Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

5.augusta jubilārs: treneris Marians Pahars

«Katra spēle izlases līmenī atņem ļoti daudz spēka un enerģijas, un gatavošanās tām prasa lielu spēku patēriņu. Nav svarīgi – pretiniekos ir Portugāle vai Andora, spēlēt var ar visiem,» saka Marians Pahars © F64

Šodien savu 39. dzimšanas dienu atzīmēs Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Viens no visu laiku izcilākajiem mūsu izlases uzbrucējiem, Ukrainā dzimušais, bet jau kopš agras bērnības Latvijā augušais, Marians Pahars spēlētāja karjeru bija spiests beigt pāragri daudzo savainojumu dēļ, taču tagad viņam ir veiksmīga trenera karjera – pirms diviem gadiem Marians tika apstiprināts izlases galvenā trenera amatā. «Nekādu īpašu, konkrētu tradīciju dzimšanas dienu svinēšanā man nav – kā nu kurā gadā sanāk. Dažkārt ir lielākas svinības, dažkārt – klusākas, dažkārt – Rīgā, dažkārt – ne. Protams, parasti dzimšanas dienas tiek atzīmētas kopā ar ģimeni un tuvākajiem draugiem – varam aiziet uz restorānu pavakariņot, bet varam pasēdēt arī mājās. Šoreiz droši vien svinēsim mājās,» stāsta Marians Pahars, uzreiz atminoties, ka viena mīļa tradīcija tomēr viņam ir gan: «Mamma vienmēr cep torti. Tā ir speciāla torte, mana iecienītākā – ar Selgas cepumiem!»

Futbolista karjeras laikā Mariana dzimšanas diena lielākoties iekrita spēļu vai gatavošanās sezonai laikā, tāpēc lielas svinības rīkot nemaz nevarēja atļauties. «Iespējams, ka pāris reizes arī kas vētraināks ir gadījies, ja kaut kur devāmies tikai kopā ar draugiem, bet lielākoties svinības notikušas ģimenes lokā.» Jāatgādina, ka septiņus gadus Marians spēlēja Anglijas premjerlīgas kluba Southampton sastāvā, bet tur, kā izrādās, svinēšana vispār nav modē. «Neatceros, ka tur būtu tā, kā tas pieņemts pie mums – kad komanda nostājas, apsveic un jubilāram kaut ko simbolisku uzdāvina. Tur nekas tāds nenotiek, ja nu kāds zina, ka tev ir dzimšanas diena, tad vārdiski apsveic, tas arī viss.»

Par dāvanām runājot – šķiet, atmiņā palikušāko pasniegusi sieva. «Vienmēr esmu sapņojis par pildspalvu Montblanc. Lūk, mans sapnis piepildījās – pagājušajā gadā sieva man uzdāvināja šo pildspalvu, kuru vienmēr esmu gribējis,» priecājas treneris. Jāpiebilst, ka tā ir ekskluzīva pildspalva – Montblanc maksā, sākot no 300 eiro.

Kā izlases galvenais treneris Marians Pahars šobrīd var darboties nedaudz brīvākā režīmā – kā futbolistam viņam jau sen nāktos doties laukumā. Latvijas izlase uz treniņnometni savācas 30. augustā, taču tas nenozīmē, ka treneris var sēdēt, rokas klēpī salicis. «Notiek sagatavošanās – skatos [izlases] kandidātus, plānoju treniņnometnes, plānoju sastāvu, jau plānoju arī spēles taktiku, analizējam pretiniekus, kā arī mūsu iepriekšējo spēli. Darba ir ļoti daudz,» atzīst Marians. «Kādu mēnesi ilgu atvaļinājumu nevar ņemt, šādā citiem ierastā atvaļinājumā neesmu bijis jau ļoti ilgi, taču, ja iegadās kāda brīvāka nedēļa, varam ar sievu vai visu ģimeni kaut kur aizbraukt.»

Nesen notika 2018. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra izloze, kas mūsējiem piespēlēja spēcīgās Portugāli (darbībā varēs redzēt vienu no pasaules lielākajām futbola zvaigznēm Krištianu Ronaldu), Šveici un arī Ungāriju, taču arī ņemamās Fēru salas un Andoru. «Es pagaidām to neanalizēju, jo pirmām kārtām gatavojos mūsu nākamajām spēlēm [Eiropas čempionāta kvalifikācijā] ar Turciju un Čehiju un domāju tikai par tām. Pēc tam mums būs vēl divas ļoti svarīgas spēles – ar Islandi un Kazahstānu, tāpēc šobrīd domāt par to, kas notiks pēc tam, ir pāragri,» no prognozēm vairās treneris.