Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Bukmeikeri: par Latvijas gada futbolistu šogad kļūs Vaņins

© Romāns Kokšarovs, F64 Pgoto Agency

Šo piektdien Latvijas Futbola federācijas Laureātu vakarā tiks paziņots aizvadītā gada Latvijas labākā futbolista balvas ieguvējs. Par pārliecinošu favorītu Triobet bukmeikeri uzskata izlases pamatvārtsargu Andri Vaņinu, kurš trīs reizes šo balvu jau ieguvis.

Latvijas gada futbolistu noteiks mediju, LFF pārstāvju, Virslīgas klubu treneru un kapteiņu, kā arī citu LFF uzaicināto personu balsojums. Pēdējo trīs gadu laikā pie šī titula tikuši vārtsargi - vienreiz Aleksandrs Koliņko, divreiz Andris Vaņins. Arī šajā gadā bukmeikeri prognozē līdzīgu scenāriju.

Bukmeikeri Vaņina izredzes kļūt par Latvijas labāko futbolistu ir novērtējuši ar 70% iespējamību. Kā otrs ticamākais kandidāts uz balvas saņemšanu tiek minēts Artjoms Rudņevs, turpretim kā trešo kandidātu bukmeikeri norāda Artūru Zjuzinu. Iespēja, ka kāds cits futbolists, piemēram, Gļebs Kļuškins, iegūs Latvijas labākā futbolista balvu tiek novērtēta ar niecīgu iespējamību.

Latvijas futbolā šogad lielu panākumu bijis maz. Lai gan izcīnīts Baltijas kauss, jāapzinās, ka tas ir tikai trīs izlašu turnīrs, turklāt nereti Baltijas kauss izmantots kā pārbaudes spēle. Savukārt jaunais Pasaules kausa cikls iesākts vāji, vienīgais panākums par ļoti parocīgu uzskatītajā grupā ir grūti nākusī uzvara pār Andoru.

Tomēr Vaņins izlases neveiksmēs nav vainojams, turklāt viņš šoruden bija vienīgais futbolists, kurš spēlēja Eiropas kausu grupu turnīrā. Papildus tam, šis gads nesa lielas pārmaiņas Vaņinam viņa klubu karjerā, jo “Sion” sastāvā viņš zaudēja pamatvārtsarga vietu. Sekoja trīs gadu līguma noslēgšana ar Cīrihes klubu, kas deva iespēju spēlēt Eiropas līgā, taču ikdienā nācās spēlēt Šveices otrajā līgā, kur nav īpaši augsts futbola līmenis.

Un tomēr, Latvijai nav augstākā līmeni spēlējoši futbolisti. Francijas augstākajā līgā atgriezusies Jāņa Ikaunieka pārstāvētā “Metz” vienība. Taču Ikaunieks sastāvā netiek. Līdz ar to vienīgais Latvijas futbolists TOP5 Eiropas līgās ir Artjoms Rudņevs Vācijas Bundeslīgā. Viņš šovasar pārgāja no HSV uz Ķelnes klubu, kurā regulāri ir spēles pieteikumā. Viņš nesen atzīmējās ar vārtu guvumu pret Eiropas līmeņa grandu Dortmundes “Borussia”, kas ir iespaidīgs panākums, taču jāņem vērā, ka balsojums noslēdzās jau pirms šī iespaidīgā snieguma.

Savukārt Artūrs Zjuzins ir šī gada rezultatīvākais futbolists Latvijas izlasē ar četriem gūtiem vārtiem, vieni tika gūti izbraukumā pret Eiropas čempioni Portugāli. Zjuzins izlasei ir ļoti svarīgs futbolists, bet klubu līmeni šogad spēlēja vairāku Krievijas pirmās līgas komandu rindās. Pieraksts šajā līgā nebija traucēklis, pirms diviem gadiem, Latvijas labākā futbolista balvu iegūt Koliņko.