Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Fēru salas pret Latviju izsauc desmit leģionārus, gandrīz visas biļetes izpirktas

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Fēru salu futbola izlases galvenais treneris Larss Olsens nosaucis 23 kandidātus Pasaules kausa atlases pēdējām spēlēm pret Latviju (7. oktobrī Torshavnā) un Ungāriju. Neizšķirts pret Latviju saliniekiem praktiski garantētu vismaz ceturto vietu, bet uzvara ļautu reāli cerēt pat uz trešo pozīciju grupā.

Starp 23 izsauktajiem spēlētājiem gandrīz puse - desmit - pārstāv ārzemju klubus. Neskaitot vietējo čempionātu, lielākā pārstāvniecība - četri spēlētāji - ir Islandes augstākajai līgai, bet vēl pa diviem ir Dānijas un Norvēģijas spēcīgākajās līgās. Dānijas klubā OB turpina spēlēt uzbrucējs Jouans Suimuns Edmundsons, kurš pagājušajā sezonā 29 spēlēs guva deviņus vārtus, bet šosezon deviņās spēlēs pagaidām ir sausā. Savukārt pēc vasarā veiktās operācijas ierindā atgriezies "Horsens" centra pussargs Hadlurs Hansons, kurš pirmās spēles devās uz maiņu, bet pēdējos divos mačos jau bija sākumsastāvā.

Pēc daudz smagāka savainojuma sadziedēšanas ir atguvies perspektīvais centra aizsargs Sonni Ragnars Natestāds, kurš pirms gada Rīgā guva uzvaras vārtus (2:0). Ziemā viņš pārgāja uz vienu no vadošajiem Norvēģijas klubiem "Molde", kuru trenē pazīstamais Ūle Gunnars Sulšērs un kas viņu ņēma kā potenciālo pamatsastāva spēlētāju, taču jau februārī, krietni pirms sezonas sākuma, treniņā savainoja Ahileja cīpslu. Sākumā ārsti pat prognozēja, ka sezona viņam ir beigusies, vēl nemaz nesākusies, bet augusta beigās Natestāds atgriezās laukumā, aizvadot vairākus mačus otrās komandas sastāvā. Tikmēr regulāri Norvēģijas augstākajā līgā spēlē priekšējās līnijas futbolists Džidli Roulantsons, kurš 22 spēlēs guvis četrus vārtus un ar "Brann" pašlaik ieņem trešo vietu - vienu virs "Molde".

Pa vienam spēlētājam ir arī zemākās Dānijas un Norvēģijas līgās. Dānijas pēc spēka otrās līgas līderē "Velje" spēlē kreisās malas aizsargs Viljormurs Dāvidsens, kurš sācis astoņas no desmit savas vienības spēlēm. Bet Norvēģijas pēc spēka trešās līgas klubā "Bryne" atgriezies centra aizsargs Rougvi Baldvinsons. Iepriekš pārsvarā spēlējusi ar 4-4-2 vai 4-4-1-1, iepriekšējās mačos Portugālē (1:5) un mājās pret Andoru (1:0) Fēru salas pārgāja uz spēli ar trim centra aizsargiem. Ja nebūs kādu veselības problēmu, paredzams, ka sākumsastāvā pret Latviju varētu būt septiņi vai astoņi ārzemnieki, kuriem pievienotos Fēru salu komandās spēlējošais centra aizsargs un izlases kapteinis Atli Grēgeršens, veterāns Froui Benjaminsens, kā arī Selvi Vatnhamars.

Kamēr tieši pirms spēles pret Latviju ierindā no lazaretes atgriezušies Natestāds un Hansons, joprojām izlasei palīdzēt nevarēs 21 gadu vecais Brandurs Hendriksens Olsens. Pamazām sācis kļūt par izlases uzbrukuma līderi, Dānijas augstākās līgas kluba "Randers" uzbrūkošais pussargs Olsens, kurš agrāk bijis arī Dānijas granda "Kobenhavn" rindās, ziemā treniņnometnē Turcijā sarāva krusteniskās saites. Viņa atgriešanās paredzēta vien decembrī. Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs sastāvu nosauks rīt. Fēru salu Futbola federācija pirms trim dienām ziņoja, ka uz spēli pret Latviju jau izpirktas 4350 no 4806 biļetēm.