Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

ASV uzvar čehus un pēc gada pārtraukuma tiek pie bronzas

© Scanpix

Par bronzas medaļas ieguvējiem Pasaules čempionātā hokejā kļuvuši ASV hokejisti, kas cīņā par trešo vietu ar rezultātu 3:0 uzveica mājiniekus, Čehijas hokejistus. Līdz ar to ASV izlase atkārtoja 2013. gadā iespēto, kad arī izcīnīja 3. vietu.

Pēc grupu turnīra bija skaidrs, kas vieglāk līdz cīņai par medaļām būs tikt ASV izlasei, kas ceturtdaļfinālā apliecināja favorīta statusu pret Šveici (3:1). Tikmēr Čehija smagā cīņā ar 5:3 apspēlēja Somiju. Pusfinālā abas šīs izlases palika sausā. Čehija pirmajos divos periodos nonāca iedzinējos ar rezultātu 0:2 pret spēcīgo Kanādu, rezultātam līdz mača beigām tā arī nemainoties. ASV bija visas iespējas arī otro reizi šajā čempionātā sarūgtināt Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krievijas izlasi, bet nekā. Krievi trešajā periodā guva četrus vārtus, uzvarot ar 4:0. Cīņā par bronzu mājiniekiem čehiem palīdzēs mājas sienas, kamēr amerikāņi darīs visu iespējamo, lai pēc gada pārtraukuma izcīnītu 3. vietu.

Spēli ar nopietnu uzbrukumu sāka Čehijas izlase, Jakubam Klepišam ar partneriem vairākas reizes apdraudot Konora Helebaka sargātos vārtus. ASV izlase centās iegūt iniciatīvu ar presingu, bet čehi ar to tika galā. Tomēr vadībā spēja izvirzīties tieši ASV hokejisti. Astotajā minūtē čehi aizsardzībā pieļāva pozicionālu kļūdu, nespēja pēc atkārtotiem Broka Nelsona metieniem iegūt kontroli pār ripu un ļāva Nikam Bonino atklāt mača rezultātu. Pusotru minūti vēlāk ASV izlase ieguva vēl lielāku dominanci pēc vairākuma iegūšanas, kas gan netika realizēts. Perioda otrajā pusē no Čehijas hokejistiem bīstamāko metienu pa vārtem veica Jans Heida, bet perfekti spēlēja Helebaks. Tikmēr aizsardzībā perioda izskaņā vārtu priekšā tika atstāts Trevors Luiss, kurš savu izdevību garām nelaida, panākot 2:0 ASV labā.

Otro periodu ar skaitlisko vairākumu sāka Čehijas izlase, Jakubs Vorāčeks nebija tālu no vārtu guvuma, bet ASV vārti palika neskarti. Pēc skaitliskā mazākuma izturēšanas ASV hokejisti veica ātro pretuzbrukumu, bet trešo ripu vārtos nespēja raidīt Anders Lī un Čārlijs Koils. Čehijas hokejisti sāka daudz biežāk uzbrukt un radīt vārtu gūšanas momentus, kam ASV hokejisti īsti nebija gatavi. Septītajā minūtē lieliska iespēja gūt vārtus bija Janam Kolaržam, bet ripa trāpīja pa vārtu konstrukciju. Drīz pēc tam Martins Erats netrāpīja no lieliskas pozīcijas, turpinot čehu spiedienu. Helibakam līdz otrā perioda vidum darba netrūka un viņš to darīja ļoti labi. Perioda 13. minūtē četru minūšu noraidījumu izpelnījās pirmo vārtu autors Niks Bonino, nostādot savu komandu sarežģītā situācijā. Trīs minūtes čehi iespieda pretinieku četrinieku tā zonā, bet ASV hokejisti tomēr izturēja mazākumu. Uzreiz pēc tam ASV tika pie sava vairākuma un pēc čehu ilgās dominances guva vārtus. Čehi pieļāva kārtējo kļūdu aizsardzībā, ļaujot brīvu un precīzu metienu veikt Čārlijam Koilam - 3:0.

Trešais periods sākās ar čehu iespēju gūt vārtus un nopelnītu skaitlisko vairākumu. Pēc izturēta mazākuma ASV hokejisti mazināja spēles tempu, cenšoties kontrolēt mača gaitu. Čehi nedomāja pakļauties ASV uzspiestai spēlei un centās atrast veidus kā samazināt rezultāta starpību. Tā pēc 10 spēlētām minūtēm tika fiksēta nospiedoša metienu attiecība par labu Čehijas izlasei - 10:0. Strauji tuvojās mača izskaņa un bija skaidrs, kas ASV uzvarēs, bet palika aktuāls jautājums par to, vai Čehija spēs gūt goda vārtus. Divas minūtes un 42 sekundes līdz pamatlaika beigām Broks Nelsons tika pie apšaubāma noraidījuma. Čehijas izlase nomainīja vārtsargu pret tajā brīdī piekto laukuma spēlētāju, bet vārti tā arī netika gūti. Pēdējā minūtē nekas vairs nemainījās, ASV svinot pelnītu uzvaru ar rezultātu 3:0 un otro reizi pēdējos trīs gados tiekot pie kārotajām bronzas medaļām.