Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Krievija trešo reizi naturalizē amerikāņu saspēles vadītāju

© Chicago Tribune

Krievijas sieviešu valstsvienību "EuroBasket Women 2019" kvalifikācijas spēlēs novembrī pārstāvēs amerikāņu saspēles vadītāja Džamira Folknere (Jamierra Faulkner), ceturtdien, 22. martā, ziņo Krievijas mediji.

Krievijas valstsvienība 2017. gada Eiropas čempionātā nespēja iekļūt labāko astoņniekā un otro reizi pēc kārtas nekvalificējās Pasaules kausa izcīņai. Krievietēm gāja secen arī starts 2016. gada Rio spēlēs - pēc zaudējuma Turcijai viņas “EuroBasket Women 2015” finišēja sestajā vietā.

Pēc neveiksmes Prāgā federācijas vadība atkal sāka lūkoties ārzemnieku virzienā - par izlases jauno galveno treneri kļuva vācu speciālists Olafs Lange, kurš tobrīd veica arī Jekaterinburgas UGMK stūrmaņa pienākumus. Ceturtdien kļuva zināms, ka Lange bijis viens no iniciatoriem Folkneres piesaistei.

Krievijas federācijas prezidents Vladimirs Putins 2. martā izdeva rīkojumu par pilsonības piešķiršanu Folknerei(#63 sarakstā). Četras dienas vēlāk UGMK paziņoja par līguma noslēgšanu ar saspēles vadītāju - aizsardze Jekaterinburgā nomainīja citu naturalizēto amerikānieti Dīnu Nolanu.

“Mēs izsauksim Džamiru uz nākamo treniņnometni. Esmu dzirdējusi daudz pozitīvu atsauksmju par viņu. Neskaitot profesionālās īpašības, Folknere ir ļoti labs cilvēks, kā arī nesavtīga sportiste. Taču, pats galvenais, Olafs Lange ir sajūsmā par viņas spēli. Viņš bija personīgi ieinteresēts sportistes naturalizācijā,” laikrakstam “Izvestija” teica valstsvienības ģenerālmenedžere Svetlana Abrosimova.

Folknere agrāk nav pārstāvējusi ASV izlasi. Viņa kļūs par trešo amerikānieti Krievijas izlasē - agrāk saspēles vadītājas pienākumi tika uzticēti Bekijai Hemonai (2008-2010) un Epifānijai Prinsai (2013-2015). Labākais sasniegums - Eiropas sudrabs 2009. gadā Rīgā.

UGMK ģenerālmenedžeris un Krievijas basketbola federācijas (RFB) treneru padomes dalībnieks Maksims Rjabkovs paziņojis, ka Folknerei ir pa spēkam kļūt par Krievijas valstsvienības pamata saspēles vadītāju nākamajos divos Olimpiskajos ciklos (līdz 2024. gadam).

“Džamira ir viena no talantīgākajām WNBA saspēles vadītājām starp tām, kuras nav iespēlētas ASV vai citu valstu izlasēs. Spēlētājas naturalizācija ir pareizs RFB un sporta ministrijas lēmums, kuru atbalsta Krievijas federācijas (RF) prezidents. Viņai nupat palika 26 gadi, tādējādi uz diviem cikliem atrisināsim pirmā numura problēmu. Neraugoties uz jaunību, spēlējusi WNBA finālā.”

“Folknere ir, pirmkārt, radītāja, kura spējīga izdarīt pēdējo (rezultatīvo) piespēli,” turpināja Rjabkovs. “Neskaitot radītājas īpašības, viņa apveltīta ar labu metienu, droši iet garāmgajienos. Viņai ir labs roku ātrums un labs domāšanas ātrums.”

Folknere 2014. gadā kļuva par WNBA vicečempioni “Chicago Sky” rindās, finālā atzīstot Anetes Jēkabsones-Žogotas un “Phoenix Mercury” pārākumu. Uzreiz pēc tam viņa pievienojās Ungārijas klubam “PINKK Pecsi 424”, rudenī spēlējot kopā ar Aiju Putniņu.

Amerikāniete Pēčas komandas rindās izcīnīja sudraba medaļu, savukārt 2016. gadā kļuva par Izraēlas čempioni “Elitzur Holon” sastāvā. Sekoja viena sezona pazīstamajā Polijas klubā “CCC Polkowice” - pērn viņas rēķinā vidēji 14,6 punkti un 5,9 rezultatīvas piespēles. Folknere 2017. gada aprīļa beigās pārrāva ceļgala priekšējās krusteniskās saites un izlaida WNBA sezonu.

Krievijas valstsvienība “EuroBasket Women 2019” kvalifikācijā spēlē C grupā, sacenšoties pret Ungāriju, Lietuvu un Albāniju (bilance 4-0). Finālturnīram, kurš notiks Latvijā un Serbijā, kvalificēsies grupu uzvarētājas un sešas no astoņām otro vietu ieguvējām.

Studiju gados Folknere pārstāvēja “Southern Misssissippi” komandu (2010-2014), kur spēlēja kopā ar latviešu garo spēlētāju Anci Celmiņu (2011-2012).