Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Pasaules kausa kvalifikācija: Latvija pārliecinoši zaudē Ukrainai

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Otro zaudējumu trīs spēlēs Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra ietvaros piedzīvoja Latvijas basketbola valstsvienība, kas ar 68:82 piedzīvoja sakāvi pret Ukrainas izlasi. Cerības uz labu iznākumu sniedza Jāņa Blūma seši tālmetieni, tomēr komandas kapteinim sekotāji neatradās.

Starta piecinieki

Latvija: Šķēle, Kurucs, Peiners, Šmits, Pasečņiks.
Ukraina: Džeters, Koņijevs, Gladirs, Bobrovs, Kravcovs.

Maču veiksmīgāk uzsāka viesi, izvirzoties vadībā ar 4:0, kamēr Kuruca tālmetiens un Šmita pustālais grozā nekrita. Uzbrukumā latviešiem nācās izpildīt samocītus metienus, kas rezultātu nedeva, savukārt aizsardzībā ukraiņi regulāri atrada caurumus, pēc 0:9 liekot Arnim Vecvagaram sasaukt pirmo komandas sapulci. Pirmos punktus mājiniekiem šovakar guva Meiers, kurš ieņēma labu pozīciju groza apakšā. Kolēģim no tālienes piebalsoja arī Blūms (5:11).

Ukrainas basketbolisti bija agresīvi abos laukuma galos, īpaši izceļoties aizsardzībā - septiņās minūtēs Latvijai vien septiņi gūti punkti. Ļoti sarežģītu tālmetienu atlēcienā trāpīja Mišuļa, ievedot savu komandu gūto punktu trešajā desmitā. Uzbrukumā precīzākais un bīstamākais latvietis bija komandas kapteinis Jānis Blūms, kurš vienīgais spēja trāpīt no tālās distances (13:22). Aizsardzībā mājiniekiem problēmas sagādāja garo spēlētāju apturēšana. Pustovijs ar soda metieniem noformēja pirmā ceturkšņa rezultātu - 13:24.

Otro ceturtdaļu Latvijas izlase uzsāka daudz veiksmīgāk - no tālienes precīzs bija Jakovičs, pēc tam Peiners pēc teicama caurgājiena atrada brīvo Blūmu, kuram trešais precīzais trīspunktnieks (19:26). Izdevās vairākas reizes nospēlēt precīzi arī aizsardzībā, tomēr savu meistarību demonstrēja naturalizētais Jūdžins Džeters, izraustot visu latviešu aizsardzību. Ukraiņi atkal panāca desmit punktu pārsvaru, bet atkal ieilgušo sausumu pārtrauca Šķēle (21:29).

Iespēju uzbrukumā bija arvien vairāk, taču problēmas sagādāja to noslēgšana - bumba apripoja ap stīpu pēc Peinera caurgājiena, no groza apakšas netrāpīja arī Meiers. Latvieši aizsardzībā nekādi netika galā ar viesu komandas kapteini Kravcovu, kurš regulāri tika pie iespējām groza tuvumā, tās arī izmantojot. Mājiniekus spēlē turēja kārtējais Blūma trejacis, bumbu pārtvēra arī Peiners, kurš netraucēts trieca to grozā no augšas (28:35). Pirmo puslaiku ar kārtējo uzvarēto divcīņu pret Meieru noslēdza Kravcovs - 30:40.

Trešo ceturtdaļu spēcīgi uzsāka sausā palikušais Pasečņiks - aizsardzībā Anžejam izdevās bloķēt Kravcovu, savukārt uzbrukumā ar danku pēc labas sadarbības ar Jakoviču. Ar trīspunktnieku atbildēja Zaicevs (32:43). Nesekmīgi grozam turpināja uzbrukt Šķēle, turklāt no izcilas pozīcijas garām aizmeta Jakovičs. Tiesa, Ingus reabilitējās, trāpot trīs soda metienus. Ar metieniem no spēles neveicās Peineram, kurš izmantoja iespēju no soda līnijas (42:50).

Mājiniekiem pietuvoties neļāva Džeters, kurš izmantoja latviešu paviršības aizsardzībā. Piekto reizi precīzs no tālmetiena līnijas bija Blūms, tomēr uzbrukumā savāktā atlēkusī bumba ļāva to pašu atkārtot Mišuļam (47:56). Ukraina pārspēja Latviju cīņā par atlēkušajām bumbām (24 pret 33 tobrīd), vienā uzbrukumā izcīnot pat trīs iespējas uzbrukt grozam atkārtoti. Agresivitāti lika lietā Pasečņiks, kurš īsā laikā sagādāja divas piezīmes ukraiņu tornim Artjomam Pustovijam. Tiesa, soda metienus Anžejs nespēja realizēt, Latvijas izlasei joprojām atrodoties iedzinējos - 52:59.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā ar precīziem uzbrukumiem apmainījās Meiers un Kravcovs, kurš turklāt arī bloķēja sāncensi aizsardzībā. Pieredzējušais Džeters ar soda metieniem atjaunoja divciparu skaitļa starpību starp abām komandām (54:65) nepilnas astoņas minūtes līdz pamatlaika beigām. Latvieši spēja atbildēt arī īslaicīgiem uzplaiksnījumiem, taču aizsardzībā tā arī netika atrasti līdzekļi, lai apturētu pretinieku līderus Džeteru un Kravcovu.

Spēles izskaņā mājinieki sāka arī biežāk kļūdīties, to izmantojot ukraiņiem. Rezultatīvs otrajā puslaikā bija arī viesu centra spēlētājs Zaicevs, kurš groza apakšā apspēlēja Pasečņiku (59:73). Latvijas aizsardzību turpināja terorizēt Džeters un Kravcovs, kuri uzbrukumā darīja teju visu, ko gribēja. Noslēgumā Latvijas izlasei likumsakarīgs zaudējums - 68:82.