Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Futbolistu lielais izaicinājums: viesos pret grupas līderi Šveici

© Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šovakar 19:00 Šveices pilsētas Ženēvas stadionā sāksies 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēle, kurā Latvijas futbola izlase tiksies ar mājinieci Šveici. Spēles tiešraide kanālā LTV7.

B grupa

V komanda S U N Z VA P
1. Šveice 4 4 0 0 9:3 12
2. Portugāle 4 3 0 1 16:3 9
3. Ungārija 4 2 1 1 8:3 7
4. Fēru salas 4 1 1 2 2:8 4
5. Latvija 4 1 0 3 2:8 3
6. Andora 4 0 0 4 1:13 0

Latvijai Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs pagājušā gada rudenī sākās grūti - izmocītai uzvarai Andorā (1:0) sekoja kauns Rīgā pret Fēru salām (0:2), bet tad divi reālistiem gaidīti zaudējumi. Vispirms ar 0:2 atzīts Ungārijas pārākums savā laukumā, bet tad ar 1:4 piedzīvota sakāve Portugālē. Turnīra tabulā tas ļauj ieņem priekšpēdējo piekto vietu B grupā, apsteidzot vien Andoru, kas joprojām nav uzvarējusi un ir izteikta grupas pastarīte.

Šveiciešiem turnīrs sākās pilnīgi pretēji. Pēc sāpīgās izstāšanās no "Euro 2016" turnīra astotdaļfinālā (tikai pēcspēles sitienos zaudēts Polijai) jaunais cikls tika sākts ar četrām uzvarām. Turklāt jau turnīra atklāšanas mačā mājās izdevās pieveikt Eiropas čempioni Portugāli (2:0). Pēc tam sekoja uzvaras arī pār Ungāriju (3:2), Andoru (2:1) un Fēru salām (2:0), kas ļāvis iekārtoties pirmajā vietā tabulā. Jāatceras, ka tikai pirmajā vietā finišējusī komanda automātiski iekļūs finālturnīrā, kamēr astoņām no deviņām otrajā vietā palikušajām komandām par ceļazīmi uz Krieviju būs jācīnās "play-off" kārtā.

Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars pirms izlases sanākšanas kandidātu sarakstā pēc četru gadu pārtraukuma iekļāva pieredzes bagāto "Liepājas/Mogo" aizsargu Oskaru Kļavu. 33 gadus vecais futbolists vēlāk atzina, ka no priekiem par tēvu viņa dēls pat apraudājies, tomēr vēlāk raudāt nācās arī pašam Oskaram. Proti, Virslīgas mačā pret "Jelgavu" Kļava cieta sadursmē ar vārtsargu un savainojuma dēļ atgriešanās valstsvienībā vismaz pagaidām jāatliek. Savukārt debija izlasē jāatliek RFS pussargam Igoram Kozlovam, kurš arī bija izsaukts, taču guva savainojumu.

Abu izkrituso vietā Pahars uz izlasi uzaicināja trīs citus futbolistus - jelgavnieku Mārci Ošu, ventspilnieku Ģirtu Karlsonu un RFSieti Aleksandru Solovjovu. Par pēdējo pat izcēlās neliels skandāls ar "Mettas/LU" ģenerālsekretāra Ģirta Mihelsona līdzdalību, ko vēlāk savā raidījumā apsprieda arī Sportacentrs.com #FUTBOLBUMBAS.

Sākotnēji kandidātu vidū bija arī "Riga" pussargs Artūrs Zjuzins, kurš guva vārtus pret Portugāli, tomēr arī viņam spēlēt liegs savainojums, kā dēļ pussargs nemaz nedevās kopa ar komandu uz Šveici. Jau no paša sākuma kandidātu sarakstā nebija atrodams Artjoma Rudņeva vārds, ko Pahars skaidroja ar ģimenes pieauguma gaidīšanu daugavpilieša ģimenē, bet vēlāk kļuva zināms, ka Rudņevam jāveic arī deguna blakusdobuma operācija, par ko ziņoja viņa pārstāvētais Ķelnes klubs.

Diskvalifikācijas dēļ pret Šveici laukumā nedrīkstēs doties aizsargs Vitālijs Maksimenko.

Latvijas izlases kandidātu saraksts spēlei pret Šveici

Bez galvassāpēm neiztika arī Šveices izlases galvenais treneris Vladimirs Petkovičs, jo lielākie robi radušies aizsardzībā un uzbrukumā. Jau 13. martā bija skaidrs, ka savainojuma dēļ šveiciešiem nevarēs palīdzēt Vācijas Bundeslīgas futbola kluba "Wolfsburg" aizsargs Rikardo Rodrigess, tāpat traumu dēļ no ierindas izkrituši Embolo, Zakarija un Derdijoks, bet vairāki spēlētāji, kuri pēdējās nedēļās dažādu iemeslu dēļ regulāri nav spēlējuši (Fābians Šērs, Džerdans Šačiri, Valentīns Štokers un Hariss Seferovičs), kandidātu sastāvā tomēr tika iekļauti. Desmit dienas vēlāk no kandidātu saraksta tika svītrots Anglijas Premjerlīgas kluba "Watford" balsta pussargs Valons Behrami.

"Pēdējās dienās pirms treniņometnes mana telefona rēķins sasniedza griestus. Neskaitāmas reizes kontaktējos ar spēlētājiem un treneriem, jo manā potenciālajā kandidātu sarakstā bija 40-45 spēlētāji un jautājuma zīmju skaits bija milzīgs. Daži ir savainoti, citi klubos zaudē konkurenci, iet tikai uz maiņu vai nespēlē tajā pašā pozīcijā, kādā viņu izmantoju izlasē. Un tad ir arī tādi, kuriem tuvojas vasaras pāreju periods un kuri vairs nav treneru plānos. Tas viss ir saprotams, bet mani šī situācija nesatrauc," situāciju skaidroja Petkovičs.

"Protams, situācija aizsardzības centrā un priekšā līnijā dara bažīgu, tomēr man tas ir jāpieņem un īsā laika sprīdī jāatrod labākais iespējamais risinājums. Šajā kvalifikācijā jau esam parādījuši, ka esam spējīgi tikt pāri šādām problēmām. Piemēram, Šačiri nespēlēšana pret Portugāli (2:0) vai Džakas nespēlēšana pret Ungāriju (3:2), vai Behrami nespēlēšana Andorā (2:1), vai Embolo nespēlēšana pret Fēru salām (2:0). Tik un tā uzvarējām visās četrās spēlēs, jo visi bija gatavi uzņemties atbildību un dot vēl vairāk. Tas ir ļoti svarīgs aspekts - šī komanda ir spējīga spīdēt arī bez savām zvaigznēm, jo īstā zvaigzne ir pati komanda. Šis sastāvs ir pozitīvi noskaņots, strādā kopā, elpo kopā un ir ar ambīcijām nākotnē," pārliecināts par savu vienību bija treneris.

Šveices izlases kandidātu saraksts spēlei pret Latviju

Vairāk par Šveices futbolu iespējams lasīt šeit: Latvijas pretiniece Šveice - maza zeme, bet reāls smagsvars Eiropas futbolā

Pahars gan uzsver, ka Šveicei arī bez izkritušajiem ir pietiekami daudz augstākā līmeņa spēlētāju, taču tas neradīšot nekādu psiholoģiski šķērsli: "Daudz skaļu vārdu. Var sākt no vārtsargiem - Jans Zommers un Romans Birki no Bundeslīgas. Viņiem vispār ir daudz spēlētāju no Bundeslīgas, kas ir viena no trim labākajām līgām Eiropā. Jā, ir arī Štefans Lihštainers un Džerdans Šačiri, kurš, manuprāt, ir labākais Šveices komandas spēlētājs. Portugālei bija Ronaldu un tā tālāk. Mēs tagad zinām ko darīt ar tām zvaigznēm."

Latvija un Šveice bija ielozētas arī vienā 2010. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra grupā. 2008. gada oktobrī Šveicē Latvija zaudēja ar 1:2, bet 2009. gada septembrī Rīgā cīnījās neizšķirti 2:2. Toreiz komandā bija gan pašreizējais Pahara asistents Vitālijas Astafjevs un sporta menedžeris Māris Verpakovskis, gan joprojām aktīvie izlases spēlētāji Aleksandrs Cauņa (savainots), Oskars Kļava (savainots), Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Aleksejs Višņakovs un Ģirts Karlsons.

Spēles sākums 19:00 un tiešraide kanālā LTV7.