Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Futbola federācijai piešķirts teju 10 000 eiro liels sods par Latvijas spēli ar Portugāli

© F64

Starptautiskā futbola federāciju asociācija (FIFA) piešķīrusi Latvijas Futbola federācijai (LFF) 9,8 tūkstošus eiro lielu soda naudu par skatītāju izskriešanu laukumā un atrašanos uz stadiona jumta Pasaules kausa atlases spēlē pret Portugāli.

Ar sešās spēlēs iegūtajiem trim punktiem Latvijas izlase atrodas 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas B grupas pēdējā vietā, atpaliekot pat no Andoras. Pēdējo zaudējumu mūsējie piedzīvoja 9. jūnijā, kad savā laukumā ar 0:3 piekāpās pašreizējajai Eiropas čempionei Portugālei ar Krištianu Ronaldu priekšgalā.

Pasaulē populārākā sportista ierašanās Latvijā izraisīja milzu ažiotāžu. Starp uz maču sanākušajiem līdzjutējiem netrūka Ronaldu apskāviena tīkotāju, un spēles beigās, kā arī pēc tās noslēguma laukumā izskrēja vairāki bērni, kuri centās nomedīt Portugāles izlases kapteini, kurš Latvijas valstsvienības vārtos iesita divas bumbas.

FIFA pieņēmusi lēmumu sodīt LFF ar 11 tūkstošu Šveices franku (9,8 tūkstoši eiro) lielu sodu. Paziņojumā teikts, ka sankcijas pieņemtas skatītāju uzvedības dēļ - gan par skriešanu laukumā, gan par faktu, ka vairāki cilvēki dueli pret Portugāli vēroja no "Skonto" stadiona jumta.

"Arī man bija radies priekšstats, ka FIFA Disciplinārlietu komiteja tam pieķersies jau jūnija vidū, bet pagaidām neesam ne par ko informēti. Īsti gan arī šajā jautājumā steigu nepieprasām, jo lēmums tomēr mums par sliktu," pirms desmit dienām sarunā ar portālu Sportacentrs.com sacīja LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Savukārt LFF neilgi pēc incidenta nāca klajā ar skarbu paziņojumu, nosodot visas iesaistītās personas: "Vēršam uzmanību uz incidentos iesaistīto bērnu vecāku apzināto rīcību un atbildību, jo piecu bērnu izskriešanu laukumā veicināja viņu vecāki, kuri palīdzēja pārvarēt norobežojošās barjeras un reklāmas plakātus, organizēti novēršot apsargu uzmanību, lai pārcelšanu savlaicīgi nekavētu apsargi, kā arī vēlāk - pēc pārkāpumu izdarīšanas - savu un bērnu veikumu pozicionēja kā slavinošu sasniegumu."

Jāatzīmē, ka tā nav pirmā reize šā cikla laikā, kad LFF saņēmusi nepilnus desmit tūkstošus eiro lielu sodu un brīdinājumu - tas piešķirts arī par maču pret Ungāriju, kurā piedzīvojām zaudējumu ar 0:2. Pamatojumā atkal minēti līdzjutēji - sods piešķirts par viņu neadekvāto rīcību, žogu salaušanu un sprāgstvielu lietošanu, kā arī pieminēts, ka pirms ieiešanas stadionā pārbaudes procedūras nav bijušas gana augstā līmenī.

Pie soda tikusi arī Lietuvas Futbola federācija, kurai būs jāšķiras pat no 13,5 tūkstošiem eiro. Kvalifikācijas spēlē pret Slovākiju līdzjutēji lietojuši sprāgstvielas, metuši dažādus priekšmetus, kā arī izmantojuši plakātus ar aizvainojošiem saukļiem.