Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Noderīga informācija visiem Latvijas hokeja faniem Čehijā

© scanpix

Latvijas hokeja līdzjutējiem Čehijā Latvijas vēstniecības palīdzība pagaidām nav bijusi nepieciešama, aģentūra LETA noskaidroja Latvijas vēstniecībā Čehijā.

Ir reģistrēts viens gadījums, kad cilvēks pazaudējis dokumentus, taču šis līdzjutējs pats vēstniecībā pagaidām nav vērsies. Ar šo līdzjutēju vēstniecība ir sazinājusies un lūgusi nekavēties ar pagaidu dokumentu noformēšanu, lai nebūtu jāuzturas ārvalstī bez jebkādiem dokumentiem.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) pasaules čempionāta hokejā apmeklētājus aicina neaizmirst par ceļošanas dokumentu nepieciešamību, kā arī veselības un dzīvības apdrošināšanu. ĀM norādījusi, ka, dodoties uz jebkuru Šengenas valsti, vienmēr līdzi jābūt derīgai pasei vai personas apliecībai (eID kartei). Ministrija arī lūdz pirms ceļojuma pārliecināties, ka ceļošanas dokumenta derīguma termiņš pārsniedz paredzamās uzturēšanās laiku.

Savukārt gadījumā, ja personai Čehijā ir nozaudēta vai nozagta pase vai eID karte, nepieciešams sazināties ar Latvijas vēstniecību Čehijā pa tālruni +420 774 519 994 vai Latvijas ĀM Konsulārā departamenta diennakts dežurantu ārkārtas situācijām, zvanot pa tālruni +371 26 33 77 11. Vēstniecībā tiks noformēts pagaidu ceļošanas dokuments - atgriešanās apliecība. Lai saņemtu atgriešanās apliecību, personai jāaizpilda iesniegums, jāiesniedz divas fotogrāfijas, kā arī jāsamaksā valsts nodeva 15 eiro apmērā.

Tāpat ceļotājiem tiek atgādināts, ka, ceļojot uz ārvalstīm, jāiegādājas veselības un dzīvības apdrošināšanas polise, kas sedz arī repatriācijas izdevumus personas smagas saslimšanas vai nāves gadījumā. Ministrija iesaka arī informēt radiniekus, tuviniekus vai draugus par apdrošināšanas uzņēmumu, kurā ceļotājs apdrošinājies.

Ministrija arī atgādina, ka, uzturoties ES dalībvalstīs, kā arī Norvēģijā, Islandē, Lihtenšteinā vai Šveicē un uzrādot Nacionālā veselības dienesta (NVD) izsniegto bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), valsts garantēto neatliekamo vai nepieciešamo medicīnisko palīdzību var saņemt bez maksas tādā apmērā, kā tā tiek nodrošināta konkrētās valsts iedzīvotājiem. EVAK var saņemt personīgi NVD nodaļās vai nosūtot iesniegumu pa pastu vai elektroniski uz e-pastu "nvd@vmnvd.gov.lv".

Tikmēr, lai pierādītu, ka Latvijas līdzjutēji ir labākie pasaulē, ministrija aicina čempionāta apmeklētājus ievērot Čehijas likumus un paražas.

Pasaules čempionāts no 1. līdz 17.maijam norisinās Čehijas pilsētās Prāgā un Ostravā. Latvija A apakšgrupā spēlēs ar Zviedriju, Kanādu, Čehiju, Šveici, Franciju, Vāciju un Austriju.