Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

ESPN Porziņģi vērtē arvien augstāk un ierindo 22. vietā NBA spēlētāju rangā

© AP/Scanpix

Ziemeļamerikas lielākais sporta medijs ESPN savā ikgadējā NBA spēlētāju rangā pacēlis Latvijas basketbolistu Kristapu Porziņģi nebijušos augstumos. Viņš ierindots 22. pozīcijā, priekšā tādiem spēlētājiem kā Kairijs Ērvings, Kevins Lavs, Maiks Konlijs, Marks Gazols, Bleiks Grifins...

Pirms NBA sezonas sākuma ESPN savu spēlētāju rangu veido jau septīto sezonu pēc kārtas. Ranga veidošanā tiek izmantots īpaši uzaicinātu ekspertu balsojums, turklāt viņi tiek aicināti ņemt vērā spēlētāja pienesumu komandai gan kvalitātes, gan kvantitātes ziņā, proti, ierēķinot arī spēlētāja traumatismu un izturību pavadīt laukumā ilgu laiku. Spēlētāju salīdzinājumā ESPN izmantojusi principu - cik ļoti spēlētāja sniegums ietekmēs komandas spējas gūt uzvaras 2017./18. gada sezonā.

Kristaps Porziņģis pirms savas trešās NBA sezonas šajā rangā figurē trešo reizi. Pirms debijas sezonas, kad vēl nebija aizvadījis nevienu spēli NBA, viņš tika ierindots 192. vietā, bet pirms gada izpelnījās daudz lielāku atzinību, esot 33. vietā. Šoruden viņa kāpums turpinājies, un Porziņģis iekļāvies NBA zvaigžņu kompānijā ar 22. vietu.

„Porziņģis spēj nosargāt savu grozu ar blokiem kā Rudī Gobērs un met tālmetienus kā Dirks Novickis savos labākajos gados,” sacīts ESPN veidotajā Porziņģa raksturojumā. „Viņa nākamais solis ir konsekventi būt komandas līderim, jo pagājušajā sezonā viņš „Knicks” uzbrukumu noslēgumos piedalījās retāk nekā Karmelo Entonijs un Deriks Rouzs. Jums vajadzīgs kāds apliecinājums, ka Porziņģis vēl nav sasniedzis to līmeni, kad partneri var viņam vienkārši padot bumbu un paiet malā? Porziņģis pagājušajā sezonā trāpīja tikai 38% metienu pēc tam, kad bumba bija viņa īpašumā vismaz divas sekundes pirms metiena izdarīšanas brīža.”

Porziņģis ir pārliecinoši labākajā vietā ESPN rangā „Knicks” spēlētāju vidū, un šo godu viņš ieguvis pirmoreiz. Arī pagājušās sezonas sākumā ESPN eksperti nedaudz augstāk bija likuši Karmelo Entoniju, kurš šovasar ir maiņas darījuma baumu apvīts un joprojām ir neskaidrība, vai viņš paliks „Knicks” vai tiks aizmainīts uz „Rockets”.

Šīs neskaidrības arī atspoguļojušās ESPN rangā, kurā Karmelo ir iespaidīgi zemā vietā - tikai 64. pozīcijā. Labāka nākamā sezona tiek paredzēta tādiem spēlētājiem kā Denijam Grīnam no „Spurs”, Robertam Kovingtonam no „76ers” un pat „Lakers” debitantam Lonzo Bolam, kurš ir tieši priekšā Entonijam 63. vietā. Karmelo šosezon var pievienoties Maiklam Džordanam un Karimam Abdulam Džabaram kā vienīgajiem NBA vēsturē, kuri 15 sezonas pēc kārtas guvuši vismaz 20 punktus vidēji spēlē (šosezon to var paveikt arī Lebrons Džeimss). Entonijs uz ESPN rangu reaģējis sociālajā tīklā „Twitter”, kur ierakstījis, ka „nevar atrast jēgu tur, kur tās nav” un lai „ESPN savu necieņu neizrāda tik tieši”.

ESPN savu rangu publisko pakāpeniski un pagaidām zināmas vietas no 11. līdz simtajai. 11. pozicijā ir uz Minesotu aizmainītais Džimijs Batlers, kamēr Porziņģa drafta gada pirmais numurs Kārls Entonijs Taunss ir 12. vietā. No Eiropas spēlētājiem labākais ir Rudī Gobērs ar 14. vietu, bet nav lielu šaubu, ka grieķis Jannis Adetokunbo būs labāko desmitniekā. Jāizceļ arī serbu centra Nikolas Jokiča 16. vieta, kamēr tieši priekšā Porziņģim ir „Raptors” saspēles vadītājs Kails Laurijs.

Savukārt aiz Porziņģa neiztrūkst augstākā līmeņa zvaigžņu ar Kairiju Ērvingu un Bleiku Grifinu priekšgalā. Grifina sakarā noteikti ņemts vērā viņa pēdējo sezonu laikā daudzās izlaistās spēles, savukārt Ērvings šovasar panāca savu aizmainīšanu no „Cavaliers” uz „Celtics”.

Jāpiemin, ka ne tikai Karmelo ir saņēmis ļoti zemu vietu šajā rangā. Pau Gazols ir tikai 80. vietā, kamēr leģendārie Manu Džinobili un Dirks Novickis knapi iespraukušies simtniekā. Otrs Latvijas NBA basketbolists Dāvis Bertāns šajā ESPN rangā nav iekļuvis.

ESPN spēlētāju rangs

V. Spēlētājs Komanda
11. Džimijs Batlers Timberwolves
12. Kārls Entonijs Taunss Timberwolves
13. Pols Džordžs Thunder
14. Rudī Gobērs Jazz
15. Džons Vols Wizards
16. Nikola Jokičs Nuggets
17. Demarkuss Kazinss Pelicans
18. Deimiens Lilards Trail Blazers
19. Klejs Tompsons Warriors
20. Gordons Heivords Celtics
21. Kails Laurijs Raptors
22. Kristaps Porziņģis Knicks
23. Maiks Konlijs Grizzlies
24. Bleiks Grifins Clippers
25. Kairijs Ērvings Celtics
26. Kevins Lavs Cavaliers
27. Pols Milseps Nuggets
28. Bredlijs Bīls Wizards
29. Marks Gazols Grizzlies
30. Deandrē Džordans Clippers
61. Eivrijs Bredlijs Pistons
62. Eriks Gordons Rockets
63. Lonzo Bols Lakers
64. Karmelo Entonijs Knicks
65. Markuss Smārts Celtics