Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Rīga bez basketbola: Kāpēc nav izdevies uzcelt savu basketbola zāli un izveidot komandu?

TRĪS SEZONAS. Tagadējais Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms pirmos nopietnos soļus LBL spēra kopā ar Skonto, par kuras kādreizējo eksistenci sen ir piemirsts © F64

Bieži vien dzirdēts, ka Rīga ir puse no Latvijas un ka tikai galvaspilsētā notiek īstā un pareizākā dzīve, bet pārējie labākajā gadījumā ir tikai lauķi. Arī basketbola kontekstā dzirdētas līdzīgas pērles, taču patiesība ir pavisam cita. Praktiski visos otrās Latvijas laikos Rīga basketbolā bijusi kā augonis, kurai 27 gadu laikā tā arī nav izdevies uzcelt savu basketbola zāli, par basketbola komandu, kurai būtu sava vēsture, nemaz nerunājot.

Reiz bija laiki, kad Eiropas basketbolā saimniekoja Rīgas ASK, mājup atvedot trīs pēc kārtas izcīnītos Eiropas čempionvienību kausus, un toreiz Rīga pat tika nodēvēta par Eiropas basketbola galvaspilsētu. Šādi godi Rīgai tika piedēvēti teju pirms pusgadsimta, bet šodien galvaspilsēta ir kļuvusi ne tikai par Eiropas sētmali, bet arī par visas Latvijas pažobeli. Kopš Latvija atkal atrodas uz savām kājām, pagājuši jau 27 gadi, un visus šos gadus kādreizējā Eiropas basketbola citadele joprojām iztiek bez savas basketbola zāles. Jā, ir Arēna Rīga, ir olimpiskais centrs, ir Daugavas SN, ir vēl daudz vietu ar basketbola laukumiem, taču neviena no nosauktajām tā dēvētajām lielajām zālēm nepieder nevienai komandai (vai klubam). Kādreiz, deviņdesmito gadu sākumā, toreizējais LBS prezidents Indulis Ozols bija noskatījis zemes gabalu halles celtniecībai kaut kur Brīvības ielā, taču tālāk par noskatīšanos netika. Guntis Indriksons reiz sava Skonto stadiona teritorijā bija iezīmēji vietu arī basketbola hallei, taču tur jau daudzus gadus ir būvbedre, un Indriksonu basketbols sen vairs neinteresē. Kad no jauna piedzima tagadējais VEF, tā priekšnieki un puspriekšnieki sevi pasniedza kā talantu laboratoriju, taču, ja laboratorijai nav savu telpu, ja komanda jau desmit gadus to vien dara, kā blandās apkārt pa visu Latviju un Krieviju, tad par nopietnu šo veidojumu ir grūti nosaukt.... Iespējams, ka ir bijis vēl kāds megaprojekts basketbola haļļu celtniecībā, taču drīz jau būs apaļi 30 gadi, kad Rīgai nav savas basketbola halles, kuru nebūtu kauns atrādīt kaut vai tuvākajiem kaimiņiem lietuviešiem. Kas zina, varbūt esošajai LBS vadībai līdz Latvijas simtgades svinībām 2018. gadā izdosies iedzīt pirmo pāli tā sauktajai basketbola mājai, kurai jau ir noskatīta vieta blakus Daugavas sporta namam, pat ir iezīmēti līdzekļi, kuri nopelnīti ar 2015. gada Eiropas čempionātu sarīkošanu, taču pēdējā laikā šajā virzienā vismaz publiskas aktivitātes nav manītas.

Jau rīt sāksies jaunā Latvijas Basketbola līgas sezona, kurā no deviņām komandām divas pārstāvēs Rīgu. Tieši tā - pārstāvēs, jo VEF ir tikai Rīgas pieraksts, bet ar galvaspilsētu tai praktiski nav ne mazākā sakara. Varēja būt trīs komandas, taču Barons kvartāls ir pabeidzis savas gaitas šajā līgā. LBL pastāvēšanas laikā kaut vienu sezonu ir aizvadījušas turpat pussimts komandu (49), un teju puse no tām bijusi ar Rīgas vaibstiem. Vairums no tām - viendienes, bez nākotnes vīzijas, bez nopietniem nodomiem un, protams, bez savām mājām. Pēc tam, kad no LBL aprites pazuda Barons kvartāls, noderēs atcerēties, kādas vēl komandas ar pierakstu Rīgā kādreiz spēlējušas LBL, taču labi sen ir piemirstas.

ASK/Brocēni bijuši daudzi un dažādi nosaukumi (BK Brocēni, Brocēni/Parair, SWH/Brocēni, Brocēni/LMT), taču tautās allaž šī komanda saukta par Bročiem. Astoņas reizes komanda kļuvusi par LBL čempioni un laika posmā no 1992. līdz 1999. gadam līgā aizvadījusi 285 spēles (245 uzvaras)... Teorētiski šai komandai nebija nekāda sakara ar Rīgu, taču tikai pašos komandas pirmsākumos komanda spēlēja Brocēnos, bet visa komandas dzīve aizritēja Rīgā un arī spēles notika tikai Rīgā. Kad beidza pastāvēt broči, mantiniekos pieteicās Skonto, taču šai komandai nebija lemts kļūt par LBL čempioni un tās mūžs bija tikai trīs sezonas. Kā starpposms starp bročiem un Skonto bija BK LMT, kuras mūžs bija vēl īsāks nekā Skonto - tikai vienu sezonu.

Pašā pirmajā LBL sezonā (1992) LBL spēlēja arī oriģinālais VEF, taču diskvalifikācijas dēļ tā arī nepabeidza sezonu un vienlaikus izbeidza arī savu dzīves ceļu. LBL pirmsākumos broču galvenais konkurents bija Bonus, kura četru pastāvēšanas sezonu laikā allaž spēlēja finālā, taču pie zelta tā arī netika. Bonus veidojās par nopietnu spēku, taču aizdomīgo finanšu plūsmu pietika tikai četrām sezonām.

Jaunākajos laikos ar miljonāra ambīcijām sevi atdzīvināja Rīgas ASK (2006), kura reiz pat kļuva par LBL čempioni (2007), taču līdz ar bankas Parex nedienām nauda basketbolam beidzās ļoti ātri, un arī komandas pastāvēšana izbeidzās jau 2009. gadā...

Viens no ilgākajiem mūžiem bijis Policijas BK, kura līgā aizvadījusi pat septiņas sezonas. Interesanti, ka savulaik šīs komandas priekšstāvis bija tagadējais LBS prezidents Valdis Voins... Pārējās Rīgā pierakstītās komandas bijušas kā parādības, pārsvarā bez nopietniem nākotnes plāniem: VIA/Rīga, Investor EGO'91, Cerība (kā Bonus fārmklubs), Nākotne, Studenti, RTU, SWH/Dumle, ASK/Miks (pēdējās divas kā Broču fārmklubi), VEF/LSPA, Rīga/Juniors (kā ASK fārmklubs), Rīga'05, Barons/Rīdzene (kā Barons/LMT fārmklubs), Ķeizarmežs, Turība, un tagad šim sarakstam pievienojies arī Barons kvartāls.

Kopsummā reiz LBL ir spēlējušas 22 komandas no Rīgas, kuras kaut kādu iemeslu dēļ ir pazudušas no aprites, bet šogad galvaspilsētu pārstāvēs tikai VEF Rīga un LU.