Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Futbols

PASAULES KAUSS FUTBOLĀ: Izlases pošas Krievijas virzienā

PĒDĒJĀ IESPĒJA? Visticamāk, ka 2018. gada pasaules čempionāts Lionelam Mesi ir pēdējā iespēja kļūt par pasaules čempionu © Sputnik/Scanpix

Pavisam drīz sāksies gada lielākais sporta notikums pasaulē – Pasaules kausa izcīņa futbolā –, kurš šoreiz notiks Krievijā. Pirmās čempionāta spēles tiks aizvadītas 14. jūnijā, taču jau šobrīd vairākas izlases jau ir tikušas skaidrībā ar sastāviem, ar kuriem tiks spēlēts čempionātā.

Spānijas izlases galvenajam trenerim Julenam Lopetegi bija maz raižu par sastāva izvēli, jo, ja pa rokai ir tādas komandas kā Barcelona un Madrides Real, tad vari droši rēķināties vismaz ar pusi sastāva

Argentīna ar Mesi

Lai arī pavisam nesen viens no diviem šā brīža pasaules labākajiem futbolistiem Lionels Mesi nesenā pagātnē paziņoja par atvadām no izlases, bez viņa tomēr nekā. Laikam jau kārdinājums reizi par visām reizēm kļūt par pasaules čempionu ir pārāk liels, lai tik agrā vecumā atvadītos no izlases. Maz ticams, vai pēc četriem gadiem vēl būs šāda iespēja, un šis gads ir pēdējais, kad Mesi var aizpildīt šo sava CV robu.

Skaļākā ziņa no Argentīnas izlases nometnes ir tā, ka sastāvā nav iekļauts Milānas Inter līderis Mauro Ikardi, kurš 34 spēlēs guva 29 vārtus un kļuva par Itālijas A sērijas labāko snaiperi, apsteidzot arī Turīnas Juventus argentīniešu uzbrucējus Paulo Divalu (22 vārti) un Gonsalo Igvainu (16). Viņi sastāvā ir iekļauti. Milānas Inter Ikardi pirms pieciem gadiem no Sampdoria nopirka par sešiem miljoniem eiro, un argentīnietis pēdējo četru sezonu laikā 137 spēlēs guvis 91 vārtus. 25 gadus vecais Ikardi izlasē aizvadījis vien četrus mačus. No sākotnējā paplašinātajā sarakstā iekļautajiem spēlētājiem galīgajā sastāvā nav arī vārtsarga Nauela Gusmana (UANL, Meksika), aizsargu Ramiro Funesa Mori (Everton, Anglija) un Hermana Peseljas (Fiorentina, Itālija), pussargu Enso Peresa (River Plate), Gvido Pisarro (Sevilla, Spānija), Leandro Paredesa (Zenit, Krievija), Pablo Peresa (Boca Juniors), Rikardo Senturiona (Racing) un Rodrigo Bataglijas (Sporting, Portugāle), kā arī uzbrucēju Djego Peroti (Roma, Itālija) un Lautaro Martinesa (Racing). Argentīnas sastāvā ir trīs spēlētāji no pašmāju klubiem, bet lielākā pārstāvniecība ir Anglijai (seši) un Itālijai (pieci). 29. maijā Argentīna pārbaudes spēlē Buenosairesā uzņems Haiti, bet finālturnīrā spēlēs vienā grupā ar Islandi, Horvātiju un Nigēriju.

Spānijas izlasē puse no Real un Barcelona

Spānijas izlases galvenajam trenerim Julenam Lopetegi bija maz raižu par sastāva izvēli, jo, ja pa rokai ir tādas komandas kā Barcelona un Madrides Real, tad vari droši rēķināties vismaz ar pusi sastāva. Puse nesanāca, bet desmit vīru no šīm komandām ir iekļauti Spānijas izlases pasaules čempionāta sastāvā. Pēc sastāva paziņošanas pirmais Julenam Lopetegi uzdotais jautājums bija par neizvēlētajiem futbolistiem, piemēram, uzbrucēju Alvaro Moratu. Kā norādīja galvenais treneris, viņam nācies pieņemt vairākus smagus lēmumus, un visgrūtāk bijis atstāt ārpusē vairākus futbolistus, kuri spēlēja lielu lomu kvalifikācijā - aizsargus Marku Bartru un Markosu Alonso, kā arī Moratu. Spānijas izlasē netika iekļauti vēl divi labi zināmi futbolisti, kuri ikdienā spēlē Anglijas Premjerlīgā, - aizsargs Ektors Belerins un pussargs Sesks Fabregass.

- Esam izvēlējušies futbolistus, kuri, pēc mūsu domām, ir paši labākie, un uzskatām, ka mūsu rīcībā ir nepieciešamās sastāvdaļas, lai cīnītos par uzvaru, - atvairot kārtējo jautājumu par sastāvā neiekļautajiem spēlētājiem, teica Lopetegi. Viņš norādīja, ka katrs izvēlētais uzbrucējs komandai pienes citādu stilu un citādu personību un būs spēles un situācijas, kurās tā būs liela priekšrocība.

- Pasaules kauss - tās ir labākās un skaistākās sacensības pasaulē, tomēr tās ir arī pašas sarežģītākās, jo katrai komandai sevis pierādīšanai no sākuma tiek dotas vien trīs spēles, - teica galvenais treneris. Viņš atzina, ka daudziem spēlētājiem bijušas garas un nogurdinošas sezonas, bet noraidīja jebkādas bažas par sagurumu, piebilstot - visi pirmajai spēlei būs gatavi labākajā formā. Madrides Real vēl tikai priekšā Čempionu līgas fināls, un sešu izvēlēto futbolistu vietā tiks piesaistīti jaunie spēlētāji pieredzes gūšanai. No izvēlētajā sastāvā iekļautajiem vislielākā pieredze Spānijas izlases rindās ir komandas kapteinim Serhio Ramosam - centra aizsargs aizvadījis 151 spēli un izcēlies ar 13 rezultatīviem sitieniem. Viņa tuvākais sekotājs ar 125 mačiem valstsvienības kreklā ir pussargs Andress Injesta, kurš pavisam nesen pēdējoreiz mugurā vilka Barcelona kreklu un nākamo sezonu plāno aizvadīt ārzemēs. Visvairāk vārtu izlasē - 35 - ir Davidam Silvam, kurš ir viens no sešiem Anglijas Premjerlīgas pārstāvjiem komandā.

Horvātiem bez pārsteigumiem

Horvātijas futbola izlases galvenais treneris Zlatko Dāličs paziņojis 24 spēlētāju kandidātu sarakstu, taču galīgais sastāvs tiks nosaukts nedaudz vēlāk - 4. jūnijā. Horvātijas sastāva paziņošana iztika bez lieliem pārsteigumiem. No sākotnējā paplašinātā saraksta tika svītroti astoņi futbolisti. Starp viņiem bija trīs vietējo klubu pārstāvji - Splitas Hajduk vārtsargs Karlo Letica un aizsargi Borna Barišičs (Osijek) un Zorans Nīžičs (Hajduk). Tāpat atsijāti tika pieci leģionāri - aizsargs Borna Sosa (Stuttgart), pussargi Marko Rogs (Napoli), Mario Pašaličs (Spartak) un uzbrucēji Duje Čops (Standard) un Ivans Santini (Caen). Toties būs horvātu lielākās zvaigznes - Modričs, Rakitičs, Mandžukičs, Perišičs...

24 spēlētāju sastāvā pārstāvētas 11 līgas. No Horvātijas klubiem ir divi spēlētāji, bet lielākā pārstāvniecība ir Itālijai - seši spēlētāji. Pa četriem ir Spānijai un Vācijai. Horvātija gatavošanās posmā aizvadīs divas pārbaudes spēles, 3. jūnijā Liverpūlē tiekoties ar Brazīliju un 8. jūnijā Osijekā uzņemot Senegālu. Finālturnīrā Horvātija spēlēs vienā apakšgrupā ar Nigēriju, Argentīnu un Islandi, kas horvātus apsteidza atlases ciklā. Atgādinām, ka Horvātija finālturnīram kvalificējās, pārspēlēs ar 4:1 un 0:0 apspēlējot grieķus.