Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

LBL dāvana valsts svētkos: VEF un "Ventspils" pirmais sezonas duelis

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Šovakar "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlē pirmo reizi jaunajā sezonā spēkiem mērosies pagājušās sezonas finālistes - čempione "VEF Rīga" savā laukumā Elektrum sporta centrā 17:00 uzņems vicečempioni un šī brīža turnīra tabulas līderi "Ventspili".

Šovakar LBL norisināsies trīs spēles, bet centrālais mačs un lielākā uzmanība būs vērsta uz maču Rīgā - Elektrum sporta centrā VEF uzņems "Ventspili", un šī būs abu pagājušās sezonas finālistu pirmā savstarpējā tikšanās reize jaunajā sezonā.

"Ventspils" sezonu Latvijas čempionātā sākusi pārliecinoši - astoņas uzvaras astoņās spēlēs un pirmā vieta turnīra tabulā. FIBA Čempionu līgā uzvaras un zaudējumi krājušies līdzīgi - trīs panākumi sešās spēlēs un visa cīņa par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā aizvien tikai priekšā, taču parādītais basketbols uz šo cerību realizēšanu liek skatīties optimistiski.

VEF, kas kā valsts čempione pirmā tika pie iespējas startēt Čempionu līgā, bet to neizmantoja, sezona sākusies neviennozīmīgi. Pagāja laiks, kamēr komanda iespēlējās, bet kalendārs ieskriešanās laiku neparedzēja. Zaudējums Ogrei jau sezonas pirmajā mačā, bet VTB līgā pirmā uzvara izcīnīta tikai pēc četriem zaudējumiem, un ambīcijas spēlēt šī turnīra "play-off" šobrīd šķiet grūti īstenojamas. Tiesa, komandas sniegums, salīdzinot ar sezonas ievadu, pēdējā laikā jūtami uzlabojies.

Pirms savstarpējās spēles abas komandas piedzīvojušas zaudējumus. VEF ar 70:83 izbraukumā VTB līgā atzina Krasnodaras "Lokomotiv" pārākumu, bet "Ventspils" piedzīvoja negaidītu šoku savā laukumā. Kurzemnieki guva tikai 55 punktus un atzina "Capo d'Orlando" pārākumu (55:66), ļaujot itāliešiem svinēt pirmo panākumu turnīrā.

Nav informācijas, ka Roberta Štelmahera rīcībā uz šī vakara spēli iztrūktu kāds no šīs sezonas rotācijas spēlētājiem. Ierindā aizvien nav Artūra Bērziņa, taču viņš, atgūstoties no slimības, šosezon laukumā vēl nav devies vispār. Pēc lieliskā sezonas sākuma parādījušās runas par ārvalstu klubu interesi Aigara Šķēle sakarā, taču Kurzemes kluba vadība noliedz, ka būtu notikušas kādas konkrētas sarunas.

Jānim Gailītim pēc Entvona Skota izbrāķēšanas ilgāku laiku nācās iztikt ar vienu saspēles vadītāju Aleksa Peresa personā, un Peress ar saviem pienākumiem labi tika galā. Tomēr divas dienas pirms dueļa pret Ventspili Rīgas klubs pavēstīja par amerikāņu aizsarga Korija Hokinsa piesaisti.

Šī būs pirmā spēle pēc trīs gadu pārtraukuma, kad VEF kreklā pret "Ventspili" spēlēs Kristaps Janičenoks, kurš pēdējās trīs sezonas šajos dueļos piedalījās tieši kā ventspilnieks. Tāpat pirmo reizi pret "Ventspili" spēlēs VEF uzbrūkošais aizsargs Artis Ate, kurš iepriekšējās trīs sezonas spēlēja "Ventspilī". Tāpat VEF rindās pirmā spēle pret savu bijušo darba vietu trenera asistentam Dāvim Čoderam.

Spēles tiešraide kanālā "Best4Sport".

Vēl šovakar 17:00 maču aizvadīs "Betsafe/Liepāja" un "Latvijas Universitāte", un tā būs abu komandu pirmā tikšanās reize jaunajā sezonā. Liepājnieki papildinājuši sastāvu ar Kārli Apsīti, taču arī viņš nebija glābējs šonedēļ piedzīvotajā sakāvē Baltijas līgā pret Tartu (46:67). LU rindās atgriezies un jau divas spēles aizvadījis Roberts Krūmiņš, kuram šis būs mačs pret savu bijušo komandu.

Savukārt 18:30 jau trešo reizi šosezon savā starpā spēlēs "Valmiera/Ordo" un "Ogre". Otrdien abas komandas izspēlēja Baltijas līgas maču, kas noslēdzās ar milzīgu ogrēniešu pārsvaru (63:105). Vēl reizi komandas spēlēja oktobra sākumā LBL mačā, kad "Ogre" svinēja uzvaru ar 75:57. Kamēr Valmiera lūkojas pēc kāda papildinājuma, tikmēr ogrēnieši jau ilgu laiku aizņēmuši tabulas otro pozīciju un noteikti plāno to šovakar noturēt. Šī šosezon būs abu komandu pirmā savstarpējā spēle Valmierā.