Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Ronaldu trešo reizi četros gados atzīts par planētas labāko futbolistu

© AP/Scanpix

Šveices pilsētā Cīrihē tika pasniegtas FIFA balvas 2016. gada izcilniekiem futbolā. Kā jau varēja prognozēt, labākā futbolista balva tika Eiropas čempionam un UEFA Čempionu līgas uzvarētājam Krištianu Ronaldu, kurš balsojumā apsteidza Lionelu Mesi un Antuānu Grīzmanu.

Krištianu Ronaldu 2016. gadā kopā ar Portugāles izlasi sensacionāli kļuva par Eiropas čempionu, bet Madrides "Real" sastāvā izcīnīja savu trešo UEFA Čempionu līgas kausu. Ar 16 vārtiem viņš kļuva par Čempionu līgas sezonas rezultatīvāko spēlētāju, bet "La Liga" guva 35 vārtus, atpaliekot vienīgi no Luisa Svaresa (40). Spānijas čempionātā Madrides "Real" ieņēma otro pozīciju. Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars balsoja par Ronaldu, nākamās vietas atvēlot Mesi un Grīzmanam, kapteiņa Kaspara Gorkša balsojums bija Ronaldu, Grīzmans un Bufons, bet Ilvars Koscinkevičs futbolistus sarindoja šādā secībā: Mesi, Ronaldu, Grīzmans.

Ierēķinot arī FIFA Ballon d'Or, Ronaldu FIFA versijā par gada labāko spēlētāju atzīts ceturto reizi. Pēdējā reize, kad balvu nesaņēma ne Ronaldu, ne Lionels Mesi, bija 2007. gadā, kad triumfēja Kakā. Dāmu konkurencē otro gadu pēc kārtas par planētas labāko futbolisti tika atzīta amerikāniete Karlī Loida. Par labāko treneri tika atzīts itālietis Klaudio Ranjēri, kurš "Leicester" aizveda līdz sensacionālam triumfam Anglijas Premjerlīgā, savukārt sieviešu komandu konkurencē labākās treneres gods tika vācietei Silvijai Naidai.

Labāko futbolistu un futbolisti, kā arī labāko vīriešu un sieviešu treneri noteica pēc konkrētas sistēmas: 50 procentu balsojuma sastādīja izlašu kapteiņi (25 %) un valstu galvenie treneri (25 %), bet vēl 50 procentus tādā pašā attiecībā veidoa līdzjutēju balsojums un izvēlētu žurnālistu veiktā izvēle.

FIFPro simboliskajā izlasē salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu bija trīs izmaiņas. Aizsardzības centrā Žerārs Pikē aizstāja Tjagu Silvu, vidējā līnijā Toni Kross ieņēma Pola Pogbā vietu, bet priekšējā līnijā Luiss Svaress nomainīja Neimāru. Simboliskā izlase: Noiers - Marselu, Ramoss, Pikē, Alvess - Injesta, Kross, Modričs - Ronaldu, Svaress, Mesi. Līdz ar to simboliskajā izlasē ir deviņarpus "La Liga" pārstāvju (Dani Alvess vasarā "Barcelona" nomainīja pret Turīnas "Juventus"), bet nav Grīzmana, kurš FIFA vērtējumā tika atzīts par vienu no trim labākajiem spēlētājiem pasaulē.

FIFA gada balvu kandidāti

Nominācija Kandidāti
FIFA labākais futbolists Krištianu Ronaldu
FIFA labākā futboliste Karlī Loida
FIFA vīriešu labākā trenera balva Klaudio Ranjēri
FIFA sieviešu labākās treneres balva Silvija Naida
FIFA ''Puskas'' skaistāko vārtus balva Faizs Subri
FIFA Fair Play balva Atletico Nacional
FIFA balva par izcilu karjeru Falkau (futzāls)
FIFA fanu balva Dortmundes un Liverpūles fani

Iepriekšējo desmit gadu labākie futbolisti

Gads Vīrieši Sievietes
2015. Lionels Mesi Karlī Loida
2014. Krištianu Ronaldu Nadīne Keslere
2013. Krištianu Ronaldu Nadīne Angerera
2012. Lionels Mesi Ebija Vambaha
2011. Lionels Mesi Homare Sava
2010. Lionels Mesi Marta
2009. Lionels Mesi Marta
2008. Krištianu Ronaldu Marta
2007. Kakā Marta
206. Fabio Kannavaro Marta

No 2010. līdz 2015. gadam FIFA labāko futbolistu noteica kopējā vērtējumā ar franču laikrakstu France Football, pasniedzot FIFA Ballon d'Or.