Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Mančestras ''United'' pirmo reizi triumfē Eiropas līgā

© scanpix

Šovakar Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā tika izspēlēta UEFA Eiropas līgas 2016/17. gada sezonas pēdējā spēle. Finālā tikās titulētā Amsterdamas ''Ajax'' un Mančestras ''United''. Saspringtā cīņā uzvaru 2:0 izcīnīja Anglijas klubs, pirmo reizi triumfējot Eiropas līgā.

Vēsture

Amsterdamas ''Ajax'' vēsture Eirokausos ir ļoti spilgta un bagāta. Nīderlandes klubs kopumā deviņas reizes spēlējis dažādos Eiropas klubu turnīru finālos, no kuriem uzvarējis sešos. Izcīnītas uzvaras arī četros komerciālos turnīros, proti, vienreiz Superkausā un divas reizes Interkontinentālajā kausā. ''Ajax'' kontā ir četras uzvaras UEFA Čempionu līgā (kādreiz Eiropas kausā), viena uzvara UEFA kausā, kas zināms kā Eiropas līgas priekštecis, kā arī UEFA Uzvarētāju kausā, kas mūsdienās vairs neeksistē.

Mančestras ''United'' savukārt vēl nekad līdz šai dienai nebija uzvarējusi Eiropas līgā vai UEFA kausā, taču izcīnījusi trīs uzvaras Čempionu līgā (arī Eiropas kausā). ''Ajax'' kopumā var lepoties ar tituliem bagātāku vēsturi Eiropas klubu turnīros. Abas vienības līdz šim Eirkausos kopumā bija tikušās četras reizes, no kurām divas reizes uzvarēja Amsterdama un divas Mančestra.

Sastāvi

Amsterdamas ''Ajax'' šovakar nācās iztikt bez savainotā Daleja Sinkgrāvena, kā arī diskfalificētā Nika Vīrgēvera. Mančestras ''United'' sastāvā savukārt bija daudz būtiskāki iztrūkumi. Žuzē Morinju vadītajai komandai nevarēja palīdzēt aizsargi Markoss Roho un Lūks Šo, kuriem traumas, kā arī diskvalificētais Eriks Bajī. Tāpat Mančestras pieteikumā netika iekļauti savainotie Zlatans Ibrahīmovičs un Ešlijs Jangs.

''Ajax'' finālmaču sāka praktiski identiskā sastāvā kā pēdējā Eiropas līgas spēlē pret ''Lyon'', bet ''United'' sastāvs jau pirms spēles daudz ko pateica par komandas plāniem. Ņemot vērā, ka Mančestras centra pussargu zonā bija trīs spēcīgi un augumā raženi futbolisti, no kuriem divi tendēti uz aizsardzību, Morinju varēja atļauties spēlēt ar diviem, nevis trīs centra aizsargiem, respektīvi, izvietojumu 4-2-3-1

''Ajax'': Onana - Rīdevalds (de Jongs 82'), Ligts, Sančess, Veltmans - Ziječs, Šēns (van de Bīks 70'), Klāsens - Jouness, Dolbergs (Neress 62'), Traorē

''Manchester United'': Romero - Darmjans, Blinds, Smolings, Valensija - Pogbā, Errera - Mhitarjans (Lingārds 74'), Fellaini, Mata (Rūnijs 90') - Rešfords (Marsiāls 84')

Spēle

Mančestras ''United'' acīmredzami jau no pirmajām minūtēm iniciatīvu atdeva pretiniekiem. ''Ajax'' to izmantoja un nekautrējās pacietīgi kontrolēt bumbu pārsvarā pretinieku laukuma pusē. Pirmajās 15 minūtēs ''Ajax'' bumbas kontroles pārsvars bija 67% - 33%, bet ''United'' meklēja iespējas pretuzbrukumos.

Angļu klubs aizskrēja ātrā uzbrukumā un bumbu savā rīcībā ieguva tālsitienu meistars Pols Pogbā. Francijas futbolists uzsita pa vārtiem no apmēram 25 metriem, taču bumba ļoti veiksmīgi atsitās pret ''Ajax'' futbolista kāju un pēc rikošeta ielidoja vārtos - 0:1. Amsterdamas komandas vārtsargs Andrē Onana bumbu gandrīz izvilka, taču, atklāti sakot, šoreiz veiksme ļoti izteikti bija ''United'' sabiedrotā.

Pēc gūtajiem vārtiem nekas daudz nemainījās. ''Ajax'' turpināja pārliecinoši vairāk kontrolēt bumbu, kamēr Mančestras vienība bija novietojusi pamatīgu autobusu aizsardzībā. Spēles temps bija lēns, jo ''United'' to bremzēja, bet Petera Boša vadītā komanda nespēja tik viegli tikt garām Mančestras aizsardzībai. Ja ''Ajax'' intensīvāk rautos uz priekšu, riskētu iekrist pretuzbrukumā, kas ''United'' ir spēcīgākais ierocis.

Otro puslaiku ļoti labi ievadīja Mančestra, kad pēc stūra sitiena bumba lidoja Mhitarjana virzienā, kurš, aizsargu ielenkts, izpildīja sarežģītu un akrobātisku sitienu. Armēnis ar lielām grūtībām aizsniedza bumbu, taču prasmīgi to pāradresēja vārtos un panāca 0:2. ''Ajax'' vairs nebija ko zaudēt un komandas uzbrukumi pakāpeniski kļuva daudz draudīgāki.

Lai arī Amsterdama daudz uzbruka, tomēr tai neizdevās uzlauzt ''United'' aizsardzības cietoksni. Mančestras aizsardzības un pretuzbrukumu taktika klubam atnesa pirmo uzvaru Eiropas līgas vēsturē, spēlei noslēdzoties ar nemainīgu rezultātu 0:2.

Neskatoties uz Mančestras neveiksmīgo sezonu Anglijas Premjerlīgā (6. vieta), pēc uzvaras Eiropas līgā ''United'' veiksmīgi ieguva piekto Anglijas klubu ceļazīmi uz Čempionu līgu.

UEFA Eiropas līgas fināls

Spēle Rezultāts Vārtu guvēji
Ajax - Manchester Utd 0:2 (0:1) Pogbā 18' Mhitarjans 48'

Pēdējo 10 gadu uzvarētāji

Gads Uzvarētāja Fināliste Rezultāts
2016/17. Manchester Utd Ajax 2:0
2015/16. Sevilla Liverpool 3:1
2014/15. Sevilla Dnipro 3:2
2013/14. Sevilla Benfica 1:1 (11m)
2012/13. Chelsea Benfica 2:1
2011/12. Atletico Madrid Athletic Bilbao 3:0
2010/11. Porto Braga 1:0
2009/10. Atletico Madrid Fulham 2:1
2008/09. Shakhtar D. Werder Bremen 2:1
2007/08. Zenit Rangers 2:0

Tituliem bagātākie klubi

V Komanda 2.vietas 1.vietas
1. Sevilla (Spānija) 0 5
2. Juventus (Itālija) 1 3
3. Inter (Itālija) 1 3
4. Liverpool (Anglija) 1 3
5. Feyenoord (Nīderlande) 0 2
6. IFK Goteborg (Zviedrija) 0 2
7. Real Madrid (Spānija) 0 2
8. Parma (Itālija) 0 2
9. Porto (Portugāle) 0 2
10. Atletico Madrid (Spānija) 0 2