Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Prognoze! Porziņģis būs rezultatīvākais Ņujorkas spēlētājs šosezon

© AP / Scanpix

Kristaps Porziņģis naktī uz ceturtdienu uzsāks savu trešo sezonu Nacionālajā basketbola asociācijā. Viņa pārstāvētā komanda Ņujorkas „Knicks” tieši pirms sezonas sākuma atvadījusies no savas lielākās zvaigznes Karmelo Entonija. Entonija aizmainīšana neļauj ar lielām cerībām vērtēt „Knicks” šīs sezonas gaidāmo sniegumu, taču bukmeikeri paredz, ka tas darīs krietni brīvākas rokas Porziņģim.

Kristaps Porziņģis pēc veiksmīgā snieguma Eiropas čempionātā, kur palīdzēja Latvijas izlasei izcīnīt piekto vietu (augstāko kopš neatkarības atgūšanas), NBA pārbaudes spēlēs piedalījās minimāli. Gurna traumas dēļ viņš izgāja laukumā tikai divreiz, līdz ar to grūti spriest par to, kā šobrīd izskatās „Knicks” tā sauktais „kaujas” sastāvs, jo Porziņģis gluži vienkārši tajā vēl nav iemēģināts.

„Knicks” šī bija kārtējā vasara, kurā tika veiktas ļoti nozīmīgas pārmaiņas komandā, taču šoreiz šīs pārmaiņas grūti raksturot kā ko mazāku par „totāla pārbūve”. Atlaists tika Fils Džeksons, kluba prezidents, aizmainīts Karmelo Entonijs, ilggadējais komandas līderis, prom arī Deriks Rouzs, un Porziņģi šobrīd var nešaubīgi saukt par Ņujorkas basketbola lielāko cerību un zvaigzni vienlaikus.

„Knicks” vadības publiskie soļi liecina, ka Porziņģim tiek piešķirta īpaša nozīme kluba nākotnē, un nav šaubu, ka to zina arī komandas galvenais treneris Džefs Hornačeks. Aizvadītajā sezonā Porziņģis izpildīja vidēji 15 metienus NBA spēlē un guva 18.1 punktu, šosezon, kad blakus nebūs ne Entonija, ne Rouza, šiem skaitļiem vajadzētu tikai pieaugt.

Sporta totalizatora „Betsafe” bukmeikeri prognozē, ka tieši Porziņģis būs rezultatīvākais „Knicks” spēlētājs šosezon - šādai iespējai noteikts koeficients 1,45. „Knicks” sastāvā gan neiztrūkst citu labu punktu guvēju. Par lielu naudu vasarā piesaistīts aizsargs Tims Hārdevejs, kurš aizvadītajā sezonā guva 14,5 punktus, bet sagaidāms, ka Ņujorkā viņa loma būs krietni lielāka nekā iepriekš Atlantā. Tāpat komandā ieradies Turcijas centrs Eness Kanters, pagājušajā sezonā „Thunder” sastāvā 14,3 punktus guvis spēlētājs, taču viņu ierobežo pieticīgās dotības spēlē aizsardzībā, un maz ticams, ka viņa spēles laiks Ņujorkā būs krietni lielāks.

Līdz ar to iespēju, ka kāds cits „Knicks” spēlētājs šosezon būs rezultatīvāks par Porziņģi, bukmeikeri vērtē kā mazticamu - ar koeficientu 2,55. Tiesa, jāņem vērā arī neparedzamās traumas, kas var iedragāt Porziņģa pienesumu komandai. Rezultatīvākā spēlētāja noteikšanā gan tiek ņemts vērā vidēji spēlē gūto punktu daudzums, nevis kopējais skaits.

Tāpat gan jāņem vērā arī tas, ka Porziņģis nu būs pretinieku aizsardzības galvenais mērķis. Līdz šim viņam visai reti bija jāsaskaras ar brīžiem, kad pretinieki sedza viņu pa diviem vai centās īpaši nepieļaut, lai viņš saņem bumbu. Jo labāk Porziņģis spēlēs, jo biežāk viņu šādi notikumi sagaidīs, un talantīgajam latviešu uzbrucējam šī tomēr būs jauna pieredze kā komandas līderim.