu savu vietu komandas nākotnes plānos, sekoja tikai 18 punkti.

Turklāt ne jau tikai punktu skaits noteica to, ka „Sabres” vasarā nekādu ilgtermiņa līgumu negribēja piedāvāt. Girgensons pats atzinis, ka pagājušajā sezonā trūka pašpārliecinātības. Tas izpaudās neizmantotās vārtu gūšanas iespējās, retākas kļuva reizes, kad viņš uzbrukumā uzņēmās iniciatīvu, taču latviešu vienīgais NHL uzbrucējs joprojām bija stabils 2.-3. maiņas uzbrucējs, kas daudz tika izmantots, aizstāvoties mazākumā.

Kāda ir situācija pēc vasarā noslēgtā pieticīgā līguma? "Pieticīgā" NHL mērogiem, jo Girgensons šobrīd tik un tā ir labāk apmaksātākais Latvijas hokejists. Girgensons atkal spiests uzreiz domāt arī par nākotni, jo vasarā atkal kļūs par brīvo aģentu, turklāt „Sabres” ar katru jaunu sezonu turpina vākt jaunos spēlētājus - Girgensonam „garām aizgājuši” Džeks Aikels un Sems Reinhārts, šosezon cerības tiek liktas uz drafta astoto numuru Aleksandru Nīlanderu, kurš sezonu gan sāks AHL, bet algu sarakstos savas korekcijas ievieš jau sevi pierādījušo Raiena O`Railija un Kaila Okposo līgumi. Tas gan netraucēja „Sabres” 21 gadu vecajam somu aizsargam Rasmusam Ristolainenam piešķirt 32.4 miljonu līgumu uz sešiem gadiem.

Vakardienas rītā Bufalo apskatnieki norādīja, ka „Sabres” labākajā sastāvā Girgensonam būtu vieta komandas ceturtajā maiņā. Pēc vakardienas nelaimīgās epizodes ar Džeku Aikelu, kurš nu izkritis no sastāva, kā arī ņemot vērā Okposo traumu, Bufalo apskatnieki... joprojām norādīja Girgensonu kā ceturtās maiņas uzbrucēju kopā ar Nikolā Delorjē un Hadsonu Fašingu. Diezgan acīmredzams kritiens hokejistam, kuru vēl pirms pusotras sezonas „Sabres” vadība publiski sauca par „neaizmaināmu”.

”Sabres” uzbrucēju virknējumi sezonas sākumā, ja visi būtu pieejami

Maiņa Uzbrucēji
1. maiņa Evanders Keins-Džeks Aikels-Sems Reinhārts
2. maiņa Tailers Eniss-Raiens O`Railijs-Kails Okposo
3. maiņa Markuss Foliņjo-Jūhans Lāšons-Braiens Džionta
4. maiņa Nikolā Delorjē- Girgensons vai Grants - Mulsons vai Fašings

”Sabres” provizoriskie virknējumi pirmajai spēlei

Maiņa Uzbrucēji
1. maiņa Evanders Keins-Raiens O`Railijs-Sems Reinhārts
2. maiņa Tailers Eniss - Dereks Grants - Mets Mulsons
3. maiņa Markuss Foliņjo - Jūhans Lāšons - Braiens Džionta
4. maiņa Nikolā Delorjē - Zemgus Girgensons - Hadsons Fašings

Jāņem gan vērā, ka pēc Aikela traumas situācija kļuvusi visai neparedzama, un piesauktie maiņu virknējumi pret „Canadiens” ir patiešā provizoriski. Jaunais Dereks Grants sevi patiešām lieliski pierādīja pārbaudes spēļu ciklā, gūstot vairākus vārtus, taču NHL pieredze viņam joprojām ir minimāla, līdz ar to trenerim Denam Bailsmam diez vai kāds pārmestu, ja uz otro maiņu tiktu pārlikts ar Enisu un Mulsonu jau iepriekšējās sezonās iespēlētais Girgensons. Tāpat 100% skaidrības vēl nav par O`Railija spēlēšanu.Taču skaidrs, ka savu iespēju Zemgus šosezon sagaidīs. Iespējams, mazākā spēles laikā nekā pierasts līdz šim, taču sagaidīs.

Teorētiski parocīga iespēja būs jau šonakt, jo „Canadiens” ieradusies Bufalo bez sava pamatvārtsarga Kerija Praisa, kurš apslimis. Viņu aizvietos no Floridas pārnākušais Els Montoija, 31 gadu vecs vārtsargs ar 136 NHL spēļu pieredzi. Tiesa, arī „Canadiens” netrūkst motivācijas, jo pagājušajā sezonā tā būtībā spēlēja „Sabres” līmenī, pēc divām 100 punktu sezonām izcīnot tikai par punktu vairāk nekā Bufalo un visai stabili paliekot ārpus „play-off”.

„Sabres” savukārt izslēgšanas spēlēs nav bijusi piecus gadus pēc kārtas, taču pirmssezonā Bufalo apskatniekos valdīja piesardzīgs optimisms, sak, beidzot savākts sastāvs, ar kuru nospraust mērķi „izslēgšanas spēles” vairs nav tikai pieklājības pēc pateikti vārdi. Aikela trauma, protams, ir sliktu vēstoša zīme, tāpat bažas radas O`Railija trauma, kuras dēļ viņš nevar piedalīties iemetienos. Jebkurā gadījumā - „Sabres” pārbūve lielā mērā ir noslēgusies, tagad sākusies attīstības un mērķu sasniegšanas fāze, kurā ir tiesības no komandas sākt pieprasīt vērā ņemamus panākumus. Piemēram, vakardien publicētajās NHL ekspertu prognozēs divos no 20 balsojumiem "Sabres" bija nosaukta "play-off" dalībnieču vidū.

Ja neskaita vadošo hokejistu traumas, „Sabres” ir visai parocīgi apstākļi, lai ar veiksmīgu sezonas sākumu ieliktu pamatus turpmākajam gadam. Lai arī pēc Monreālas mača sagaida četru spēļu izbraukums, visas piecas sezonas pirmās spēles būs pret komandām, kas pavasarī palika ārpus „play-off”. Savukārt visā oktobrī tikai vienreiz nāksies tikties ar komandu, kas pagājušajā sezonā bija savas divīzijas trijniekā, proti, Floridas „Panthers”. Tieši spēle pret Floridu 29. oktobra vakarā būs pirmā šosezon, kura sāksies Latvijas līdzjutējiem parocīgā laikā - 20:00 pēc mūsu laika.