Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas basketbola izlase sāk cīņu par EČ finālturnīru

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Jau vakar tika aizvadītas pirmās 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, bet šodien cīņā par finālturnīru iesaistīsies arī Latvijas izlase, kura savā laukumā tiksies ar Bosnijas izlasi.

Četras saimnieces. Sekojot iepriekšējo gadu pieredzei, arī 2021. gada finālturnīrs notiks četrās valstīs. Gribētāju rīkot vienas grupas turnīru bija gana daudz - septiņas valstis, taču Igaunijai, Ungārijai un Slovēnijai tika iedots kurvītis. Līdz ar to pa vienam grupas turnīram tika Čehijai, Gruzijai, Vācijai un Itālijai. Neskatoties uz to, šo četru valstu izlases tāpat piedalīsies kvalifikācijas turnīrā jau ar finālturnīra biļeti kabatā.

Četras kārtas. Par to, ka FIBA kaut kas nav kārtībā ar darba organizāciju, ir zināms jau sen. Arī 2021. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas sistēma par to tikai liecina. Latvijai un vēl daudzām izlasēm tas nav aktuāli, taču kvalifikācijā ir četras kārtas, un pirmā notika jau no 2017. gada novembra līdz 2018. gada jūlijam. Pirmajā kārtā piedalījās deviņas izlases. Otrajā kārtā no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim jau divpadsmit komandas. Pēc tam trešā kārta (no 2019. gada augusta), un tikai tagad sākusies pēdējā, ceturtā kārta.

Kvalifikācijas sistēma. Pēdējā, ceturtajā kārtā būs astoņas grupas pa četrām katrā. Kvalificēšanās finālturnīram ir ļoti vienkārša - katras apakšgrupas trīs labākās komandas brauks uz finālturnīru. Respektīvi, nedrīkst palikt pēdējā vietā.

Grupas. A grupa. Rumānija, Polija, Izraēla, Spānija. B grupa. Itālija, Ziemeļmaķedonija, Igaunija, Krievija. C grupa. Čehija, Beļģija, Lietuva, Dānija. D grupa. Horvātija, Turcija, Nīderlande, Zviedrija. E grupa. Somija, Gruzija, Šveice, Serbija. F grupa. Austrija, Ungārija, Slovēnija, Ukraina. G grupa. Vācija, Melnkalne, Lielbritānija, Francija. H grupa. Latvija, Grieķija, Bosnija, Bulgārija.

Vai būs divpadsmitais? Latvijas izlases regulārā spēlēšana Eiropas čempionātu finālturnīros līdzjutējus ir tiktāl izlutinājusi, ka retais pieļauj iespēju, ka reiz var pienākt brīdis, kad finālturnīrā mūsējie varētu arī nespēlēt. Raug, kopš neatkarības atgūšanas līdz finālturnīram esam tikuši vienpadsmit reižu un tikai divi čempionāti notikuši bez Latvijas dalības - 1995. un 1999. gadā. Vispirms bija 1993. gads, tad 1997. gads, bet kopš 2001. gada Eiropā nekas nenotiek bez latviešiem, jo finālturnīros esam spēlējuši deviņas reizes pēc kārtas.

Spēka rangs. Lai cik tas smieklīgi neizskatītos, arī FIBA cenšas sekot līdzi dažādām tendencēm un uzmanības pievēršanai spēlējas ar dažādām ar basketbolu nesaistītām mantiņām. Ar mantiņām, kuras attīstītākās organizācijās jau labi sen piemirstas. FIBA pirms kvalifikācijas turnīra sacerējusi savu tā saukto spēka rangu, kurā neklātienē tiek novērtēts katras izlases spēks un izredzes kvalificēties finālturnīram. Viens no atskaites punktiem ir izlašu vieta FIBA rangā, un, raugoties no šī skatu punkta, Latvijai it kā nevajadzētu uztraukties par kvalificēšanos. Starp visām kvalifikācijas turnīra komandām Latvijai spēka rangā ir atvēlēta 11. vieta. No mūsu apakšgrupas tikai Grieķijas izlase atrodas augstāk (10. vietā), bet Bosnija un Bulgārija kaut kur astes galā. Vienvārdsakot, Latvija un Grieķija var mierīgi posties uz finālturnīru, bet bulgāri un bosnieši lai plūcas par pēdējo ceļazīmi.

Pretinieki. Bosnija. Vieta FIBA rangā - 45. Līdzīgi kā Latvija, arī Bosnija ar pirmo iespēju tika līdz finālturnīram (1993. gadā), un tā sagadījās, ka abas komandas tikās savā starpā un tikās ļoti svarīgā spēlē. Otrā posma pēdējā mačā, kurā izšķīrās ceturtdaļfināla liktenis. Diemžēl Latvijas izlase šo spēli zaudēja ar 97:102. Arī 1997. gadā abas komandas tikās savā starpā, un arī šo spēli Latvija zaudēja (94:96). Trešais zaudējums pēc kārtas tika piedzīvots 2013. gada kvalifikācijā, kad viesos piekāpāmies ar 84:87. Toties savā laukumā bija revanšs ar 80:64. Vēl viena savstarpējā tikšanās bija 2013. gada finālturnīrā, kad uzvarējām ar 86:75. Kopīgā bilance - 2:3.

Bulgārija. Bulgāri tiek uzskatīti par šīs apakšgrupas izteiktu pastarīti, un par spēļu iznākumu ar šo pretinieku varētu daudz arī neuztraukties, ja vien Latvijas izlasē spēlētu visi labākie vai gandrīz labākie spēki. Latvijas izlases sastāvu būtiski ietekmē karš starp ULEB un FIBA, bet bulgāriem tas ir iecirtis minimālu robu. Eirolīgā spēlē tikai Vezenkovs, bet pārējie pārsvarā savas valsts čempionātā vai šur tur zemāka līmeņa Eiropas komandās. Tieši tāpat kā pašlaik lielākā daļa mūsējo. Līdz ar to par mūsējo izteikto favorītu statusu nevajadzētu būt tik pārliecinātiem. It īpaši pirmajā spēlē, kura notiks pretinieku laukumā. Lai arī piemērs ir ļoti sens, taču nebūs lieki atcerēties 2005. gada čempionāta kvalifikācijas spēli izbraukumā, kad zaudējām ar 85:96. Atbildes spēlē Ventspilī gan tika uzvarēts ar 102:79, taču šodien 16 gadus senais izbraukuma zaudējums tomēr ir jāliek aiz auss... Vairāk ar bulgāriem neesam spēlējuši. Bulgāru pastarītes statusu apliecina arī tas fakts, ka pēdējo reizi finālturnīrā tā spēlējusi 2011. gadā.

Grieķija. Par Grieķijas izlases spēku it kā nevajadzētu būt šaubām, taču pēdējos gados lieli panākumi izpalikuši. Grieķiem ir pasaules čempionāta sudrabs, Eiropā ir divi zelti, viens sudrabs un divas bronzas, taču šie panākumi bijuši krietni pasen. Pēdējais no tiem 2009. gadā, kad finālturnīrā Polijā tika izcīnīta bronza. Ar grieķiem spēlēts tikai divas reizes, abas finālturnīros, un abās piedzīvoti zaudējumi. 1993. gadā ar 62:81, bet 2015. gadā pusfinālā par 5. līdz 8. vietu ar 90:97.

***

H grupas spēļu kalendārs

21.02.2020. Latvija un Bosnija, Grieķija un Bulgārija

24.02.2020. Bulgārija un Latvija, Bosnija un Grieķija

26.11.2020. Grieķija un Latvija, Bosnija un Bulgārija

29.11.2020. Bosnija un Latvija, Bulgārija un Grieķija

19.02.2021. Latvija un Bulgārija, Grieķija un Bosnija

22.02.2021. Latvija un Grieķija, Bulgārija un Bosnija