Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

No mums grib vairāk: Latvija vēlas iepriecināt fanus un iekost ungāriem

© F64

2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla trešajā spēlē Latvijas valstsvienība pulksten 21:45 savā laukumā uzņems Eiropas čempionāta 1/8 finālā iekļuvušos ungārus, kuri arī nespēja uzvarēt Fēru salu izlasi.

"Mēģināsim nākamajā spēlē pierādīt, ka mačs pret Andoru bija negadījums un ka mums bija ne tik labs periods," pirms piektdienas dueļa pret Fēru salām sacīja Austrijas Bundeslīgā pēdējos mačos rezervē palikušais aizsargs Vitālijs Maksimenko. "Ir jācenšas turēt bumbu un no aizsardzības jāiziet nevis ar tālām piespēlēm, bet gan uzbrukumi jāsāk ar aizsargiem un jāizmanto centra pussargi. Jācenšas spēlēt futbolu, skatāmu futbolu."

Tomēr Mariana Pahara vadītajai komandai izpildīt plānu nebija pa spēkam - tika piedzīvots zaudējums ar 0:2. Fēru salas vadībā izvirzījās 19. minūtē, kad pēc stūra sitiena izveicīgākais latviešu soda laukumā bija Soni Natestads, bet pārsvars tika dubultots otrā puslaika izskaņā, pretuzbrukumu realizējot Joanam Edmundsonam. Sāncenši labāk pieturēja bumbu, labāk veidoja momentus, un izcīnītie trīs punkti nebija nejaušība.

Labākā izdevība laukuma saimniekiem radās pēc nonākšanas iedzinējos - Maksimenko padevās labs reids, tiekot garām diviem pretiniekiem, un viņš bumbu nogādaja līdz Gļebam Kļuškinam. Tomēr pussargs, kurš pirms tam Latvijas izlasē bija aizvadījis 16 minūtes pārbaudes spēlē, no soda laukuma iekšienes trāpīja pa tālo stabu. Tādējādi mūsējie mačos pret Andoru un Fēru salām 180 minūtēs guvuši tikai vienus vārtus, turklāt izmantojot rupju sāncenšu vārtsarga kļūdu.

Tomēr galvenais treneris Pahars neuzskatīja, ka Latvijas izlase būtu demonstrējusi ļoti sliktu sniegumu: "Manuprāt, bija līdzīga spēle, bet nezinu, ko varam izdarīt labāk. Tas ir tas, kas mums šobrīd ir. Mūsu iespējas… stabs, Valērija Šabalas sitiens ar galvu pirmajā puslaikā, arī Ivana Lukjanova sitiens. Nezinu, kā bumba nebija vārtos. Domāju un ceru, ka mums vienkārši nebija veiksmīga spēle. Esmu priecīgs, ka puiši mēģināja spēlēt futbolu un atdeva visus spēkus."

Pahars izcēla arī savainojumu fonu - pirmo reizi pamatsastāvā laukumā devās Kļuškins un Lukjanovs, bet uzbrucējam Vladislavam Gutkovskim, kurš jaunajā sezonā ir viens no Polijas čempionāta rezultatīvākajiem spēlētājiem, spēle pret Fēru salām bija debija.

Lēmumi pieņemti, jo Latvijas izlasei jāiztiek bez četriem līderiem - aizsarga Kaspara Dubras, pussarga Aleksandra Cauņas, kurš arī spēlējis UEFA Čempionu līgā, kā arī Vācijā spēlējošā uzbrucēja Artjoma Rudņeva un angļa Denisa Rakela. Tāpat tikai otrā puslaika beigās laukumā devās pussargs Artūrs Zjuzins, kurš pirms kvalifikācijas cikla pārbaudes spēlē iesita divus vārtus. Tomēr netiek izslēgts, ka pret Ungāriju viņš varēs spēlēt no pirmās minūtes.

Ungārija pasaules rangā ieņem 20. vietu un 2016. gada Eiropas čempionātā demonstrēja uzbrūkošu un skatāmu futbolu. Mačā pret nākamo uzvarētāju Portugāli ungāri trīs reizes izvirzījās vadībā, tomēr pat ar to nepietika uzvarai - 3:3. Toties pietika pirmajai vietai grupā, jo tika apspēlēta Austrija un izrauts neizšķirts pret Islandi. 1/8 finālā gaidīja duelis pret Beļģiju, piekāpjoties ar 0:4, lai gan līdz 78. minūtei komandas šķīra viens precīzs sitiens.

Tomēr arī Ungārijas izlasei neizdevās pieveikt Fēru salas - 0:0 izbraukumā. Par vienu punktu mūsu nākamie pretinieki var priecāties, jo laukuma saimnieki izskaņā trāpīja pa pārliktni un izveidoja vēl vairākus momentus. Savukārt piektdien mājās ar 2:3 zaudēts Šveicei, tādējādi kopvērtējumā ungāri apsteiguši tikai Andoru.

Pret Šveici abus vārtus guva uzbrucējs Ādams Salai, kurš izcēlās 53. un 72. minūtē, ļaujot mājiniekiem divas reizes izlīdzināt rezultātu. Šveicieši trīs punktus vērtos vārtus iesita pamatlaika pēdejā minūtē. Salai pārstāv Vācijas Bundeslīgas klubu "Hoffenheim", tomēr viņš piedalījies tikai trīs spēlēs, visās laukumā dodoties uz maiņu un kopā spēlējot 58 minūtes. Tiesa, viņa kontā ir arī vieni vārti, kas ļāva 84. minūtē panākt izlīdzinājumu 4:4 pret "Mainz 05".

Jaunais ungāru pamatvārtsargs pēc leģendārā Gābora Kīraja, kurš spēlēja garajās biksēs, aiziešanas ir Pēters Gulāči, un arī 26 gadus vecais bumbu ķērājs cīnās Vācijas Bundeslīgā - viņa kontā "Leipzig" pirmā numura loma. Dueļos pret Hamburgu un Dortmundi viņš nosargāja cietoksni neskartu. Savukārt centra aizsargs Rihārds Guzmičs ir poļu Krakovas "Wisla" viens no balstiem.

Jāizceļ arī uzbrucējs Zoltāns Gera, kurš laika posmā no 2004. līdz 2014. gadam spēlēja Anglijā, pārstāvot Premjerlīgas klubus "West Bromwich Albion" un "Fulham". Labākajā sezonā viņš 16 spēlēs guva četrus vārtus. Tomēr 37 gadus vecais uzbrucējs pēdējās trīs sezonas pavadījis dzimtenē, kopā ar "Ferencvaros" 2016. gadā kļūstot par Ungārijas čempionu.

"Domāju, ka visi saprot, cik nopietns pretinieks ir Ungārija," pirms mača norādīja Pahars. "Tehniska komanda, kas daudz uzbrūk pozicionāli. Ir ātri spēlētāji un līderi." Galvenais treneris īpaši izcēla pussargu Balāžu Džudžāku, kurš tagad spēlē Apvienotajos Arābu Emirātos, bet pirms tam pavadījis vairākus gadus Turcijā, Krievijā un Nīderlandē.

"Ar mums viss ir kārtībā. Gatavojamies spēlei. Saprotam, cik nopietna tā būs. Saprotam, ka līdzjutēji no mums grib vairāk. Un mēģināsim izdarīt visu, lai dabūtu rezultātu," apņēmību pauda Pahars.