Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Dīvāna eksperta piezīmes: Porziņģis un Bīzlijs nevar būt draugi

© Scanpix

“Arēnas Rīga” ložās taču bija dīvāns? Katrā gadījumā Skanstes ielas birojā, kur mājo Rīgas “Dinamo” vadība, pavisam noteikti ir dīvāns. Šajā dīvānā dzimst domas, kuru augstums sniedzas stratosfērā. Visus “Dinamo” zaudējumus Krievijas čempionātā norakstīt uz vienu fanu karnevāla maskā ir plašākais domu lidojums par kādu nācies dzirdēt. Arī man būs drīzumā jānāk klajā ar kādu neticamu paziņojumu, lai saglabātu savu statusu kā lielākajam Dīvāna ekspertam, jo Juris jau min uz papēžiem.

Pirms spēles


- Pirms sezonas basketbola speci okeāna otrā pusē apsmēja Čikāgas “Bulls”, norakstot to kā garantēti pēdējo komandu visā līgā. Labi, ka Ņujorkas sociālās palīdzības programma izcēlusi Džordana un Pipena slavas zenīta komandu no bedres. Bez divām “Knicks” atdotajām spēlēm mani deviņdesmito gadu favorīti šobrīd būtu starp līgas kājslauķiem.

Pirmā ceturtdaļa


- Esat kādreiz spēlējuši NBA 2K pret pretinieku kurš iemācījies vienu manevru un nepārtraukti izmanto vienu un to pašu metienu, kas brīžiem liekas gandrīz kā šmaukšanās? Tieši tā spēlē Porziņģis - saņem piespēli ar muguru pret grozu un pagriezienā met pāri pretiniekam. Sākumā diezgan efektīvi.
- Efektīvu reizēm vajag pašķaidīt ar efektīgu. Porziņģis pārsteidz Markanenu ar pagriezienu ap savu asi un pārsprauž pāri Lopesam. Šis būs jāliek starp dienas topa labākajiem momentiem.
- Konkurss. “Knicks” fans Porziņģa kreklā samet piecas bumbas ar Sprite novilcenēm aplīmētās kāpostu skābēšanas mucās, nopelnot 2000 dolārus 20 sekundēs. Es tādā tempā varu samest siera bumbas mutē, vienlaicīgi piespiežot retvītu sociālo tīklu ierakstam “Kristaps Porzingis #NBAvote”.

Otrā ceturtdaļa


- “Knicks” mājas spēles dažreiz apbēdina, ieraugot cik veci palikuši slavenību rindā sēdošie aktieri no manām iecienītajām filmām. Metjū Broderiks no apsviedīga tīņa kinolentē “Ferris Bueller’s Day Off” kļuvis par vecu onkuli, kuru, visticamāk, kaitina jauniešu bēgšana no skolas un viltīga ielavīšanās šikā restorānā. Slavenību rindā arī sportisti: “Knicks” leģenda Bernards Kings un vesela maiņa ar Ņujorkas “Rangers” hokejistiem.
- Bīzlijs un Porziņģis nevar būt draugi. Porziņģis izcīna vietu postā, sev ērtā pozīcijā iespiežot pretinieku. Tikmēr Bīzlijs turpat trīs metru attālumā neatdod ērtu piespēli Keipī, bet paskatās uz latvieti un bumbu aizmet uz pilnīgi citu laukuma galu. Porziņģim atliek atslēgties no uzbrukuma un nokārtu galvu lēnām doties uz savu aizsardzības zonu. Būtu labāk Kuzminsku atstājuši sastāvā.
- Ņujorkas “Knicks” ir vienīgā NBA komanda bez īsta talismana - Spaiks Lī neskaitās, viņam nav maska. Keipī varētu izmantot savus kanālus un sabīdīt Džeimsam Dolanam tikšanos ar Raganu Jurčiku. Tā kā “Knicks” atzīmēs Latvijas simtgadi, varētu izmantot arī talismanu latviešu gaumē.

Trešā ceturtdaļa


- Pēc labas rezultativitātes spēles sākumā Keipī spēles vidū iekāpj aukstajā zonā, aizmetot garām sešus metienus pēc kārtas. Lai to pārtrauktu, nākas atgriezties pie uztrenētās standarta darbības - pustālais metiens pagriezienā ar kustību prom no groza.
- Esot garam ceturtajam numuram ar labu tālmetienu, Porziņģis ir slinks sedzējs uz trīspunktu līnijas. Iepriekš Bertāns to sekmīgi izmantoja, šodien jau trešās ceturtdaļas vidū Keipī sedzamais Markanens sametis sešus tālmetienus bez lielas pretestības un turpinājumā būs vēl.

Ceturtā ceturtdaļa


- Soda metieni tiek realizēti galvā. Spēlētājiem ar vāju sodiņu procentu ir psiholoģiski iemesli, kādēļ no soda metiena līnijas nekrīt. Priekš 84% soda metienu realizētāja, Porziņģim šonakts 0/4 ir katastrofa. Interesanti, ka 0/4 soda metienos Biedriņš uzmeta tikai vienu riezi desmit gadus ilgajā NBA karjerā un tas arī notika tieši viņa trešajā gadā.
- Mača izšķirošajās minūtēs var likties, ka Entonijs starpsezonā nemaz nebūtu aizmanīts. Bīzlijs uzbrūk grozam gandrīz katrā izdevībā, kamēr Porziņģis vientuļi noskatās uz amerikāņa darbībām. Vienīgajā brīdī, kad Keipī dabūjis bumbu, komentētāji kritizē latvieti par mēģinājumu uzņemties iniciatīvu.
- Porziņģis izglābj spēli ar bloķētu metienu aizsardzībā pamatlaika beigās. Markanens ātrajā uzbrukumā varēja izraut trešo uzvaru “Bulls” pret “Knicks”, bet izšķirošajā brīdī “Vienradzis” nodemonstrē savu lielisko laika izjūtu un koordinētās rokas.

Papildlaiks


- Overtaimu uguņojoši sāk “Vienradzis”. Vispirms realizēts Porziņģa pirmais trīspunktnieks spēlē, bet aizsardzībā ceturto reizi bloķēts metiens, atkal mājās aizsūtot Markanenu. Ja ne uz trīs punktu līnijas, tad vismaz apakšā Zingerstraucē somam dzīvi.
- Pirmā papildlaika beigas pie -2 perfekti izspēlē Džeks. Šķietami jau novelk pārāk daudz laika, bet pēdējā brīdī piespēle Porziņģim, kurš 0,1 sekundi līdz pirmā papildlaika beigām ietriec bumbu grozā, neatstājot laiku Čikāgai. Perfekta laika izjūta Džeka un Porziņģa savstarpējā izpildījumā.
- Otrajā overtaimā Keipī ar savu otro trejaci dod “Knicks” cerību uz izglābšanos, bet pilnīgi nejēdzīga Džeka piespēle Bīzlijam norok Ņujorkas cerības uz panākumu. Tādējādi trešo reizi atdāvinot uzvaru Čikāgai. Ja šīs trīs izlaistās spēles pret Čikāgu Ņujorka būtu uzvarējusi, tā šobrīd atrastos “play-off” zonā.

Pēc spēles


- Markanens ir labāks! Tas ir Dīvāna eksperta neapgāžams paziņojums. 33 gūto punktu robežu Porziņģis pirmo reizi sasniedza savā otrajā sezonā, otrgadnieka gaitās šo robežu pārsniedzot divas reizes. Markanens to dara jau savā rūkija gadā, turklāt sezona ir tikai pusē. Tāpat Markanens jau izcēlies ar vienā spēlē astoņiem trāpītiem tālmetieniem, kamēr Keipī rekords trīspunktniekos ir pieci trejači vienā mačā, kas izdarīts vien šosezon.