Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Latvijas neveiksmes turpinās arī pret spēcīgo Šveici

© Scanpix.ee

Latvijas futbola izlase savā laukumā ar 0:3 piekāpās Pasaules kausa UEFA kvalifikācijas zonas B grupas līderei Šveicei, ciešot devīto zaudējumu pēc kārtas. Uz Andra Vaņina vārtiem šajā mačā tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni, bet realizēts tikai viens.

Latvijas izlases sākumsastāvā bija veiktas trīs izmaiņas, salīdzinot ar zaudējumu Ungārijā (1:3) pirms trim dienām. Savu atgriešanos izlasē piedzīvoja Kaspars Dubra, tāpat pēc ilgāka pārtraukuma sākumsastāvā atkal bija Deniss Rakels, kurš uzbrukumā spēlēja Dāvja Ikaunieka vietā, bet laukuma vidū pēc vienas spēles izlaišanas bija atgriezies Oļegs Laizāns, kurš Ungārijā nevarēja spēlēt brīdinājumu dēļ.

Jau pirmajās minūtēs Latvija tika pabiedēta ar Šveices ielaušanos soda laukumā, bet Vaņins piespēli gar vārtiem tvēra. Latvijas izlase centās atgūties un pamazām sākt veidot savus uzbrukumus, taču Šveice devītajā minūtē to visu izjauca ar vārtu guvumu. Štefans Lihtštainers piespēlēja gar vārtiem, un Hariss Seferovičs ievirzīja bumbu vārtu tuvējā apakšējā stūrī. Ne tā labākā epizode Vaņinam, kurš bija ieņēmis pozīciju pie tuvējā stūra, bet tomēr palaida bumbu garām. Jāatgādina, ka ātrus vārtus Latvija ielaida arī iepriekš Budapeštā.

Puslaika turpinājumā Šveice pārliecinoši kontrolēja notikumus laukumā un ieguva lielisku iespēju dubultot pārsvaru, kad Kaspara Gorkša izklupienā tiesnesis saskatīja pendeles cienīgu pārkāpumu, taču Blerims Džemaili sita pagalam neveiksmīgi. Puslaika pēdējās 5-10 minūtēs Latvijas izlase atņēma Šveicei iniciatīvu un spēja izveidot pāris ilgstošus uzbrukumus, bet bez patiešām nopietniem draudiem Zommera vārtiem. Latvijas izlases labākā iespēja pirmajā puslaikā bija Vitālija Maksimenko nedaudz ieslīps tālsitiens, kas bija spēcīgs un precīzs, taču Zommeram visai vienkārši atvairāms.

Pēc Latvijai cerīgajām pirmā puslaika beigām otrais puslaiks sākās ar totālu Šveices dominanci. Šveice uzturēja draudus Latvijas soda laukuma tuvumā un 55. minūtē tos realizēja ar divām ātrām piespēlēm pozicionālā uzbrukuma laikā izvirzot Džemaili izgājienā viens pret vienu. Džemaili Seferoviča teicamo piespēli izmantoja pārliecinoši, noguldot Vaņinu un panākot 2:0.

Nepagāja ilgs brītiņš, un Šveices tālās piespēles izpildījuma brīdī Aleksandrs Solovjovs soda laukumā nogāza pretinieku. Otrreiz Šveice šādu iespēju neatstāja nerealizētu, un Rikardo Rodrigess panāca 3:0. Pēc šāda pārsvara panākšanas Šveice krietni piebremzēja savus apgriezienus, kas gan tāpat neļāva Latvijai tikt pie bīstamiem uzbrukumiem. Ap 77. minūti Šveice veica visas trīs maiņas gandrīz reizē, kas atkal ienesa jaunu motivāciju Šveices uzbrukumos, un pēdējās minūtēs Latvijai nācās aizstāvēties, lai izvairītos no vēl lielākās sakāves. Džemaili bīstami sita no asa leņķa, Vaņinam atvairot, bija arī trāpījums pa Latvijas vārtu stabu un pāris tālsitieni.

Latvijas izlasei šis bija devītais zaudējums pēc kārtas, kas paildzina izlases visu laiku ilgāko neveiksmju sēriju. Iepriekšējā reize, kad Latvijas izlasei nenācās atstāt laukumu ar zaudējumu, bija gandrīz pirms gada - 2016. gada sestajā septembrī, kad viesos ar minimālu rezultātu tika pieveikta Andora. Pēc tam sekojošajās deviņās spēlēs Latvija guvusi trīs vārtus un ielaidusi 25.

Par zaudējumu Šveices izlasei šobrīd gan īpaši nevarētu kaunēties arī Eiropas vadošās izlases. Šveice ir uzņēmusi iespaidīgu tempu, B grupā vēl nav zaudējusi nevienu punktu un jau šobrīd nodrošinājusi vismaz otro vietu, kamēr FIFA rangā pakāpusies uz ceturto vietu pasaulē. Šveicei šī bija astotā uzvara un sestā sausā spēle pēc kārtas. Līdz ar šo panākumu Šveice sev nokārtojusi vismaz otro vietu grupā.

Latvijai šajā mačā brīdinājumus nopelnīja Dāvis Indrāns un Solovjovs, kuri tādēļ būs spiesti izlaist valstsvienības nākamo maču septītajā oktobrī pret Fēru salām. Turnīra tabulā Latvija saglabā pēdējo vietu B apakšgrupā, turklāt šodien arī zaudējusi pēdējās matemātiskās izredzes uz trešās vietas iegūšanu.