Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

"Real" atspēlējas un tikai papildlaikā izcīna Pasaules klubu kausu

© scanpix

Svētdien Japānas pilsētā Jokohamā beidzās FIFA Pasaules klubu kausa izcīņa, un finālspēlē Madrides "Real" ar rezultātu 4:2 papildlaikā apspēlēja mājinieci Kašimas "Antlers", otro reizi vēsturē triumfējot šajā turnīrā. Krištianu Ronaldu kļuva par pirmo spēlētāju vēsturē, kurš šī turnīra finālā guvis trīs vārtus.

Svētdien vispirms Jokohomā norisinājās cīņa par trešo vietu, un tajā bija nepieciešami 11 metru pēcspēles sitieni, lai noskaidrotu uzvarētāju. Kolumbiešu "Atletico Nacional" pirmajā puslaikā panāca pat 2:0 pret Meksikas "America", taču nespēja vadību noturēt un viss aizgāja līdz pendelēm. Tajās par nieka tiesu (4:3) labāki izrādījās kolumbieši, izcīnot uzvaru un trešo vietu turnīrā. Līdz ar to "Atletico National" tika pie 2,5 miljonu dolāru lielas naudas balvas, bet meksikāņiem par pusmiljonu mazāk.

Finālā izteikta favorīte pirms spēles bija Madrides "Real", kas turnīrā spēlēja trešo reizi un otro pēdējo trīs gadu laikā. Iepriekšējais izgājiens 2014. gadā noslēdzās ar trofejas izcīnīšanu, un šoreiz, lai šo panākumu atkārtotu, bija jāuzveic japāņu "Atnlers", kas turnīru sāka ar kvalifikāciju un diezgan pārsteidzošā kārtā tika līdz finālam. Madrides komandai piederēja liels pārsvars un jau devītajā minūtē izdevās atklāt mača rezultātu. Pēc Lukas Modriča sitiena no soda laukuma robežas pretī vārtiem bumbu japāņu vārtsargs atvairīja, tomēr pirmais pie tās bija Karims Benzemā, un francūzis raidīja apaļo priekšmetu vārtu tīklā, panākot 1:0.

Drīz pēc tam laba iespēja izlīdzināt bija arī japāņiem, kuri nedaudz aktivizējās, tomēr bija acīmredzama "Real" spēku pietaupīšana atsevišķos spēles posmos. Šāda attieksme gan iedzēla spāņiem, jo īsi pirms puslaika pārtraukuma situāciju saasināja Doi Šoma, pa kreiso malu tuvojoties soda laukumam, bumba nonāca līdz pie Gaku Šibasaki, un 24 gadus vecais Japānas izlases pussargs to raidīja vārtos - pēc pirmā puslaika rezultāts bija 1:1.

Pēc pārtraukuma japāņi parūpējās par vēl lielāku intrigu. 52. minūtē pēc Serhio Ramosa nesekmīga mēģinājuma izraidīt bumbu tālāk no vārtiem tā nonāca pie Šibasaki, kurš sita apakšējā vārtu stūrī, gūstot savus un komandas otros vārtus un izvirzot "Antlers" pirmo reizi vadībā - 2:1. Sešas minūtes vēlāk "Real" atjaunoja neizšķirtu - pret Vaskesu tika pārkāpti noteikumi soda laukumā, un Krištianu Ronaldu ar precīzu vienpadsmitnieku panāca 2:2.

Atceroties, ka pēdējo reizi zaudējuma rūgtums izjusts aprīlī, "Real" metās uz priekšu un lieliem spēkiem centās salikt lietas pa plauktiem. 73. minūtē pēc centrējuma no kreisās malas Ronaldu ar galvu piespēlēja centrā pāris metru no vārtiem esošajam Benzemā, kurš apstrādāja bumbu un sita to virsū vārtsargam, bet atlēkušo bumbu no labā stūri vārtos raidīja Ronaldu. Tomēr vārtu guvums netika skaitīts, jo tika fiksēts aizmugures stāvoklis.

80. minūtē Vaskes pa labo malu ielauzās soda laukumā, uzcēla bumbu tuvāk vārtiem esošajam Ronaldu, taču portugāļa sitiens ar galvu bija nedaudz neprecīzs, un bumba lidoja nedaudz pāri vārtiem. Mirkli vēlāk Ronaldu pretuzbrukumā bija pirmais pret vārtsargu, taču atkal labāks bija japānis. 85. minūtē Benzemā ar galvu sita nedaudz garām vārtu tuvējam stūrim. 88. minūtē "Antlers" brazīlietis Fabrisio sita zem vārtu pārliktņa, taču Madrides vārtsargs bija vietā. Kompensācijas laikā jau pārsvars piederēja "Antlers" un pēdējā sekundē japāņi neizmantoja teicamu iespēju izraut uzvaru.

Trešo reizi turnīra vēsturē uzvarētājs finālā netika noskaidrots 90 spēles minūtēs. Papildlaika septītajā minūtē Ronaldu saņēma lielisku piespēli no Benzemā, apstrādāja bumbu un ar kreiso kāju sita garām japāņu vārtsargam, atgūstot vadību "Real" komandai - 3:2. Pāris minūtes vēlāk "Antlers" pēc brīvsitiena trāpīja pa vārtu pārliktni. 104. minūtē pēc "Real" centrējuma no labās malas bumba tika izsista ārā no soda laukuma, tā nonāca pie Toni Krosa, kurš izdarīja spēcīgu sitienu, bet bumba apstājās pie Ronaldu, un portugāļu superzvaigzne guva savus trešos vārtus mačā, panākot jau 4:2 savas komandas labā.

"Real" izcīnīja uzvaru ar rezultātu 4:2, turpinot 37 nezaudēto spēļu sēriju pēdējo astoņu mēnešu garumā, bet Ronaldu kļuva par pirmo spēlētāju turnīra vēsturē, kurš finālā izcēlies ar "hat-trick". Par uzvaru turnīrā "Real" saņēma naudas balvu piecu miljonu dolāru apmērā, bet "Antlers" tika pie četriem miljoniem.

FIFA Pasaules klubu kausa ieguvējas

Gads Uzvarētāja Fināliste
2000 Corinthians (Brazīlija) Vasco da Gama (Brazīlija)
2005 Sao Paulo (Brazīlija) Liverpool (Anglija)
2006 Internacional (Brazīlija) Barcelona (Spānija)
2007 Milan (Itālija) Boca Juniors (Argentīna)
2008 Manchester United (Anglija) LDU Quito (Ekvadora)
2009 Barcelona (Spānija) Estudiantes (Argentīna)
2010 Inter (Itālija) TP Mazembe (Kongo)
2011 Barcelona (Spānija) Santos (Brazīlija)
2012 Corinthians (Brazīlija) Chelsea (Anglija)
2013 Bayern (Vācija) Raja Casablanca (Maroka)
2014 Real (Spānija) San Lorenzo (Argentīna)
2015 Barcelona (Spānija) River Plate (Argentīna)
2016 Real (Spānija) Antlers (Japāna)